Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2022,
8.32

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

vojska smrti bolezen Žito hrana spopadi Vladimir Putin vojna Ukrajina Rusija

Sobota, 11. 6. 2022, 8.32

1 leto, 10 mesecev

Ukrajinskim silam zmanjkuje streliva. Von der Leynova v Kijevu. #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Ukrajina | Skupina Wagner je dobila ime po najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja, Richardu Wagnerju. | Foto Reuters

Skupina Wagner je dobila ime po najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja, Richardu Wagnerju.

Foto: Reuters

108. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinske oblasti so sporočile, da njihovi vojski zmanjkuje streliva, ker so nenehno v intenzivnih topniških spopadih. Na poti v Ukrajino je 200 nemških zdravnikov, ki bodo pomagali zdraviti bolne in poškodovane v vojni. Ukrajinci in Rusi so znova izmenjali ujetnike, kar so storili že enajstič. Mariupolu grozi izbruh kolere. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes nepričakovano obiskala Kijev. Ukrajinske oblasti pa so izrazile nezadovoljstvo nad komentarji ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je dejal, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred začetkom vojne ni dovolj resno obravnaval nevarnosti, ki je prihajala iz Rusije.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov: 

20.32 Življenje izgubil prvi češki državljan
19.22 Ukrajina: Zmanjkuje nam streliva
17.55 V vojni umrlo vsaj 287 otrok
16.10 Ursula von der Leyen nepričakovano v Kijevu
15.20 V Zaporožju bodo začeli deliti ruske potne liste
13.00 Von der Leynova v Kijevu o članstvu Ukrajine v EU
11.20 Na območju Severodonecka še naprej intenzivni spopadi
10.50 Ukrajinci požgali stadion Wagnerjevih plačancev?
8.30 Biden: Tega Zelenski ni hotel slišati 
8.10 Rusija organizacijo proti mučenju razglasila za "tujega agenta"
7.30 Ukrajinci Moskvo obtožili kraje žita
7.15 Novi zemljevidi rusko-ukrajinskega konflikta

20.32 Življenje izgubil prvi češki državljan

V spopadih v Ukrajini je bil ubit češki državljan, je povedal češki zunanji minister Jan Lipavsky in potrdil poročanje medijev o prvi žrtvi med češkimi prostovoljci, ki se borijo v državi.

"Lahko potrdim informacijo, da je bil češki državljan ubit v regiji Doneck," je novinarjem povedal Lipavsky. Njegove posmrtne ostanke naj bi jutri prepeljali v regijo Harkov.

Več kot sto Čehov se je s soglasjem čeških oblasti pridružilo ukrajinskim oboroženim silam, da bi pomagali pri obrambi Ukrajine.

19.22 Ukrajina: Zmanjkuje nam streliva

Ukrajinske oblasti so sporočile, da njihovi vojski zmanjkuje streliva, ker so nenehno v intenzivnih topniških bojih.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolaiv na jugu Ukrajine, je dejal, da so se spopadi sprevrgli v "topniško vojno". Dodal je, da je ruska vojska veliko močnejša, ukrajinskim silam pa zmanjkuje topovskih granat.

Zahodne zaveznike je pozval naj pospešijo dobavo orožja in streliva, da bi Ukrajina lahko odbila ruski napad. "Pomoč Evrope in ZDA je zelo, zelo pomembna," je dejal Kim.

Že v petek je namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe Vadim Skibicki v intervjuju za britanski The Guardian dejal podobno.

17.55 V vojni umrlo vsaj 287 otrok

Od začetka ruske invazije je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 287 otrok, skoraj 500 pa je bilo ranjenih, je danes sporočil urad generalnega tožilca v Kijevu.

Sporočili so, da so nedavno izvedeli za smrt še 24 otrok v uničenem pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu države. Za smrti krivijo vsesplošno obstreljevanje s strani ruske vojske.

Po navedbah urada te številke niso popolne, saj še vedno potekajo preiskave na območjih, kjer trenutno potekajo spopadi, in na območjih, ki jih je Ukrajina pred kratkim ponovno zavzela.

Urad v svojem poročilu dodaja, da je bilo zaradi bombardiranja in obstreljevanja v Ukrajini poškodovanih 1971 šol in izobraževalnih ustanov. Od tega je bilo 194 ustanov popolnoma uničenih.

16.10 Ursula von der Leyen nepričakovano v Kijevu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s katerim se je sestala ob nenapovedanem obisku v Kijevu, dejala, da "EU želi podpreti Ukrajino na njeni evropski poti". Zelenski je dodal, da bi članstvo Ukrajine v EU pomenilo simbol evropske enotnosti.

Ursula von der Leyen in Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Pozitiven odgovor na prošnjo Ukrajine za članstvo v EU bi bil zgodovinski trenutek za Evropo in pritrdilen odgovor na vprašanje o tem, ali ima evropski projekt sploh še prihodnost," je Zelenski dejal med obiskom predsednice Evropske komisije v Kijevu.

Ursula von der Leyen, ki je Kijev danes obiskala nepričakovano, je medtem odziv na ukrajinsko željo po članstvu v EU obljubila že za naslednji teden. "Današnji pogovori nam bodo omogočili, da do konca prihodnjega tedna dokončno pripravimo oceno," je dodala.

"Ukrajina, ki je trdna parlamentarna demokracija, je bila na dobri poti že pred ruskim napadom. Celotna država se je okrepila. Za reformo in modernizacijo države je potreben enak duh. Evropa vas podpira," je von der Leynova po pogovoru z Zelenskim zapisala na Twitterju.

Ob tem je poudarila, da so ukrajinske oblasti za kandidaturo storile že veliko, a da jih čaka še veliko dela, zlasti na področju boja proti korupciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinci so "že veliko prispevali k obrambi skupne svobode", je dodal Zelenski.

"Kijev je hvaležen za nedavno sprejeti šesti sveženj sankcij EU proti Rusiji, vendar se vojna žal nadaljuje, zato bo potreben tudi sedmi sveženj sankcij, ki bi moral biti še močnejši," je še dejal ukrajinski predsednik.

Predsednica Evropske komisije se bo ob svojem drugem obisku v Kijevu po začetku vojne v Ukrajini sestala še z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom.

15.20 V Zaporožju bodo začeli deliti ruske potne liste

V delih regije Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom ruskih enot, naj bi danes začeli deliti ruske potne liste. Prejemniki bodo veljali za polnopravne ruske državljane, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa za rusko televizijo Rossiya-24 povedal Vladimir Rogov, predstavnik okupacijskih oblasti.

Rogov je povedal še, da je v regiji prošnje za rusko državljanstvo vložilo več kot 70.000 ljudi. Rusija je dokumente razdelila tudi na nekaterih drugih zasedenih območjih in tam kot valuto uvedla ruski rubelj.

Po podatkih ruske tiskovne agencije Tass naj bi v zadnjih treh letih v proruskih separatističnih regijah na vzhodu Ukrajine po poenostavljenem postopku rusko državljanstvo prejelo več kot 800.000 ljudi.

Zavrnjen je bil le en odstotek prošenj prebivalcev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck, ki so zaprosili za rusko državljanstvo, po navedbah dpa poroča ruska tiskovna agencija Tass ob sklicevanju na podatke ruskega notranjega ministrstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že leta 2019 izdal odlok, s katerim je olajšal izdajo potnih listov za prebivalce te regije na vzhodu Ukrajine. Ukrajinske oblasti medtem obtožujejo Rusijo, da ljudi sili v sprejemanje ruskega državljanstva, in se bojijo, da se bliža priključitev zasedenih območij Rusiji.

Oblasti v Kijevu so danes izrazile nezadovoljstvo tudi nad komentarji ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je dejal, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred začetkom vojne ni dovolj resno obravnaval nevarnosti, ki je prihajala iz Rusije.

Biden je v petek zvečer v Los Angelesu izjavil, da so že pred začetkom ruske invazije 24. februarja obstajali dokazi, da je Putin želel napasti Ukrajino. Takšen komentar "vsekakor zahteva pojasnilo," je danes dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov.

13.00 Von der Leynova v Kijevu o članstvu Ukrajine v EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes v Kijevu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom razpravljala o nerešenih vidikih ukrajinske prošnje za članstvo v EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina je prošnjo za članstvo v EU vložila marca, kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem, ali naj Ukrajina pridobi status kandidatke za članstvo, objavila prihodnji petek, še navaja dpa.

"Pretehtali bomo skupna prizadevanja za obnovo Ukrajine in njen napredek na evropski poti. To bo prispevalo k naši oceni, ki jo bomo kmalu predstavili," je ob prihodu v Kijev dejala von der Leynova.

Medtem ko številne države, predvsem vzhodnoevropske, podpirajo ukrajinsko članstvo v EU, so nekatere bolj zadržane, denimo Nizozemska, Danska, Nemčija in Francija, ki do konca junija predseduje Uniji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi če bo Ukrajina dobila status kandidatke, se bo s tem začel proces pogajanj in vpeljevanja morebitnih reform, ki lahko traja leta ali celo desetletja, dodaja AFP. Več držav članic EU je tako nekoliko omajalo upanje Kijeva na "pospešen proces" pridružitve Uniji.

Današnji obisk predsednice Evropske komisije v Kijevu je sicer njen drugi obisk v Ukrajini od začetka vojne. Aprila je obiskala predmestje Buče blizu Kijeva, kjer je bilo po umiku ruskih sil najdenih na stotine trupel civilistov, kar je povzročilo ogorčenje po vsem svetu.

11.20 Na območju Severodonecka še naprej intenzivni spopadi

Po podatkih britanske obveščevalne službe ruske vojaške enote v okolici Severodonecka niso napredovale proti južnemu delu tega mesta na vzhodu Ukrajine. Vseeno se na ulicah Severodonecka nadaljujejo intenzivni spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, po pisanju STA poročajo tuje tiskovne agencije.

Obe strani sta v spopadih verjetno že utrpeli veliko število žrtev, je v svojem dnevnem poročilu po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še zapisalo britansko obrambno ministrstvo.

Od začetka ruske invazije je umrlo približno deset tisoč ukrajinskih vojakov, je danes povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. Ukrajinski generalštab medtem ocenjuje, da je ruska vojska utrpela približno 32 tisoč žrtev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem nagovoru sodržavljanom dejal, da v Donbasu potekajo "zelo ostri spopadi" proti ruskim silam, ki po njegovih besedah poskušajo uničiti vsa mesta na vzhodu države, navaja španska tiskovna agencija EFE.

Na vzhodu Ukrajine o uspehu na bojišču sicer vse bolj odločajo rakete, topništvo in havbice, ki omogočajo napade na sovražnikove položaje tudi več kilometrov za frontno črto, poroča britanski BBC. Zdi se, da ima Rusija v tem boju zdaj odločilno prednost.

Ukrajincem skoraj zmanjkalo streliva 

Visok ukrajinski obveščevalni uradnik Vadim Skibicki je za britanski časnik Guardian povedal, da je ukrajinski strani skoraj zmanjkalo streliva. Ob tem je dejal, da imajo Rusi zdaj do petnajstkrat več artilerije in da Ukrajinci nujno potrebujejo zaloge orožja, ki jih obljubljajo zahodne države.

Severodoneck je sicer eno od zadnjih mest, ki Rusiji stojijo na poti do prevzema nadzora nad celotno regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je v zadnjih treh letih v separatističnih samooklicanih ljudskih republikah Lugansk in Doneck na tem območju več kot 800 tisoč ljudi prejelo rusko državljanstvo, še navaja dpa.

10.50 Ukrajinci požgali stadion Wagnerjevih plačancev?

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek gorečega stadiona Kadievka v regiji Lugansk, ki naj bi ga uničili Ukrajinci. To je bil sedež Wagnerjevih plačancev, še poročajo na Twitterju.

Zasebna vojska Wagner, razvpita in skrivnostna skupina, ki naj bi štela do šest tisoč mož, je dobila ime po najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja, Richardu Wagnerju. Uradna Moskva njihov obstoj zanika.

Skupina Wagner je po nekaterih navedbah ruska paravojaška organizacija oziroma zasebno varnostno podjetje, ki naj bi ga vodil poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina. Tako imenovana Putinova skrivna vojska ali vojska duhov je aktivna povsod, kjer ima Rusija geopolitični interes. Atentat na ukrajinskega predsednika Zelenskega naj bi načrtovala prav ta skupina. 

8.30 Biden: Tega Zelenski ni hotel slišati 

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek dejal, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni hotel slišati opozoril Združenih držav Amerike pred rusko invazijo na Ukrajino.

"Mnogi so mislili, da pretiravam, ko sem govoril o ruskem napadu na Ukrajino, še preden se je začel," je dejal Biden na sprejemu v Los Angelesu, kjer so zbirali sredstva za Demokratsko stranko. "Vedel pa sem, da imamo v zvezi s tem informacije in bo ruski predsednik Vladimir Putin prestopil mejo. Nobenega dvoma ni bilo, a Zelenski tega ni želel slišati," je Biden dejal novinarjem.

8.10 Rusija organizacijo proti mučenju razglasila za "tujega agenta"

Rusija je nevladno organizacijo, ki se bori za preiskavo obtožb o mučenju, razglasila za "tujega agenta".

Rusko pravosodno ministrstvo je posodobilo svoj črni seznam, na katerega so dodali Odbor proti mučenju, organizacijo, ki je povezana z Združenimi narodi. Organizacija, ki je bila ustanovljena pred 22 leti, je oblasti pozvala k preiskavi obtožb o mučenju, za katera naj bi bile odgovorne ruske varnostne sile, in zahtevala uvedbo preventivnih ukrepov.

Christopher Clark
Novice Kaj ta mož ve o nevarnosti izbruha tretje svetovne vojne?

7.30 Ukrajinci Moskvo obtožili kraje žita

Oblasti se v delih Ukrajine, ki so pod rusko okupacijo, s posebnimi shemami skušajo izogniti sankcijam za prodajo žita v Severno Ameriko in druge dele sveta, je v petek poročala ruska državna tiskovna agencija RIA.

Ukrajina je Moskvo obtožila kraje žita z ozemelj, ki jih je okupirala Rusija od začetka invazije na Ukrajino konec februarja. Vojna bi lahko povzročila resno pomanjkanje hrane po vsem svetu, saj Rusija in Ukrajina predstavljata približno 29 odstotkov svetovnega izvoza pšenice.

7.15 Novi zemljevidi rusko-ukrajinskega konflikta 

Pri Inštitutu za preučevanje vojne so objavili nov zemljevid konflikta v Ukrajini. Pravijo, da ruske sile še naprej napadajo Severodoneck, vendar še vedno ne nadzorujejo vsega mesta.

 
Vladimir Putin
Novice Putin se primerja s Petrom Velikim #vŽivo #video
 
Novice Slamnate lutke, ki naj bi Putinu povzročile smrt #vŽivo
Timothy Snyder
Novice Mož, ki bi ga Putin verjetno najraje utopil v žlici vode
Polje
Novice Presunljive številke, ki razkrivajo, kako hudo je bilo v Ukrajini že pred vojno
Boris Johnson
Novice Britanskega premiera pozivajo k odstopu
aNGELA mERKL
Novice Merklova brani svoj zapis o Putinu: Nimam se za kaj opravičevati

Ne spreglejte