Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
11.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bangladeš zrušenje Daka

Nedelja, 12. 5. 2013, 11.33

5 let, 2 meseca

Bangladeš bo po industrijski nesreči zvišal minimalne plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bangladeška vlada je oblikovala komisijo, ki bo preučila možnost dviga minimalne plače za več milijonov delavcev v tekstilni industriji, je sporočil tekstilni minister Abdul Latif Siddique.

Ukrep je odgovor na množične proteste delavcev, ki jih je podžgala vrsta smrtonosnih industrijskih nesreč. "Za tekstilni sektor smo oblikovali komisijo za minimalno plačo, kar smo naredili v odgovor na zahteve delavcev po zvišanju plač," je povedal Siddique.

"Plače se bodo zagotovo zvišale" Tipičen bangladeški tekstilni delavec na mesec zasluži manj kot 40 ameriških dolarjev, kar je tudi papež Frančišek označil za suženjsko delo. Minimalno plačo so tekstilnim delavcev nazadnje zvišali novembra 2010 in to za 80 odstotkov. Sedeže v komisiji pa bodo sicer zasedali tako predstavniki sindikatov kot tudi lastnikov tovarn. "Plače se bodo zagotovo zvišale," je dodal Siddique.

Število smrtnih žrtev naraslo na 1126 Napoved sledi najhujši industrijski nesreči v zgodovini Bangladeša. Pred 19 dnevi se je namreč zrušila večnadstropna stavba v predmestju Dake, v kateri je bilo več tovarn in ki je pod seboj pokopala več tisoč delavcev. Število smrtnih žrtev je naraslo na 1126 žrtev, število pa bi lahko še naraslo.

Uradniki, ki nadzorujejo reševalno akcijo, so sporočili, da so doslej iz ruševin rešili skupno 2438 ljudi. Nazadnje so v petek rešili 18-letno tekstilno delavko, potem ko je pod ruševinami preživela 17 dni. Po navedbah zdravnikov okreva in je izven življenjske nevarnosti. Preživela je s pitjem deževnice, jedla pa je ostanke hrane.

Medtem na kraj katastrofe še vedno prihaja množica ljudi, ki žalujejo, nekateri od njih pa še vedno upajo na dobre novice glede svojcev. Identifikacija številnih žrtev namreč še vedno poteka. Zaradi strahu, da bi zahodne tekstilne znamke zmanjšale naročila ali celo prekinile sodelovanje z bangladeškimi podjetji, je vlada prejšnji teden oznanila sestavo komisije, ki bi pregledala več tisoč tekstilnih tovarn za morebitne varnostne napake.

Zahtevajo smrtno kazen za lastnika stavbe Delavci so sicer v istem predmestju, ki je središče proizvodnje tekstila, zapustili svoja delovna mesta in protestirali z zahtevo po zvišanju plač. Več deset tisoč delavcev ni prišlo na delo, do 30 tovarn pa je ustavilo proizvodnjo. Protestniki pa so prav tako zahtevali smrtno kazen za Sohela Rano, ki je lastnik zrušenega kompleksa Rana Plaza in ki so ga aretirali na meji z Indijo po večdnevnem begu. Obtožen je, da je prisilil delavce, da so na dan nesreče prišli na delo, čeprav so se dan pred tem na poslopju že pojavile razpoke.

Tovrstne industrijske nesreče pa v Bangladešu niso redkost. Nazadnje je v četrtek v požaru v tekstilni tovarni v Daki življenje izgubilo osem ljudi, novembra lani pa je v največjem požaru v zgodovini tekstilne industrije te države umrlo 111 tekstilnih delavcev.

Ne spreglejte