SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

BBC spet na udaru kritik zaradi afere Savile

3

termometer

 | Foto:
Neodvisna notranja preiskava je pokazala, da je BBC sicer ravnal napačno, vendar ni namerno prikrival afere Savile.

Odločitev vodstva britanske javne televizije BBC, da ne predvaja prispevka o domnevnih spolnih zlorabah otrok lani umrlega televizijskega voditelja na BBC-ju Jimmyja Savila, je bila napaka in posledica slabe odločitve, ni pa šlo za namerno prikrivanje, je ugotovila neodvisna notranja preiskava.

Vodstvo BBC-ja razrešeno obtožb S tem je vodstvo BBC-ja razrešila obtožb, da je s tem, ko omenjenega prispevka v oddaji Newsnight decembra 2011 ni objavilo, želelo prikriti potencialno neprijetno zgodbo o enem najbolj priljubljenih voditeljev na BBC-ju.

Ko je oktobra letos zgodbo o njegovih spolnih zlorabah objavila konkurenčna televizija ITV, so BBC kritizirali, ker je varoval domnevnega serijskega pedofila, ki naj bi v 40-letni televizijski karieri zlorabil več sto otrok. Javno televizijo so tudi kritizirali, ker ni objavila svojega lastnega prispevka o teh zlorabah.

Za nepredvajanje prispevka je kriv tudi slab proces odločanja Notranjo neodvisno preiskavo je po naročilu BBC-ja izvedel nekdanji direktor televizije Sky News Nick Pollard. Ta je v danes objavljenem poročilu ugotovil, da sta za to, da prispevka niso objavili, kriva slabo vodstvo in slab proces odločanja, zaradi česar so sprejeli očitno slabo odločitev. Potem ko so v javnost prišle obtožbe, da je bil Savile, ki je umrl oktobra lani v starosti 84 let, serijski pedofil, pa je na BBC-ju za več kot mesec dni zavladala zmeda.

Vodstvo BBC-ja se je izkazalo kot popolnoma nesposobno za soočenje s težavo, ki jo je izpostavil prispevek, ki so ga raziskovalni novinarji pripravljali več mesecev, je v poročilu ocenil Pollard. Dodal pa je, da prispevka niso objavili "v dobri veri" in ne zato, ker bi želeli "zaščititi" posebno oddajo, ki so jo nato predvajali ob koncu leta v spomin na Savila.

Odstopil tudi namestnik direktorja Newsnighta Z BBC-ja so sporočili, da je po objavi poročila danes odstopil namestnik direktorja Newsnighta, Steve Mitchell. Nadomestili bodo tudi urednika Newsnighta, Petra Rippona, vodja BBC-ja News, Helen Boaden, ki je med preiskavo odstopila, pa se bo vrnila na položaj.

Izvršni direktor BBC-ja Tim Davie je po objavi poročila izrazil zadovoljstvo, ker niso bili ugotovljeni nobeni neprimerni pritiski za preprečitev predvajanja prispevka ali zaščito oddaje v spomin na Savila. Priznal pa je, da poročilo razkriva jasne slabosti sistema, ki zadevajo način dela in sprejemanja odločitev, navaja BBC na svoji spletni strani.

Savile osumljen v 199 primerih Po objavi dokumentarca na ITV-ju so se oglasile številne ženske, ki trdijo, da jih je Savile spolno zlorabil ali posilil, ko so bile še mladoletne, včasih tudi v prostorih BBC-ja. Po podatkih policije je do zdaj osumljen v 199 primerih, tudi za več deset posilstev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin