Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2016,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Mohamed Abrini Belgija terorizem teroristični napad Pariz Bruselj

Sobota, 9. 4. 2016, 17.29

8 let

Priznal, da je bil tretji napadalec na bruseljskem letališču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Mohamed Abrini, ki ga je belgijska policija v protiteroristični akciji v petek prijela v bruseljski četrti Anderlecht, je priznal, da je bil tretji napadalec v terorističnih napadih na bruseljskem letališču.

Belgijska policija je v petkovi protiteroristični akciji v bruseljski četrti Anderlecht aretirala šest ljudi, štiri pa je tožilstvo danes obtožilo zaradi terorizma in umorov v terorističnih napadih v Parizu novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi. Med obtoženimi je tudi Mohamed Abrini, sicer eden ključnih osumljencev za napade v Parizu.

Moški s klobukom je bil Abrini

Abrini, ki je zaradi fotografije s posnetka nadzorne kamere dobil tudi vzdevek "moški s klobukom", je danes priznal tudi, da je bil tretji napadalec z bruseljskega letališča. "Soočili smo ga z izsledki več preiskav in priznal je, da je bil na kraju napadov. Pojasnil je, da je odvrgel svoj jopič v smeti in pozneje prodal svoj klobuk," so sporočili iz urada belgijskega tožilca. V marčevskih napadih v Bruslju je sicer umrlo 32 ljudi. 

Njegov brat se je razstrelil na podzemni železnici

Abrini je bil na posnetku z Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem, ki sta se nato razstrelila. Abrini je pobegnil in nato peš prišel do središča Bruslja. Na posnetkih nadzornih kamer, ki so jih objavili v četrtek, je bil videti miren in zbran. Ibrahimov brat Khalid se je razstrelil na bruseljski postaji podzemne železnice Maalbeek. 

Abdeslama še niso povezali s terorističnimi napadi v Bruslju

Abrinija, ki je Belgijec maroškega izvora, so videli dva dneva pred pariškimi napadi na bencinski črpalki severno od Pariza z drugim glavnim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki je vozil avtomobile, ki so jih teroristi t. i. Islamske države uporabili v napadih 13. novembra v Parizu. Abdeslama so nato prijeli 18. marca v Bruslju, trenutno pa je v močno varovanem zaporu v belgijskem mestu Bruges. Njegov odvetnik pravi, da ga do zdaj še niso povezali s terorističnimi napadi v Bruslju.

Aretirali moškega, ki je kupil torbe, v katere so skrili eksploziv

Policija je med včerajšnjo akcijo poleg Abrinija aretirala še dva osumljenca. Osamo K., za katerega mediji pravijo, da je Osama Krayem, je tožilstvo  obtožilo sodelovanja v teroristični skupini in terorističnih umorov v povezavi s terorističnimi napadi 22. marca v Bruslju. Identificirali so ga kot moškega, ki je bil pred napadom na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek v družbi s Khalidom El Bakraouijem, ki se je nato na postaji razstrelil. Kupil pa je tudi torbe, v katere so eksploziv skrili napadalci na bruseljskem letališču.

25-letnega državljana Ruande Herveja B. M. so obtožili zaradi suma, da je pomagal Abriniju in Osami K. Obtožen je sodelovanja v teroristični skupini in sokrivde v terorističnih umorih. Enake obtožbe bremenijo tudi Bilala E.M.

Ne spreglejte