Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
14.42

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

3

Natisni članek

Evropska unija brexit Theresa May

Sreda, 28. 2. 2018, 14.42

6 let, 2 meseca

Mayeva bo zavrnila predlog EU. London na nogah zaradi Severne Irske. #brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

3

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je v Bruslju zavrnila predstavljeni osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, češ da ogroža enotnost države. Predlog namreč vključuje možnost, da Severna Irska ostane del carinske unije. "Noben britanski premier ne bi mogel privoliti v to," je Mayeva povedala v Londonu.

Evropska komisija je danes objavila osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, ki vključuje tri prednostna ločitvena vprašanja in prehodno obdobje.

V Londonu zaskrbljeni zaradi statusa Severne Irske

Na britanski strani je veliko hrupa povzročil protokol o Irski, ki predvideva, da Severna Irska ostane del carinske unije, če ne bo mogoče najti boljše rešitve.

"Če bo sporazum uveljavljen, bo osnutek besedila spodkopal skupni trg in ogrozil ustavno enotnost Združenega kraljestva, tako da bo ustvaril carinsko in regularno mejo v Irskem morju," je predlog kritizirala britanska premierka Theresa May.

Čeprav je glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier pojasnil, da varovalka v irskem protokolu nikakor ne postavlja pod vprašaj institucionalnega in ustavnega reda Združenega kraljestva, je Mayeva že dala jasno vedeti, da bo tovrsten predlog zavrnila v petek, ko naj bi podrobneje opredelila britanska stališča o prihodnjih odnosih z EU.

Barnier: Meja na irskem otoku mora biti propustna

Mayeva je poudarila, da bo predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju in drugim vodilnim predstavnikom EU povedala, da London ne bo nikoli privolil v odstopanje Severne Irske na področju carin.

Barnier je možnost vključitve tovrstne rešitve o Severni Irski v sporazum sicer napovedal že pred nekaj tedni, ko je znova poudaril, da se je treba izogniti neprepustni meji na irskem otoku ter da mora biti vsaka rešitev natančna in nedvoumna.

Položaj Severne Irske zapleta pogajalski proces

Tedaj je Barnier ponovil tri možnosti za rešitev tega vprašanja, in sicer v sklopu sporazuma o prihodnjih odnosih, na podlagi britanskega predloga o specifični rešitvi, ki ga še čakajo, ter ohranitev Severne Irske v notranjem trgu in carinski uniji EU.

Medtem ko je mogoče prvi dve možnosti operativno opredeliti v kontekstu sporazuma o prihodnjih odnosih, je odgovornost EU, da tretjo možnost vključi v osnutek izstopnega sporazuma, je že tedaj pojasnil Barnier.

Tretjo možnost EU ponuja kot alternativo oziroma skrajno varovalko, ki bi jo uporabili, če ne bi bilo mogoče doreči drugih rešitev.

Ne spreglejte