Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Izrael Sirija napad Hezbolah

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 7.18

8 let

Bečirović: Interes Izraela je oslabiti sirsko vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sirske oblasti so sporočile, da so bili najnovejši napadi že drugi v zgolj treh dneh. Ob tem je visoki sirski predstavnik dejal, da je Izrael z napadom napovedal vojno.

Ob zadnjih napetostih med državama je sirski vrh že napovedal povračilne ukrepe zoper Izrael, ob tem pa niso navedli točnih ukrepov, med drugim poroča CNN. Sirski zunanji minister je Združenim narodom (ZN) v pismu sporočil, da je bilo zaradi izraelske agresije mrtvih in poškodovanih več ljudi, povzročena pa naj bi bila tudi velikanska materialna škoda. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je izraelski napad zahteval življenja najmanj 42 vojakov, več deset pa jih še vedno pogrešajo.

Izraelska vojska ni potrdila ali zanikala sirskih navedb Izraelska vojska sicer ni potrdila ali zanikala sirskih navedb, da so v napadu poškodovali raziskovalno središče na obrobju Damaska. "Glede omenjenih navedb nimamo komentarja," je med drugim dejal neki izraelski vojaški predstavnik.

Sirski režim, ki se med tem v krvavi državljanski vojni že dve leti bori proti domačim upornikom, je po poročanju nekaterih medijev izraelske napade označil za dejanje izraelske pomoči domačim teroristom, kot imenuje uporniško opozicijo v državi. Sirski informacijski minister Omran Al Zohbi je dejal, da so napadi Bližnji vzhod naredili še bolj nevaren, prav tako pa so "odprli vrata več možnostim".

Viri iz sirske vojske so za rusko televizijo Russia Today povedali, da je Izrael pri napadu uporabil bombe z osiromašenim uranom. Po besedah virov so se eksplozije občutile kot potres, sledil pa je zlat gobast ogenj, kar naj bi nakazovalo na vsebnost osiromašenega urana. Izraelski mediji so poročali, da je osiromašeni uran stranski proizvod obogatenega urana za jedrske elektrarne ter da je toksičen, a ne pretirano radioaktiven.

Izraelska vlada je sporočila, da ne pričakuje povračilnih ukrepov Sirije. "Ne želimo si poslabšanja trenutnih razmer. Ocenjujemo, da Sirci ne bodo izvedli protinapada, sedaj pa čakamo, da vidimo, kaj se bo zgodilo," je dejal neimenovani visok predstavnik izraelske vlade. Izraelska vojska pa je sporočila, da je ponovno odprla zračni prostor na severu države, ki ga je zaprla zaradi napetih razmer, ki so sledile napadom na Sirijo. "Civilni letalski promet se bo nadaljeval po zadnji oceni varnostnih razmer," so sporočili.

Napadli naj bi skladišče raket, namenjenih Hezbolahu Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Mun je v izjavi v zvezi z napadi izrazil globoko zaskrbljenost, a je ob tem poudaril, da ZN ni pristojen za samostojno oceno dogodkov.

Po nekaterih podatkih naj bi Izrael vrsto zadnjih napadov v bližini letališča v Damasku izvedel zato, ker naj bi želel uničiti iranske rakete, namenjene libanonskemu gibanju Hezbolah, poročajo mediji.

Ne spreglejte