Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Silvio Berlusconi volitve Italija

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 9.31

8 let

Berlusconi tesno za Bersanijem, začenja se borba za vsak glas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanske parlamentarne volitve se bližajo. Predsednik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani sodeč po javnomnenjskih anketah še vedno vodi, vendar mu tesno sledi Silvio Berlusconi.

Do parlamentarnih volitev v Italiji manjkata le še dva tedna, javnomnenjske ankete pa kažejo na to, da je v vodstvu še vedno koalicija levega centra, katerega premierski kandidat je Pier Luigi Bersani, ki je po rezultatih anket prejel med 33 in 35 odstotkov glasov vprašanih. Tesno za petami pa Bersaniju sledi koalicija desnega centra, ki jo vodi nekdanji premier Silvio Berlusconi, in sicer z do 30 odstotki glasov, piše Jutarnji.hr.

Gibanje Pet zvezd, ki ga vodi komik Beppe Grillo, naj bi po anketah sodeč prejel med 16 in 18 odstotki glasov. Grillo sicer nasprotuje političnim strankam in strankarski politiki, zanj pa se odločajo predvsem mladi. Sredinski koaliciji odhajajočega premierja Maria Montija pa ankete pripisujejo med 12,5 do 16 odstotkov glasov.

Večina v predstavniškem domu je Bersaniju skoraj že zagotovljena Koalicija levega centra bi lahko dobila večino v predstavniškem domu, ravno zaradi t. i. nagrade, ki jo prejme lista z največ glasovi, za zdaj pa je še nejasno, kaj se bo zgodilo v senatu, ker se nagrade delijo glede na posamezne pokrajine, kjer prevladuje Lombardija. Po poročanju Jutarnjega lista pa se tam bije prava bitka za vsak glas.

V senatu bi tako lahko Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode in njeni zavezniki blokirali zakonodajne predloge, s tem pa ovirali sprejemanje zakonov. Za Bersanija in levico bi ta scenarij pomenil nočno moro, saj bi pripomogel k hitremu razpadu nove vlade, še piše Telegraph. "To bi imelo katastrofalne posledice," je povedal Roberto D'Alimonte, politični profesor na univerzi v Rimu. "Najverjetneje bi imeli nove volitve v dveh mesecih."

Kako si bo Bersani zagotovil večino v senatu? Da bi si Bersani zagotovil večino tudi v senatu, je že večkrat poudaril, da je odprt za nove ideje, tudi za zavezništvo z Montijem, vendar bi moral za to opustiti vezi s stranko Nichija Vendole, guvernerja regije Puglia. Vendola je v preteklosti povedal, da ne bo mogel delati skupaj z Montijem, zato se je Bersani znašel v težkem položaju.

Ne spreglejte