SiolNET. Novice Svet
3,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija in še pet držav podaljšujejo nadzor na svojih mejah

3,98

termometer

meja
Foto: STA

Šesterica evropskih držav je z današnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev. Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo.

Zborovanje v Črnomlju Novice Na shodu v Črnomlju zahtevali varnost, zaščito meje in spremembo zakonodaje

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015.

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To je na začetku tedna na dvodnevnem obisku na avstrijskem Tirolskem izpostavil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. A Dunaj vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko.

Boštjan Poklukar Novice Minister nenaklonjen znižanju dovoljene meje alkohola za voznike

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin