Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
6.32

Osveženo pred

1 ura, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
ZDA Izrael Iran Antony Blinken

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 6.32

1 ura, 59 minut

Blinken pozval Iran in Izrael k izogibanju stopnjevanja konflikta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Antony Blinken | Blinken je po pogovorih z avstralskima zunanjim in obrambnim ministrom na ameriški pomorski akademiji v zvezni državi Maryland dejal, da si ZDA "intenzivno prizadevajo za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu in preprečevanje širjenja konflikta". | Foto Reuters Connect

Blinken je po pogovorih z avstralskima zunanjim in obrambnim ministrom na ameriški pomorski akademiji v zvezni državi Maryland dejal, da si ZDA "intenzivno prizadevajo za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu in preprečevanje širjenja konflikta".

Foto: Reuters Connect

Tako Iran kot Izrael se morata izogibati stopnjevanju konflikta na Bližnjem vzhodu, je v torek dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Novega političnega voditelja Hamasa Jahjo Sinvarja pa je pozval, naj sprejme dogovor o prekinitvi ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal, je dogovor o prekinitvi ognja v Gazi v rokah novega političnega voditelja Hamasa. "Sinvar je bil in ostaja glavni odločevalec glede sklenitve premirja v Gazi," je dejal Blinken, potem ko je Hamas v torek sporočil, da bo Sinvar na položaju nasledil Ismaila Hanijo, ki so ga prejšnji teden ubili v Teheranu.

Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamsa na Izrael 7. oktobra lani.

Blinken je dejal, da je bil v prejšnjih dneh v stalnem stiku s partnerji v regiji in drugod, stališče pa je jasno. "Nihče ne bi smel stopnjevati konflikta. Z zavezniki in partnerji smo se intenzivno ukvarjali z diplomacijo in to sporočilo neposredno posredovali Iranu ter Izraelu," je novinarjem povedal Blinken.

"Naša zavezanost varnosti Izraela je trdna. Izrael bomo še naprej branili pred napadi terorističnih skupin ali njihovih sponzorjev, tako kot bomo še naprej branili naše vojake," je ponovil vodja ameriške diplomacije. "Toda vsi v regiji bi morali razumeti, da nadaljnji napadi le utrjujejo konflikte, nestabilnost in negotovost za vse," je dodal.

Antony Blinken
Novice Blinken: Eskalacija bi vodila le v še večji konflikt in več nasilja
Ne spreglejte