Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
9.07

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

6

Natisni članek

glasovanje parlament brexit Theresa May

Sreda, 12. 12. 2018, 9.07

5 let, 4 mesece

Theresa May prestala glasovanje in ostaja na čelu konservativcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

6

Theresa May | Theresa May je preverila, ali še uživa podporo v stranki. Podprlo jo je 200 od 317 poslancev stranke. | Foto Reuters

Theresa May je preverila, ali še uživa podporo v stranki. Podprlo jo je 200 od 317 poslancev stranke.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May ostaja na čelu britanske konservativne stranke. Zaupanje v vodjo stranke je izrazilo 200 konservativnih poslancev, 117 pa jih bilo proti. Mayeva je bila tarča kritik dogovora o brexitu z EU tako v opoziciji kot tudi znotraj lastne stranke. Vodja opozicije Corbyn pa premierko medtem že poziva, naj britanski parlament prihodnji teden glasuje o dogovoru.

Potem ko je 48 poslancev konservativne stranke v parlament vložilo pismo, v katerem premierko Thereso May pozivajo k odstopu, so se zvečer sestali konservativni poslanci stranke, ki so glasovali o tem, ali naj Mayeva še naprej vodi stranko. Mayevo je podprlo 200 poslancev stranke, 117 jih je bilo proti, je sporočil predsednik pristojnega odbora v parlamentu Graham Brady. O nezaupnici Mayevi, ki je potrebovala 159 glasov podpore, zdaj torijski poslanci ne bodo mogli glasovati eno leto.

"Z izvedbo brexita je treba nadaljevati"

"Čeprav sem hvaležna za tako veliko podporo, je znatno število kolegov glasovalo proti meni," je Mayeva poudarila v prvem odzivu po glasovanju. Vendar pa je vztrajala, da je treba nadaljevati z izvedbo brexita, ki so ga na referendumu leta 2016 izglasovali britanski volivci. Politiki z vseh strani morajo združiti in delovati v nacionalnem interesu, je povedala.

Na volitve leta 2022 stranke ne bo peljala

Že pred glasovanjem je sicer poslancem svoje stranke povedala, da bo z mesta vodje konservativcev odstopila pred parlamentarnimi volitvami leta 2022.

Glasovanje o Mayevi je bilo tajno. | Foto: Reuters Glasovanje o Mayevi je bilo tajno. Foto: Reuters

Vodja opozicije poziva Mayevo, naj skliče glasovanje

Mayeva je tarča kritik zaradi dogovora o brexitu z EU tako v opoziciji kot tudi znotraj lastne stranke. Zaradi nezadostne podpore dogovoru je britanska premierka odpovedala za torek zvečer predvideno glasovanje o dogovoru v britanskem parlamentu. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je po današnjem glasovanju premierko pozval, naj skliče glasovanje o dogovoru v parlamentu za prihodnji teden.

Theresa May
Novice Brexit: Theresa May stisnjena ob zid, za to krivi poslance
Po objavi rezultatov se je sicer še dodatno okrepil britanski funt, katerega vrednost se je danes zvišala za 1,05 odstotka.

Eden glavnih pobudnikov glasovanja o nezaupnici, konservativec Jacob Rees-Mogg je izid glasovanja označil za "katastrofalnega". "Jasno je, da nima zaupanja spodnjega doma parlamenta in mora narediti prostor nekomu, ki ga ima," je povedal. Zagovornik brexita Rees-Mogg je sicer tudi eden največjih kritikov dogovora o britanskem izstopu z EU, ki ga je premierka dosegla z Brusljem. Dogovor, ki mu nasprotuje tudi opozicija, mora parlament še potrditi. Zaradi nezadostne podpore dogovoru so poslanci na predlog premierke odpovedali glasovanje o tem dokumentu, ki bi moralo potekati v torek. 

EU se bo pripravila tudi na možnost, da dogovora ne bo

Voditelji članic EU nameravajo v četrtek poslušati oceno britanske premierke o dogovoru o brexitu, nato pa brez nje razpravljati o položaju in sprejeti sklepe. Ker se čas izteka, bodo razpravljali tudi o pripravah na scenarij brez dogovora o brexitu, je danes poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je izpostavil tudi resnost razmer v Združenem kraljestvu.

Britanski mediji so v zadnjih dneh zaradi zapletov z brexitom že omenjali tudi številna imena možnih naslednikov Mayeve na čelu stranke, med njimi so nekdanji zunanji minister Boris Johnson, notranji minister Sajid Javid, nekdanji minister za brexit Dominic Raab in minister za okolje Michael Gove. A kot kaže, bo Mayeva vse do leta 2022 še vodila konservativce.

Ne spreglejte