Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2021,
21.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Dunaj ZDA tujina cepivo cepljenje

Petek, 16. 4. 2021, 21.21

3 leta

covid-19 dogajanje in cepljenje po svetu

Avstrijsko odpiranje države: svoboda je na dosegu roke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Sebastian Kurz | "Svoboda je na dosegu roke," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je napovedal postopno odprtje države. | Foto Reuters

"Svoboda je na dosegu roke," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je napovedal postopno odprtje države.

Foto: Reuters

Avstrija bi lahko sredi maja sprostila delovanje vseh lokalov in podjetij, ob upoštevanju higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, je danes na Dunaju izjavil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Konkretnega datuma sicer še ni želel napovedati. Več bo znanega konec prihodnjega tedna, ko bodo oblikovali podrobnejši načrt, je napovedal.

21:28

Skrb zaradi indijske različice

19:41

Bela hiša vlaga v sledenje

17:26

9 milijonov drugič cepljenih

16:41

Merklova cepljena z AZ

15:04

Nemci spremenili seznam

14:28

Avstrija: okoli 10.000 smrti

  • 21:28

    Skrb zaradi indijske različice

    V Združenem Kraljestvu so zaskrbljeni zaradi 77 okužb z indijsko različico covida-19, imenovano B1617. Po pisanju Guardiana so jih 73 potrdili v Angliji, štiri pa na Škotskem.

    Bojijo se, da bi se indijski sev lahko širil precej hitreje kot ostali. "Menim, da lahko rečemo, da bo ta različica kmalu glavni kandidat za veliko zaskrbljenost," je skrb izrazil izredni profesor celične mikrobiologije na Univerzi v Readingu Simon Clarke.

    Indijsko različico so odkrili v brisih, odvzetih februarja, še dodajo pri Guardianu.

  • 19:41

    Bela hiša vlaga v sledenje

    Ameriška vlada vzpostavlja 1,7 milijarde dolarjev vreden sistem za identifikacijo in sledenje mutacijam oziroma različicam novega koronavirusa, ki bi lahko sprožile nov val pandemije, piše STA.

    Strategija predvideva več sredstev za Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in zdravstvena ministrstva po zveznih državah za izdelavo genetskih zemljevidov vzorcev novega koronavirusa, odprtje šestih centrov odličnosti, to je partnerstev med vlado in univerzami, za raziskave in razvoj tehnologij za nadzor nad virusi in vzpostavitev baze podatkov za boljšo delitev in analizo informacij o nastajajočih grožnjah, da se lahko hitreje ukrepa.

    Denar za ta projekt je bil zagotovljen v zadnjem 1900 milijard dolarjev vrednem zakonu za pomoč ekonomiji in boj proti pandemiji. Gre za vzpostavitev stalnega sistema, ki bo bdel ne le nad covidom-19 in koronavirusi ampak tudi drugimi nevarnimi virusi, ki se pojavljajo v svetu in uvodoma morda niso grožnja za ZDA. V preteklosti so bili to na primer ebola, zika, sars in drugi virusi.

    Prevladujoča različica novega koronavirusa je sedaj v ZDA B117, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Najhuje je v Michiganu, kjer ta različica predstavlja več kot polovico vseh okužb. Cepiva, ki so v uporabi, proti tej različici delujejo, vendar pa so po svetu širi še več različic, še dodaja STA.

  • 18:14

    Italija: sproščanje 26. aprila

    Omejitveni ukrepi proti širjenju novega koronavirusa se bodo v Italiji začeli postopno sproščati s 26. aprilom, je danes v Rimu napovedal italijanski premier Mario Draghi. Vlada je sprejela "preračunano tveganje glede na to, da se številke glede okužb izboljšujejo", je dejal Draghi, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

    Po pisanju STA bo vlada v semaforski sistem označevanja nevarnosti vrnila t. i. rumeno fazo, ki označuje zmerno tveganje. Po novem bodo v regijah v tej fazi lahko restavracije znova stregle goste za mizami, znova se bo mogoče udeleževati športnih dogodkov, koncertov in drugih podobnih dogodkov, če bodo ti potekali na prostem.

    Trenutno imajo v Italiji samo zelo tvegana rdeča območja in oranžna območja, ki označujejo srednje tveganje. Gostinski lokali lahko hrano in pijačo prodajajo samo za s seboj.

    S 26. aprilom pa se bodo v vsej Italiji razen v rdečih območjih v šole lahko vrnili vsi dijaki. V rdečih območjih pa bo pouk še naprej potekal na daljavo.

    Prav tako bodo s 26. aprilom odpravili prepoved gibanja med deželami, ki bodo obarvane rumeno, je še napovedal Draghi. "V prihodnost lahko zremo s previdnim optimizmom in samozavestno," je dejal in izrazil upanje, da ne bo treba več uvajati dodatnih omejitev. A to se bo zgodilo le, če bodo ljudje upoštevali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot je nošnja mask in ohranjanje medsebojne razdalje, je opozoril, še dodaja STA.

  • 17:26

    9 milijonov drugič cepljenih

    Iz Združenega Kraljestva poročajo o 2.596 pozitivnih testih v zadnjih 24 urah, umrlo je še 33 ljudi, skupaj so zabeležili 127.225 smrti zaradi covid-19.

    Do zdaj je prvi odmerek cepiva prejelo 32.574.221 ljudi, drugi pa skoraj devet milijonov, natančneje 8.931.547 poroča BBC.

  • 16:41

    Merklova cepljena z AZ

    Nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes cepljena s prvim odmerkom cepiva AstraZenece proti covidu-19, je na Twitterju sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

    "Cepljenje je ključno, da bomo premagali pandemijo," je glede na Seibertovo sporočilo poudarila Merklova. Zahvalila se je tudi vsem, ki sodelujejo v procesu cepljenja proti covidu-19.

    S cepivom britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca se je 1. aprila cepil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. V Nemčiji so se sicer odločili, da bodo s cepivom AstraZenece cepili samo osebe, starejše od 60 let. Merklova jih ima 66, Steinmeier pa 65, še dodaja STA.

  • 15:04

    Nemci spremenili seznam

    Zaradi močnega upada števila novih okužb s koronavirusom v Veliki Britaniji je nemška vlada umaknila Otok s seznama tveganih območij. Odločitev bo stopila v veljavo v nedeljo, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA. Odločitev nemške vlade pomeni, da za potnike iz Velike Britanije v Nemčiji ni več obvezna karantena.

    Po drugi strani pa so na seznam rizičnih območij po novem uvrstili dve priljubljeni turistični destinaciji na Portugalskem, Azore in regijo Algarve. Kdor bo s teh območij od nedelje dalje prišel v Nemčijo, bo moral za deset dni v samoizolacijo, ki jo lahko po petih dnevih prekine s testiranjem na novi koronavirus. Že pred tem morajo negativen test predložiti pri vstopu v Nemčijo.

    Nemčija na seznam rizičnih območij uvršča vse države in regije, kjer so potrdili več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. To trenutno velja za skoraj vse evropske države v celoti ali delno, še dodaja STA.

  • 14:28

    Avstrija: okoli 10.000 smrti

    V Avstriji so danes s posebno žalno slovesnostjo obeležili skoraj 10.000 smrtnih žrtev covida-19. "Veliko, preveč nas je za vedno izgubilo nekoga dragega," je dejal avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, piše STA.

    Predsednik je še posebej obžaloval, ker so mnogi umirali sami in osamljeni. "Umrli so brez zadnje besede tolažbe, brez zadnje pomirjujoče besede njihovih najljubših. To nedokončano slovo je še posebej boleče," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Van der Bellen.

    Kancler Sebastian Kurz pa je izpostavil, da je pandemija covida-19 v družbo zarezala globoke rane. "Strah, dvom, zavračanje in jeza" so značilnosti razpoloženja v družbi. Dolgo bo trajalo, da se bodo zacelile vse rane in zaprle vse razpoke, je dejal Kurz. Hkrati je pozval ljudi, naj ne dovolijo, da bi jih virus še naprej delil med seboj. V Avstriji sicer danes poročajo o 2416 zabeleženih novih okužbah s koronavirusom v zadnjem dnevu. To je nekoliko manj od tedenskega povprečja, ki je pri 2526, s tem pa je tedenska incidenca okužb znova padla pod 200 na 198,7 na 100.000 prebivalcev, poroča APA.

    Še vedno pa je visoko število umrlih zaradi covida-19. Od četrtka so zabeležili še 30 novih smrtnih žrtev. Po uradnih podatkih je covid-19 doslej v Avstriji skupno zahteval 9843 smrtnih žrtev, poročanje APA povzema STA.

"Svoboda je na dosegu roke," je dejal Kurz. Postopoma naj bi se namreč že maja odprli lokali, poslovalnice in drugi prostori v turizmu in gostinstvu ter na kulturnem in športnem področju. Treba bo sicer spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so zaščitne maske in testiranje. Prav tako bodo pomembno vlogo igrala potrdila o cepljenju in prebolevnosti, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

Podrobnosti naj bi predstavili do konca prihodnjega tedna. Kurz je obljubil jasna pravila za vse panoge. Prav tako bodo sporočili datum odpiranja gospodarstva. "Sporočili bomo jasen datum. Z današnjega stališča bi to lahko bilo sredi maja," je povedal.

Napovedal je nadaljevanje množičnega testiranja prebivalstva. "Gre za to, da ne postanemo preveč pogumni, hkrati pa vsem panogam ponudimo perspektivo," je dejal avstrijski kancler.

Ema bo ugotovitve o varnosti cepiva Johnson & Johnson sporočila v torek

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo ugotovitve glede varnosti cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson predstavila v torek. Odbor agencije za varnost zdravil že od minulega tedna preučuje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali pri šestih osebah v ZDA.

Ema bo ugotovitve glede cepiva Johnson & Johnsona predstavila v torek | Foto: Reuters Ema bo ugotovitve glede cepiva Johnson & Johnsona predstavila v torek Foto: Reuters

Kot je danes sporočila Ema, bo ugotovitve v zvezi s primeri trombemboličnih dogodkov, povezanih s cepivom Johnson & Johnsona, predstavila v torek popoldne prek spleta. Glede na minuli teden objavljeno pojasnilo Eme gre pri zaznanih krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi, piše STA.

Cepivo je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v EU pa naj bi se začela prav ta teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA v torek zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam Evropske unije. Ema je sicer takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja na stališču, da  dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov, še dodaja STA.

Bo potreben še tretji odmerek cepiva? 5.800 cepljenih ponovno okuženih.

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v četrtek sporočil, da so v ZDA v 40 zveznih državah do zdaj odkrili 5.800 okužb z novim koronavirusom pri osebah, ki so se cepile z dvema odmerkoma cepiva Pfizerja ali Moderne oziroma enim odmerkom cepiva podjetja Johnson & Johnson. V ZDA so do zdaj z vsaj enim odmerkom cepili 126 milijonov ljudi, poroča STA. Cepivo Pfizerja in Moderne je več kot 90-odstotno učinkovito do šest mesecev po cepljenju z obema odmerkoma, vendar pa za naprej ni dovolj podatkov. | Foto: Reuters Cepivo Pfizerja in Moderne je več kot 90-odstotno učinkovito do šest mesecev po cepljenju z obema odmerkoma, vendar pa za naprej ni dovolj podatkov. Foto: Reuters

Okoli 30 odstotkov Američanov, ki so se z novim koronavirusom okužili, čeprav so bili cepljeni, ni imelo nobenih simptomov, 396 so jih morali hospitalizirati, 74 pa jih je zaradi bolezni covid-19 umrlo. Tisti, ki so cepljeni s cepivom Pfizerja in BioNTecha, bodo v od šestih do 12 mesecih po drugem odmerku verjetno potrebovali še tretji odmerek, je v izjavi, ki so jo objavili v četrtek, dejal glavni izvršni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla. Izpostavil je tudi možnost, da bo treba ljudi potem cepiti vsako leto. Podobno mnenje je že februarja izrazil glavni izvršni direktor podjetja Johnson & Johnson Alex Gorsky.

Zaščita traja do šest mesecev

Cepivo Pfizerja in Moderne je več kot 90-odstotno učinkovito do šest mesecev po cepljenju z obema odmerkoma, vendar pa za naprej ni dovolj podatkov.

Član ekipe proti koronavirusu predsednika Josepha Bidna David Kessler je v četrtek v kongresu dejal, naj Američani računajo na to, da bodo morali po dveh odmerkih dobiti še najmanj tretjega že zaradi novih različic koronavirusa, ki lahko vplivajo na učinkovitost cepiva.

 

Ne spreglejte