Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
10. 9. 2015,
12.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danska Švedska begunci migranti prosilci za azil

Četrtek, 10. 9. 2015, 12.45

7 let, 12 mesecev

Begunska kriza: Švedska in Danska po Orbanovi poti

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danska in zlasti Švedska sta bili nekdaj odprti do prosilcev za azil, zdaj pa - ob soočenju s sodobno različico preseljevanja narodov - počasi pripirata svoja vrata.

Begunsko-migrantski val, ki iz Grčije po balkanski poti priteka v Srednjo Evropo (Madžarsko, Avstrijo in Nemčijo), je zdaj prišel tudi do skandinavskih držav. Iz Nemčije je namreč od nedelje naprej nezakonito na dansko ozemlje vstopilo že na stotine migrantov oziroma beguncev.

Begunski val iz Nemčije hiti naprej proti Švedski Toda njihov končni cilj ni Danska, ampak Švedska. Danska, kjer po junijskih volitvah s podporo desne Danske ljudske stranke vlada liberalna stranka Venstre, je namreč z letošnjim prvim septembrom med drugim za polovico znižala denarno pomoč za prosilce za azil in prosilcem za azil prepovedala združevanje družin v prvem letu bivanja na Danskem.

Veliko bolj ekonomsko ugodna za prosilce za azil je danska severna soseda Švedska, ki ima najbolj prijazno politiko do prosilcev za azil v EU in zato tudi največje število azilantov glede na število prebivalcev (lani je na Švedskem na milijon prebivalcev prišlo 8.365 prosilcev za azil, v Nemčiji na primer, ki ima največ prosilcev za azil v absolutnih številkah, pa je na milijon prebivalcev prišlo 2.513 na prosilcev za azil, op. p.).

Švedska vlada zavrnila dansko prošnjo Toda Švedska beguncev, ki zdaj z vlaki ali peš prihajajo na Dansko in želijo nadaljevati pot proti severu, ne sprejema. Danska ministrica za priseljence Inger Støjberg je švedsko vlado prosila, če bi beguncem, ki so nezakonito vstopili na dansko ozemlje in nočejo zaprositi za politični azil na Danskem, dovolila vstop na Švedsko.

Švedska vlada je to dansko prošnjo za neupoštevanje dublinskega sporazuma (ta določa, da mora prošnjo za azil urejati tista država EU, v katero je prosilec za azil najprej vstopil) zavrnila, kot piše na spletni strani Sveriges Radio, ker švedska vlada formalno nima pristojnosti odločati o tem, ampak je to pristojnost uradov, ki se ukvarjajo z vprašanji migrantov.

Danci ne bodo dovolili "mini Budimpešte" Danska je tako od torka najprej začela izganjati prosilce za azil oziroma jih vračati v Nemčijo. Kot piše spletna stran France24, so danske oblasti izgnanim beguncem, ki so nezakonito vstopili na ozemlje Danske, tudi za dve leti prepovedale ponovni vstop na dansko ozemlje.

Da bi preprečili begunsko-migrantski val, so danski policisti v sredo ustavili vse vlake, ki prihajajo na Dansko iz Nemčije. Ti vlaki so namreč polni beguncev, ki želijo skozi Dansko na Švedsko. Kot je pojasnil danski primer Lars Løkke Rasmussen, ne bo dovolil, da na danski južni meji nastane "mini Budimpešta".

Prepustne zunanje meje ovirajo svobodo gibanja znotraj EU Slab nadzor nad zunanjimi mejami EU in neupoštevanje dublinskega sporazuma (tega najbolj kršita Grčija in Italija, najbolj pa njegovo kršenje spodbuja Nemčija) je tako privedlo do omejevanje svobode potovanja znotraj schengenskega prostora.

Ne spreglejte