Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silvio Berlusconi sojenje

Sreda, 11. 3. 2015, 7.28

8 let

Berlusconi oproščen v primeru Ruby, vrača se v politiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kasacijsko sodišče v Rimu je ponoči Silvia Berlusconija oprostilo obtožb v primeru Ruby. Berlusconi je bil obtožen zlorabe položaja in spolnih odnosov z mladoletnico.

Oprostilna sodba je velik udarec za milansko tožilstvo. Odločitev kasacijskega sodišča je dokončna, z njo pa se je končal sodni proces proti nekdanjemu italijanskemu predsedniku, ki se je začel leta 2012 in zelo odmeval tudi v mednarodni javnosti.

Deveturna razprava Kasacijsko sodišče je po deveturni razpravi presodilo, da Berlusconi leta 2010 kot predsednik vlade ni zlorabil svojega vpliva pri policiji, ko je takrat zahteval izpustitev zaradi kraje zaprte barske plesalke, mladoletne Karime El Marough, znane kot Ruby lomilka src. Tudi v povezavi z obtožbo prostitucije je sodišče razsodilo, da ni bilo nobenega kaznivega dejanja. Berlusconi je bil obtožen, da je plačal za spolne odnose z Ruby, ki je bila takrat še mladoletna.

Milansko tožilstvo se na pritožbo kasacijskega sodišča ne more več pritožiti. Na drugi strani so Berlusconijevi odvetniki že proslavili oprostilno sodbo.

Berlusconi je ob tem že napovedal, da se vrača v politiko. Med drugim je tudi pohvalil vrhovno sodišče, ki ga je oprostilo.

"Kdo bo Berlusconiju nadomestil trpljenje in politično škodo" Berlusconijevi odvetniki so po izreku sodbe dejali, da je ta oprostilna sodba zanje velika zmaga, in da so zadovoljni. "Gre za dobro premišljeno odločitev, kar je dokazalo deveturno posvetovanje sodnikov pred izrekom," je dejal Berlusconijev odvetnik Franco Coppi.

Privrženci Berlusconijeve stranke Naprej Italija so medtem že napovedali, da bodo zahtevali odškodnino. "Kdo bo Berlusconiju nadomestil trpljenje in politično škodo za vsa ta leta," se je vprašala senatorka stranke Anna Maria Bernini.

Nekdanja ministrica Stefania Prestigiacomo pa meni, da "oprostitev Berlusconija dokazuje, da je bil celotni proces v primeru Ruby farsa, ki je bila uprizorjena s strani milanskega državnega tožilstva zato, da škoduje Berlusconiju".

"Berlusconijeva oprostitev je čudovita novica. A Berlusconiju ne nadomesti tistega, kar je pretrpel v teh letih. Ta proces se ne bi smel nikoli začeti," je dejal tiskovni predstavnik stranke Giovanni Toti.

Ne spreglejte