Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija denar

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 21.24

8 let

Bo Evropski komisiji sredi novembra zmanjkalo denarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik EP Martin Schulz je presenetil s sporočilom, da ga je poklical predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in mu dejal, da bo komisija sredi novembra brez denarja.

Če Evropski parlament (EP) še na tem zasedanju ne potrdi t.i. spremembe proračuna številka šest za leto 2013, ki bi odprla pot do dodatnih 2,7 milijarde evrov, ni mogoče izključiti, da bo komisija v sredini novembra plačilno nesposobna. Zaradi te izredne situacije v Bruslju Svet EU sedaj zahteva postopanje po nujnem postopku.

Schulz presenetljivega alarma komisije - v Bruslju namreč še pred dvema, tremi dnevi nihče ni omenjal česa podobnega - ni želel komentirati. Je pa povedal, da je že pozval k sklicu parlamentarnega odbora za proračun v torek zvečer. Če bo odbor potrdil predlog spremembe proračuna - Svet sicer še dela na njem in v parlamentu ga še nimajo, v roke poslancev naj bi prišel šele ponoči ali v torek - Schulz predlaga, da o njem v skladu z nujnim postopkom glasujejo že ta teden, predvidoma v sredo ali četrtek.

Poslanci so bili ob besedah predsednika danes predvsem šokirani. Med drugim so padale ocene, da jih s tem postavljajo ob zid in da je vse skupaj videti precej "sumljivo", kot da se nekdo iz njih "norčuje", kot se je izrazil vodja skupine zelenih v Evropskem parlamentu Daniel Cohn-Bendit. Vodja poslancev EPP Joseph Daul je opozoril, da so še pred dnevi potekali pogovori o proračunu s predstavniki Sveta in komisije in ni bilo govora o nobenih večjih problemih. "Sedaj pa slišimo, da 15. novembra ne bodo več mogli plačevati računov. To res zelo, zelo težko razumem. Če bi vodil podjetje, bi takšne ljudi odpustil," je dejal.

Se bo poslabšal pogajalski položaj? Vodja poslancev Alde Guy Verhofstadt in več drugih je opozorilo, da tudi če je res, da bo komisija v kratkem ostala brez denarja, za to pač ni kriv parlament, ampak Svet, ki ne pristaja na osnovne pogoje parlamenta glede sedemletnega finančnega okvira 2014-2020. Glavna tema tokratnega plenarnega zasedanja v Strasbourgu bi sicer moral biti sedemletni proračun EU, o katerem se naporna pogajanja med parlamentom in državami članicami EU vlečejo že mesece, a je bil tik pred zdajci umaknjen z dnevnega reda, saj pogajanja med parlamentom, komisijo in Svetom še niso prinesla končnega dogovora. Je pa na dnevnem redu ostal proračun za 2014.

Glede obeh poslanci že v osnovi niso zadovoljni z višino, saj sta prvič v zgodovini EU siromašnejša od svojih predhodnikov. A ker glede same vsote v luči krize niso mogli veliko doseči, so se v pogajanjih osredotočili na nekaj drugih pogojev, od katerih niso pripravljeni odstopati. Eden poglavitnih je, da bodo proračuna potrdili le, potem ko bo v celoti urejen problem primanjkljaja v letošnjem proračunu. Ta je v osnovi znašal 11,2 milijarde evrov, a za 7,3 milijarde je že bila najdena rešitev, tako da zdaj ostaja odprtih še 3,9 milijarde evrov. Današnje nujno pokritje 2,7 milijarde evrov s potrditvijo dopolnilnega proračuna je del slednjega.

Večina poslancev je danes v razpravi ponovila, da je treba poiskati rešitev za 3,9 milijard evrov in ne le za 2,7 milijarde evrov, ter opozorila, da bi se jim lahko s potrditvijo t.i. spremembe proračuna št. 6 poslabšal pogajalski položaj glede preostanka luknje.

Ne spreglejte