Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
7.03

Osveženo pred

2 uri, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Bližnji vzhod diplomati ZDA Antony Blinken

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 7.03

2 uri, 52 minut

Blinken: Eskalacija bi vodila le v še večji konflikt in več nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Antony Blinken | Po njegovih besedah je ključno, da se doseže prekinitev ognja v Gazi. Sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi "bo odprla možnost za trajno ponovno vzpostavitev miru, ne le v Gazi, temveč tudi v drugih regijah, kjer bi se konflikt lahko razširil", je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Blinken. | Foto Reuters

Po njegovih besedah je ključno, da se doseže prekinitev ognja v Gazi. Sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi "bo odprla možnost za trajno ponovno vzpostavitev miru, ne le v Gazi, temveč tudi v drugih regijah, kjer bi se konflikt lahko razširil", je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Blinken.

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek dejal, da ZDA intenzivno iščejo diplomatske rešitve za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu, ter vse strani pozval, naj se vzdržijo zaostrovanja. Eskalacija bi "vodila le v še večji konflikt, še več nasilja in še več negotovosti", je opozoril.

"Vključeni smo v intenzivno diplomacijo, ki poteka skoraj 24 ur na dan, z zelo preprostim sporočilom – vse strani se morajo vzdržati stopnjevanja napetosti," je poudaril Blinken.

Blinken se je v ponedeljek v okviru prizadevanj za deeskalacijo napetosti na Bližnjem vzhodu pogovarjal s katarskim premierjem Mohamedom Bin Abdulrahmanom in egiptovskim zunanjim ministrom Badrom Abdel-Atijem, so sporočili iz State Departmenta. V zadnjih dneh se je pogovarjal tudi z drugimi predstavniki v regiji in po svetu, da bi jim posredoval "dosledno sporočilo", je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

"Smo v kritičnem trenutku za regijo in pomembno je, da vse strani v prihodnjih dneh sprejmejo odločitve, s katerimi se bodo vzdržale stopnjevanja in umirile napetosti," je poudaril Miller.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki so zagrozili z odzivom. Izrael pa je zagotovil, da je pripravljen na vse mogoče scenarije.

Blinken je v nedeljo na srečanju s kolegi iz skupine G7 povedal, da bi Iran lahko v naslednjih od 24 do 48 urah napadel Izrael. Poudaril je, da natančnega časovnega okvira napada ne pozna, a da je odziv Irana neizogiben.

V luči napetosti bo na prošnjo Irana in Pakistana v sredo potekalo zasedanje zunanjih ministrov Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC).

Vladimir Putin
Novice Vrh Nata: Zelenski bo dobil letala F-16
Anthony Blinken
Novice Blinken v Kijevu napovedal slabi dve milijardi evrov dodatne pomoči
Izrael, vojska, tank
Novice Izraelci obstreljujejo več ciljev na jugu Gaze
Anthony Blinken
Novice Blinken pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje
Ne spreglejte