Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2019,
9.08

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

4

Natisni članek

glasovanje Evropska unija brexit Theresa May

Torek, 2. 4. 2019, 9.08

5 let

Brexit: Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

4

Theresa May | Britanska premierka Theresa May očitno namerava pred poslance še četrtič poslati izstopni sporazum z EU glede brexita. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May očitno namerava pred poslance še četrtič poslati izstopni sporazum z EU glede brexita.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je po današnji izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Poslancem želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z Evropsko unijo, ki so ga sicer že trikrat zavrnili.

Brexit
Novice Mayeva razmišlja, da bi poskusila v četrto

"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke," je po poročanju britanske televizije Sky News dejala premierka Theresa May, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede odnosov z EU, s katerim bi presegli trenutni zastoj v parlamentu.

Podaljšanje 50. člena

"Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor," je povedala. 50. člen Lizbonske pogodbe določa postopek izstopa države iz Unije.

Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. "Jasni moramo biti, zakaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop," je dodala.

Opozorila je, da bo moral vsak načrt upoštevati trenutni izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU," je poudarila. | Foto: Reuters Opozorila je, da bo moral vsak načrt upoštevati trenutni izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU," je poudarila. Foto: Reuters

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Če se jima ne bo uspelo uskladiti niti o eni možnosti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, "kateri smeri naj sledi", poroča britanski BBC.

"Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice," je pojasnila. Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je dodala.

Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. | Foto: Reuters Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. Foto: Reuters

Odzval se je tudi vodja opozicijskih laburistov Corbyn in sporočil, da se veseli srečanja s premierko. Poudaril je, da pred srečanjem ne bo postavljal omejitev, a se bo držal načela, da je treba upoštevati potrebe ljudi, ki so vse poslance izvolili v parlament, in potrebo po tem, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. Možnosti vložitve nezaupnice vladi ni izključil.

Je pa predlog Mayeve poskrbel za kritike med zagovorniki brexita iz vrst konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in Jacob Rees-Mogg.

Tusk pozval k potrpežljivosti

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je, potem ko je britanska premierka Theresa May sporočila, da bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, pozval k potrpežljivosti. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo končni izid, je zapisal na Twitterju.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi v sredo glede brexita nagovoril evropske poslance na mini plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Pri tem "bi se morda lahko odzval" na izjavo Mayeve, je povedal tiskovni predstavnik v Bruslju.

Theresa May
Novice Mayeva spet poražena, britanski poslanci še tretjič zavrnili sporazum z EU

Barnier: Brexit brez dogovora vse verjetnejši, a se mu še da izogniti

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je medtem poudaril, da je izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije vsak dan bolj verjeten: "Brexit brez dogovora nikoli ni bil moja želja ali predviden scenarij, a sedemindvajseterica je zdaj pripravljena. Iz dneva v dan je brexit bolj verjeten."

Čas za potrditev dogovor se izteka, saj bo 10. aprila v Bruslju izredni vrh EU o brexitu. Če Mayeva evropskim voditeljem ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev, se bo 12. aprila zgodil brexit brez dogovora. | Foto: Reuters Čas za potrditev dogovor se izteka, saj bo 10. aprila v Bruslju izredni vrh EU o brexitu. Če Mayeva evropskim voditeljem ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev, se bo 12. aprila zgodil brexit brez dogovora. Foto: Reuters

Ob tem je poudaril, da sta britanska vlada in EU že novembra lani dosegla dogovor o ločitvenem sporazumu. "Hoteli smo zagotoviti, da bi Združeno kraljestvo lahko izstopilo 29. marca, kot je predvidel London. Če Združeno kraljestvo še vedno želi zapustiti EU na urejen način, je ta dogovor edina možnost," je poudaril Barnier.

Macron: EU ne more biti talka krize zaradi brexita

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob današnjem obisku irskega premierja Lea Varadkarja v Parizu zatrdil, da Evropska unija ne more biti "trajna talka" politične krize v Veliki Britaniji zaradi brexita. London je pozval k predstavitvi alternativnega načrta do 10. aprila, Varadkar pa se je zavzel za odprtost EU za britanske predloge.

"Naša prioriteta je nemoteno delovanje Evropske unije in enotnega trga. Evropska unija ne more biti trajna talka reševanja politične krize v Združenem kraljestvu," je povedal Macron. Poudaril je, da je Francija odprta za daljšo preložitev britanskega izstopa iz EU pod določenimi pogoji, a ta preložitev ni "ne gotova ne avtomatična".

Irski premier se je danes mudil na obisku v Parizu, kjer ga je sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto: Reuters Irski premier se je danes mudil na obisku v Parizu, kjer ga je sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Zdaj mora po njegovih besedah Združeno kraljestvo do 10. aprila, ko bo izredni vrh EU o brexitu, predstaviti "verodostojen alternativni načrt, ki bo imel večinsko podporo".

"Če Združeno kraljestvo tri leta po referendumu ni sposobno najti rešitve, ki bi jo podpirala večina, bo dejansko samo izbralo izstop brez dogovora in tega ne moremo preprečiti," je poudaril francoski predsednik. Ob tem je zagotovil podporo Pariza Irski.

Varadkar pa je poudaril, da še ni prepozno za predloge britanske premierke, ki pa morajo biti verodostojni in voditi k cilju, vključno z daljšo preložitvijo. "Vendar pa mislim, da moramo biti odprti za vse njene predloge," je dejal. Ponovil je stališče EU, da se o izstopnem sporazumu ni več mogoče pogajati, medtem ko so pogajanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih še mogoča.

easyJet
Novice Easyjet zaradi brexita čuti zmanjšanje povpraševanja
Ne spreglejte