SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bezos odhaja s položaja glavnega izvršnega direktorja

0,21

termometer

Jeff Bezos, Amazon
Foto: Reuters

Ustanovitelj podjetja Amazon Jeff Bezos je včeraj napovedal, da bo letos kmalu zapustil položaj glavnega izvršnega direktorja in postal izvršni predsednik nadzornega odbora podjetja. Podjetje je novico naznanilo skupaj s četrtletnimi poslovnimi rezultati, ki so presegli napovedi analitikov Wall Streeta.

Jeff Bezos je leta 1995 ustanovil Amazon kot spletno prodajalno knjig, danes pa je to 1.700 milijard dolarjev vredno podjetje, ki se ukvarja z vsem mogočim. 57-letni Bezos je danes eden najbogatejših ljudi na svetu, katerega premoženje je ocenjeno na 180 milijard dolarjev, poroča STA.

Položaj glavnega izvršnega direktorja bo v tretjem četrtletju prevzel trenutni šef podjetja Amazon Web Services Andy Jassy, ki je pri podjetju že od leta 1997 in je avtor Amazon Web Services, najbolj dobičkonosnega od vseh Amazonovih podjetij.

"Glavni izvršni direktor Amazona je velika odgovornost in jemlje veliko časa. Kot izvršni predsednik bom še naprej sodeloval pri pomembnih pobudah podjetja, obenem pa bom imel čas in energijo za osredotočanje na sklada Day 1 in Bezos Earth, Blue Origin, Washington Post ter druge strasti. Še nikoli nisem imel več energije in ne gre za upokojitev," je po poročanju STA zaposlenim sporočil Bezos.

Pandemija mu je prinesla izjemne poslovne rezultate

Amazon je imel zaradi pandemije koronavirusa izjemno poslovno leto 2020 in tudi izjemno zadnje četrtletje. Dobiček se je v vsem letu 2020 v primerjavi z letom 2019 okrepil za 84 odstotkov, prihodki pa so narasli za 38 odstotkov na 386 milijard dolarjev.

Elon Musk, Jeff Bezos Digisvet Vojna najbogatejših Zemljanov, ki jo bo občutil ves svet

V zadnjem lanskem četrtletju je čisti dobiček narasel na 7,2 milijarde dolarjev oziroma 14,09 dolarja na delnico, prihodki pa so narasli na 125,56 milijarde dolarjev in prvič v zgodovini podjetja presegli 100 milijard dolarjev v enem četrtletju. Prihodki podjetja Amazon Web Services so dosegli 12,7 milijarde dolarjev.

Oboje je preseglo pričakovanja, Amazon pa v tekočem četrtletju pričakuje od 100 do 106 milijard dolarjev prihodkov. To je ogromno, še posebej ob dejstvu, da v nasprotju z zadnjim četrtletjem lani ne bo velike praznične prodaje.

Zaposluje 1,3 milijona delavcev

Medtem ko je pandemija covid-19 večini gospodarstva prinesla težave, je Amazon cvetel in lani zaposlil 400 tisoč ljudi, skupaj pa zdaj število zaposlenih po vsem svetu znaša 1,3 milijona. Zaradi pandemije so ljudje ostajali doma in intenzivno naročali prek spleta. Prodaja v fizičnih trgovinah Amazona, kamor je všteta tudi špecerija Whole Foods, je padla za osem odstotkov.

Elon Musk Tesla Posel danes Bezos ni več najbogatejši, izrinil ga je Musk

Delnice Amazona so se do konca rednega dela borznega trgovanja v torek podražile za 1,11 odstotka na 3.380 dolarjev, v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa še za 0,44 odstotka na 3.394,73 dolarja, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin