Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija kemično orožje Bašar al Asad

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 9.49

8 let

Bašar Al Asad: Sirija ne bo lutka Zahoda, obtožbe so žalitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Inšpektorji Združenih narodov bodo obiskali prizorišče domnevnega napada s kemijskim orožjem blizu Damaska, potem ko so dobili zeleno luč sirskega režima.

Sirska vlada in uporniki so se namreč dogovorili, da prekinejo spopade in tako inšpektorjem omogočijo, da varno zberejo dokaze.

Zahodne vlade sicer kritizirajo Sirijo in ji očitajo, da je trajalo predolgo, preden je dovolila ekipi ZN, da začne preiskavo.

Opozorilo ZDA Sirski predsednik Bašar Al Asad je ob tem opozoril ZDA, naj ne poskušajo z vojaškim posredovanjem, saj bi se to po njegovih besedah končalo z neuspehom. "Če kdo sanja, da bo iz Sirije naredil lutko Zahoda, se to ne bo zgodilo," je dejal za ruski časopis Izvestija.

ZDA pravijo, da je malo verjetno, da sirske sile niso uporabile kemičnega orožja v nedavnem napadu. Al Asad je obtožbe zanikal in jih označil za "žalitev zdrave pameti".

Predsednik ZDA Barack Obama, ki se je glede Sirije pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Francoisem Hollandom in britanskim premierjem Davidom Cameronom, je sicer že pred letom dni opozoril režim sirskega predsednika, da bi uporaba kemičnega orožja pomenila prečkanje "rdeče črte" in da lahko to povzroči vojaško posredovanje. Opozorilo je nato večkrat ponovil, letos že vsaj dvakrat.

Vojaško posredovanje bi ogrozilo ameriško-ruska prizadevanja za rešitev sirske krize Na napoved o morebitnem vojaškem posredovanju se je že odzvala Rusija. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja opozoril pred izjemno nevarnimi posledicami vojaškega posredovanja proti sirskemu režimu.

V telefonskem pogovoru je dejal, da želijo določeni elementi znotraj ZDA očitno sprožiti vojaško posredovanje v Siriji zunaj okvira ZN, da bi spodkopali ameriško-ruska prizadevanja za pripravo mirovne konference za rešitev sirske krize.

Kerry je obljubil, da bo pozorno preučil argumente ruske strani, Rusija pa je ob tem poudarila potrebo po objektivni preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem in znova izrazila dvom, da je zanj odgovorna vlada sirskega predsednika.

Poznejše bombardiranje prizorišča onemogočilo primerno preiskavo? Po navedbah sirske opozicije je domnevni napad s kemičnim orožjem na mesta vzhodno in severozahodno od sirske prestolnice, ki so v rokah upornikov, izvedla sirska vojska. Umrlo naj bi več kot 1.300 ljudi, medtem ko Zdravniki brez meja poročajo o smrti 255 ljudi z "nevrotoksičnimi simptomi". Damask ostro zavrača izvedbo tovrstnega napada in zanj krivi upornike.

Potem ko je režim po več pozivih le dal dovoljenje za izvedbo preiskave inšpektorjem ZN, ki so v državi že teden dni z namenom, da preiščejo tri druga domnevna prizorišča napadov s kemičnim orožjem, so bile ZDA kljub temu kritične. Damask naj bi ta korak storil prepozno, poznejše bombardiranje prizorišča naj bi namreč onemogočilo primerno preiskavo.

Ne spreglejte