SiolNET. Novice Svet
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Biden lani s soprogo plačal dobrih 150 tisoč dolarjev davka na dohodek

0,67

termometer

Biden | Glede na uradne podatke je bil povprečen dohodek ameriškega gospodinjstva lani 67.521 dolarjev. Bidnova sta zaslužila več, vendar tudi pošteno plačala davek. | Foto: Reuters
Glede na uradne podatke je bil povprečen dohodek ameriškega gospodinjstva lani 67.521 dolarjev. Bidnova sta zaslužila več, vendar tudi pošteno plačala davek. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je skupaj s soprogo Jill lani zaslužil 610.702 dolarja, na kar sta skupaj plačala 150.439 dolarjev zveznega davka. Davek sta plačala po 24,6-odstotni stopnji, kar je precej nad povprečno, 14-odstotno davčno stopnjo v ZDA.

Biden, ki je oživil tradicijo objavljanja predsedniških davčnih napovedi, je kot predsednik lani dobil dobrih 378 tisoč dolarjev plače. Njegov predhodnik Donald Trump je svoje davčne napovedi skrival pred javnostjo.

New York Times je ugotovil, da je Trump v svojem prvem letu na položaju predsednika ZDA plačal le 750 dolarjev zveznega davka, čeprav je trdil, da je izjemno bogat.

biden joe Novice "Zmedeni" Joe se je želel rokovati z ... nikomer

Selitev v Belo hišo je zakoncema Biden prinesla nižje dohodke, saj sta na primer leta 2019 prijavila skoraj milijon dolarjev dohodka, med drugim od prodaje knjig, govorov in predavanj na univerzi Pensilvanija in višji šoli Severne Virginije, kjer Jill Biden še vedno uči. Lani je tam dobila 67.116 dolarjev plače.

Podpredsedniški par, Kamala Harris in Doug Emhoff, je bogatejši od prvega para. Lani sta zaslužila 1,66 milijona dolarjev in plačala 523.371 dolarjev zveznega davka po 31,6-odstotni stopnji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin