Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama

Četrtek, 16. 8. 2012, 12.12

8 let

Barack Obama reformiral imigracijsko zakonodajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Barack Obama je sprejel reformo imigracijske zakonodaje, nekateri pa mu že očitajo, da si želi le zagotoviti glasove latinskoameriških volivcev na prihajajočih volitvah.

V ZDA je v sredo začela veljati reforma imigracijske zakonodaje, ki tisočem nezakonitih priseljencev omogoča pridobitev dokumentov. Pred uradi po vsej državi so se ob tem vile dolge vrste priseljencev, ki želijo pridobiti začasno prebivališče. Reformo bi za ureditev statusa lahko izkoristilo do 1,7 milijona ljudi.

Obama: Gre za humano odločitev

Kritiki predsedniku ZDA Baracku Obami, ki je ukrep sprejel mimo kongresa, očitajo, da si želi z reformo zagotoviti glasove latinskoameriških volivcev na novembrskih volitvah. Obama po drugi strani vztraja, da gre za humano odločitev, ki bo organom pregona omogočila, da se osredotočijo na storilce kaznivih dejanj. Ukrep predvideva konec deportacij nezakonitih priseljencev, ki so mlajši od 16 let in niso starejši od 30 let, poleg tega pa nimajo kriminalne preteklosti.

Obamova administracija sicer podpira obsežnejšo reformo imigracijske zakonodaje, t. i. Dream Act, vendar zakona zaradi nasprotovanja republikancev kongres ni sprejel. Republikanci namreč menijo, da gre za "amnestijo" nezakonitih priseljencev.

"To je prva velika zmaga na področju priseljevanja v zadnjih desetletjih," meni sociolog z univerze California v Los Angelesu Octavio Pescador. "Ljudje imajo veliko predsodkov do priseljencev brez dokumentov. Znani so kot ilegalci, ta konotacija pa namiguje na kriminalce," dodaja.

Večina priseljencev prihaja iz Latinske Amerike

Ameriška vlada ocenjuje, da ukrep zadeva več kot 800.000 ljudi. Neodvisni strokovnjaki sicer govorijo o številki milijon, še 700.000 pa jih bo upravičenih, ko bodo dosegli minimalno starost 16 let. Večina od 11,5 milijona priseljencev brez dokumentov v ZDA prihaja iz Latinske Amerike. Oseminšestdeset odstotkov jih je iz Mehike, 13 odstotkov iz Kanade, Karibov in Srednje Amerike, sedem odstotkov pa iz Južne Amerike. Le osem odstotkov jih prihaja iz Azije in dva odstotka iz Evrope.

Ne spreglejte