SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanje vodstvo Katalonije mora plačati skoraj pet milijonov evrov

0,10

termometer

Katalonija
Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Katalonije Artur Mas in še devet drugih članov njegove administracije morajo plačati 4,9 milijona evrov zaradi organizacije referenduma o neodvisnosti dežele leta 2014, je danes odredila španska služba za revizijo.

Masu so v marcu lani za dve leti prepovedali opravljanje javnih položajev, ker je spodbujal glasovanje o neodvisnosti Katalonije, čeprav so ga sodišča označila za nezakonitega. Njegov naslednik Carles Puigdemont pa je lani k življenju obudil še en referendum.

Državna revizija je danes sporočila, da so bili Mas in še devet drugih članov administracije odgovorni za financiranje referenduma v novembru leta 2014 v skupni višini 4,9 milijona evrov. Sredstva so med drugim porabili za vzpostavitev spletne strani, nakup 7.000 računalnikov za volišča, tiskanje volilnih listkov in oglaševanje.

Katalonija Novice Špansko tožilstvo za katalonske voditelje zahteva do 25 let zapora

Revizija je vsem desetim naložila, da morajo sredstva nakazati v državno blagajno glede na svoje sposobnosti, a so ob tem navedli Masa, ki je Katalonijo vodil med letoma 2010 in 2016, kot glavnega odgovornega za poplačilo.

Na referendumu pred štirimi leti je okoli 80 odstotkov udeležencev glasovalo za neodvisnost, a se je referenduma udeležilo le okoli 2,3 milijona od 6,3 milijona volilnih upravičencev.

V Kataloniji je bil kljub prepovedi španskih sodišč nato še 1. oktobra lani referendum o neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Carles Puigdemont Novice Puigdemont ustanovil novo katalonsko stranko

Zaradi potrditve resolucije je španska vlada Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade, ki jo je pred tem odstavila. Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila avtonomijo.

Zaradi vpletenosti v razglasitev neodvisnosti je sicer 18 nekdanjih katalonskih politikov med drugim obtoženih upora in zlorabe javnih sredstev. Grozijo jim večletne zaporne kazni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin