Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2021,
6.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

3

Natisni članek

Avstrija Italija mejni prehodi

Petek, 15. 1. 2021, 6.47

3 leta, 3 mesece

Na Portugalskem znova ustavili javno življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

3

Portugalska bolnišnica koronavirus sestra | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Portugalskem so zaradi novega koronavirusa danes znova ustavili javno življenje. Omejitve, ki bodo veljale najmanj mesec dni, pa so tokrat manj stroge kot v spomladanskem prvem valu pandemije.

12:21

Hrvaška: 715 okužb

12:15

VB: pripada jim zavarovalnina

11:30

Italija: nova milijardna pomoč

11:29

20 tisoč vaščanov v karanteni

10:48

Primanjkuje kisika za bolnike

10:47

Cepili 101-letnico

08:50

Nemčija: več kot dva mio okužb

06:54

S 1900 mrd. $ proti epidemiji

  • 16:27

    Zaostritev ukrepov v Italiji

    V nedeljo bodo v približno polovici italijanskih dežel zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Lombardija in Sicilija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska bodo od nedelje obarvane rdeče, kar pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa. Poleg omejitev, ki veljajo za celotno državo, morajo biti tam zaprti tudi bari in restavracije. Strežejo lahko le hrano in pijačo za s seboj. Od trgovin so lahko odprti samo supermarketi, trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.

    12 od skupno 20 dežel, med njimi tudi Furlanija - Julijska krajina in Benečija (Veneto), bo od nedelje oranžnih. Tudi tam lahko bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj. So pa odprte vse trgovine.

    Druge dežele in pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, bodo medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure. Tam se lahko po novem odprejo tudi muzeji.

  • 12:21

    Hrvaška: 715 okužb

    Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 5335 testih potrdili 715 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 33 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Doslej so proti covidu-19 cepili več kot 41.500 ljudi. Za to so porabili skoraj tri četrtine vseh odmerkov cepiva, ki so jih dobili doslej, piše STA.

    Dnevno število novih okužb je nižje, kot je bilo prejšnja dva petka, je na novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Kot je poudaril, je bilo prejšnji petek 1098 novih okužb ob opravljenih 6742 testih, petek pred tem pa 1170 okužb po 5631 testih.

    Od začetka tedna do danes so zabeležili 3819 novih okužb, kar je 23 odstotkov manj kot v prvih petih dneh prejšnji teden, ko so potrdili 4988 novih okužb, je dejal Capak. Izpostavil je, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 288,8, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 1093,6.

    Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 63 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 13 novih okužbah. Običajno je največje dnevno število na novo okuženih na območjih Zagreba in Splita.

    Na Hrvaškem je trenutno 4653 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1855 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 160 bolnikov. V samoizolaciji je nekaj manj kot 18.050 državljanov. Skupno so od 25. februarja lani potrdili 223.812 okužb z novim koronavirusom in 4550 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 214.600 obolelih. Doslej so testirali skoraj 1.107.900 državljanov, so še objavili.

    Izpostavili so še, da se je na Hrvaškem do četrtka do 19. ure proti covidu-19 cepilo 41.532 ljudi, za kar so porabili 73,8 odstotka doslej prejetih odmerkov cepiva.

    Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo doslej veljavne epidemiološke ukrepe podaljšali do 31. januarja. Napovedal je, da bodo nekaj dni pred njihovim potekom odločili o ukrepih v prvi polovici februarja, saj je sedaj še prezgodaj za ocene, ali bo ukrepe mogoče omiliti, še piše STA.

  • 12:15

    VB: pripada jim zavarovalnina

    Britansko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo zavarovalnice malim podjetjem, ki so bila v prvem valu pandemije covida-19 prisiljena zapreti vrata, izplačati zavarovalnino. Skupno bi lahko šlo za 1,2 milijarde funtov (1,3 milijarde evrov) zavarovalnin, poroča francoska tiskovna agencija AFP, piše STA.

    Prvi val pandemije je v Veliki Britaniji lani trajal od marca do junija.

    Kot navaja britanski BBC, bo lahko zavarovalnino prejelo več deset tisoč malih podjetij, ki so bila zavarovana za primer prekinitve poslovanja. Tako zavarovalno kritje je ponujalo okoli 60 zavarovalnic, čeprav jih je v testnem primeru, ki ga je v imenu podjetij vodila britanska finančna agencija FCA, sodelovalo le osem.

    "Vsi upravičeni zahtevki bodo poplačani, kakor hitro bo mogoče, in v mnogih primerih je postopek izplačila že stekel," je zatrdil generalni direktor združenja britanskih zavarovalnic Huw Evans. "Zavedamo se, da gre za izredno zahtevno obdobje za številna mala podjetja, in seveda obžalujemo, da so omejitve, povezane s covidom-19, vodile do sporov z nekaterimi našimi strankami," je dodal.

    Po spomladanskem valu covida-19, zaradi katerega so mnoga podjetja na Otoku morala zapreti vrata, so številna od zavarovalnic terjala izplačilo odškodnine za prekinjeno poslovanje. Večina zavarovalnic je plačilo zavrnila, češ da tako izredne razmere pokrivajo le najbolj specializirane police.

    Država se je z zavarovalnicami dogovorila, da bodo na sodišču preverili izbrane police in s tem postavili okvirje za upravičene zahteve. Razsodba tako postavlja izhodišče za širši nabor okoli 700 zavarovalnih politik in zadeva okoli 370.000 malih podjetij.

    V prid malim podjetjem je razsodilo že nižje sodišče, a so zavarovalnice odločitev izpodbijale. Vrhovno sodišče pa je prvotno sodbo potrdilo, piše STA.

  • 11:30

    Italija: nova milijardna pomoč

    Italijanska vlada je v četrtek pozno zvečer odobrila predlog novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki ju je prizadela pandemija covida-19. Ukrepi so vredni okoli 32 milijard evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Novi ukrepi predvidevajo podporo delavcem, podjetjem in zdravstvenemu sektorju, pa tudi družinam. Za financiranje ukrepov se bo Rim dodatno zadolžil na mednarodnih finančnih trgih.

    Italijanski parlament je konec lanskega leta potrdil proračun za 2021, ki je že predvidel milijarde pomoči za boj proti posledicam covida-19. Četrtkova odločitev pa predvideno zadolževanje še povečuje.

    Italijanska vladna koalicija je sicer v krizi, saj sta zaradi spora o porabi evropskih sredstev za okrevanje odstopili dve ministrici manjše koalicijske stranke Italia Viva. Premier Giuseppe Conte bo podporo v parlamentu predvidoma preverjal v ponedeljek.

    Italija je doslej zabeležila več kot 80.000 smrti obolelih s covidom-19 ter več kot 2,3 milijona primerov okužb. Proti novemu koronavirusu so doslej cepili okoli 972.000 ljudi, piše STA.

  • 11:29

    20 tisoč vaščanov v karanteni

    Na Kitajskem danes poročajo o največjem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom od lanskega marca. Potrdili so jih 144, večino v 22-milijonski severni provinci Hebei, kjer so oblasti zaradi porasta okužb že uvedle zaprtje. V sredo so na območju žarišča okužb v poslopja za karanteno poslali 20.000 vaščanov, piše STA.

    Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila v boju proti širjenju virusa uspešna s strogimi ukrepi, omejitvami potovanj in množičnim testiranjem, a se zadnje tedne znova sooča s porastom okužb, še posebej na severu države, kjer je znova uvedla stroge karantenske ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Porast pripisujejo predvsem primerom brez simptomov v večinoma podeželskih območjih na obrobju mest. Več kot 20.000 vaščanov okoli mesta Shijiazhuang, prestolnice province Hebei, so v sredo oblasti poslale v poslopja, določena za karanteno, je poročala državna televizija CCTV. Namestili so jih v hotele, družinske člane pa so po poročanju televizije ločili, tako da bivajo v različnih sobah.

    Časnik Global Times je opozoril, da v vaseh živijo predvsem starejši in da naraščanje okužb na podeželju kaže na vrzeli v epidemiološkem nadzoru. Ob kitajskem novem letu v februarju pa je pričakovati vrnitev migrantskih delavcev, kar bi lahko prispevalo k dodatnemu širjenju okužb, navaja AFP, še piše STA.

  • 10:48

    Primanjkuje kisika za bolnike

    V zvezni državi Amazonas na severu Braziliji, kjer zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom v bolnišnicah zmanjkuje postelj in celo kisika za covidne bolnike, so z današnjim dnem za deset dni uvedli nočno prepoved gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP, piše STA.

    Oblasti opozarjajo na težke razmere v tej največji brazilski zvezni državi, ki jo skoraj v celoti pokriva amazonski pragozd. V njeni prestolnici Manaus je zdravstveni sistem pred zlomom. Jessem Orellana iz raziskovalnega inštituta javnega zdravja Fiocruz je za AFP povedal, da je v bolnišnicah v mestu zmanjkalo kisika, tako da so nekateri bolniki na meji asfiksije. Gre za hudo motnjo v dihanju ali zastoj dihanja zaradi pomanjkanja kisika. Nekateri težji bolniki s covidom-19 namreč potrebujejo stalno pomoč pri dihanju, nekateri pa občasno.

    "Tu ni več prostih postelj, ni kisikovih bomb, ničesar (...) vse, kar nam je ostalo, je vera," je za AFP dejal nek prebivalec Manausa. Na družbenih omrežjih objavljalo fotografije družin, ki v bolnišnice za svojce prinašajo kisikove bombe, ki so ji kupili za domačo rabo.

    Guverner Amazonasa Wilson Lima je dejal, da je država v najbolj kitičnem trenutku pandemije in da morajo sprejeti boleče, a nujne ukrepe. Z namenom zamejitve okužb so z današnjim dnem za deset dni uvedli policijsko uro med 19. in 6. uro.

    Izpostavil je, da zahvaljujoč pragozdu v zvezni državi "proizvedejo veliko kisika", da pa sedaj potrebujejo pomoč in solidarnost. Napovedal je, da bodo nekatere covidne bolnike premestili v druge zvezne države. V zadnjih petih dneh je vojska državi z letali dostavila 400 kisikovih bomb, a to ne zadošča.

    Po uradnih podatkih so v mestu v sredo v enem dnevu že četrti dan zapored pokopali rekordno število pokojnih, 198, od katerih jih je bilo 87 bolnikov s covidom-19.

    V 212-milijonski Braziliji je doslej umrlo več kot 205.000 bolnikov s covidom-19. To je za ZDA drugo največje število smrti med pandemijo na svetu. Nacionalno povprečje je 98 smrti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev. V Amazonasu je to povprečje 142 smrti na 100.000 prebivalcev, večje je samo v Riu de Janeiru (158) in prestolnici Brasilia (145).

    Strokovnjak Felipe Naveca, ki preučuje mutacije novega koronavirusa v Amazonasu, je za AFP povedal, da je novi sev, ki so ga odkrili v tej zvezni državi, verjetno bolj nalezljiv od izvornega, tako kot novi sevi v Veliki Britaniji in Južni Afriki. Dodal je, da se je ta novi sev morda že razširil po vsej Braziliji in da morda že prevladuje v Amazonasu.

    Poslabšanje razmer v Manausu pa po njegovih ocenah ni samo posledica novega seva, saj oblasti pričakujejo porast okužb tudi zaradi novoletnih zabav. Izpostavil je nujnost podpore prebivalcev pri zmanjšanju širjenja okužb. V Braziliji sicer še niso začeli cepljenja proti covidu-19, saj pristojne oblasti še niso odobrile nobenega cepiva. Obravnavajo cepivo CoronaVac kitajskega Sinovaca ter cepivo oxfordske univerze in AstraZenece.

    Novi sev koronavirusa iz Brazilije so odkrili že na Japonskem. Velika Britanija, ki se zaradi svojih novih sevov sooča s porastom okužb, pa je v četrtek zaradi brazilskega seva začasno ustavila vse prihode iz Južne Amerike, piše STA.

  • 10:47

    Cepili 101-letnico

    Na Škotskem so ta teden proti covidu-19 cepili 101-letno Emily Laswon, ki je še kot dojenček preživela špansko gripo. Zanjo je to le še eno cepljenje, je povedala.

    Leta 1919 rojena Emily Laswon je že preživela eno pandemijo, ki je pred sto leti terjala okoli 50 milijonov življenj. Takrat so jo kot dojenčka našli ob hudo bolni materi, ki je zbolela za špansko gripo in ni več zmogla skrbeti za otroka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Britanska vlada si je za cilj postavila, da do sredine februarja proti covidu-19 cepi 15 milijonov najbolj ogroženih ljudi. Do sedaj so s prvim odmerkom cepili več kot 3,2 milijona ljudi, piše STA.

  • 08:50

    Nemčija: več kot dva mio okužb

    V Nemčiji so od začetka pandemije covida-19 potrdili že več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili še 22.368 okužb, skupno pa 2.000.958, so sporočili iz inštituta Roberta Kocha (RKI).

    V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo še 1113 ljudi, skupno pa je ta bolezen terjala 44.994 življenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 146,1. Se pa od dežele do dežele razmere precej razlikujejo, tako imajo v Turingiji 287,7 okužbe na 100.000 prebivalcev, v Bremnu pa 78,7.

    V Nemčiji trenutno veljajo strogi protikoronski ukrepi, saj je zaprtih večino trgovin, gastronomija in storitvene dejavnosti. Kanclerka Angela Merkel je posvarila, da bi lahko ukrepi ostali v veljavi še nekaj tednov. Cilj oblasti je, da se število okužb na 100.000 ljudi zadnjih sedem dni zniža na manj kot 50, piše STA.

  • 06:54

    S 1900 mrd. $ proti epidemiji

    Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek objavil svoj načrt boja proti pandemiji novega koronavirusa, ki predvideva 1900 milijard dolarjev dodatne proračunske porabe in bolj usklajen program množičnega cepljenja državljanov.

    "Kriza globokega človeškega trpljenja je vsem na očeh in nimamo časa za zapravljanje. Moramo ukrepati in to takoj. Za to smo bolje opremljeni kot katerakoli druga država na svetu," je dejal Biden in pozval k potrpežljivosti.

    Kljub temu da se je s koronavirusom v ZDA doslej okužilo več kot 23 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 385.000, precejšen del prebivalstva še vedno ne verjame v nevarnost ali pa je ne jemlje resno. To je najbolj opazno glede nošenja mask, kar najbolj zavračajo republikanski podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa, sedaj pa tudi glede zavračanja cepljenja.

    Biden upa, da bo njegova "multidimenzionalna" strategija državo postavila na pot okrevanja ob koncu prvih 100 dni njegovega vladanja. Strategija predvideva 1000 milijard dolarjev neposredne pomoči Američanom, ki bodo dobili po 1400 dolarjev, piše STA.

Tako so tokrat v nasprotju s pomladjo odprte šole, sodišča, cerkve in cvetličarji. So pa znova zaprte trgovine z nenujnim blagom, bari in restavracije. Ljudem pa oblasti priporočajo, naj delajo od doma, če je le mogoče. "Pravilo je preprosto. Vsak od nas mora ostati doma," je po navedbah STA ob naznanitvi nove ustavitve javnega življenja v sredo dejal premier Antonio Costa.

Bodo pa prebivalci med drugim lahko odšli od doma volit v prvem krogu predsedniških volitev 24. januarja. od nedelje pa bodo lahko svoj glas oddali predčasno.

Vsi, ki bodo na Portugalsko prispeli z letalom, bodo morali za vstop v državo predložiti negativen test na novi koronavirus.

Okužen tudi predsednik države

Portugalska z okoli desetimi milijoni prebivalcev se po rahljanju ukrepov za božič sooča z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom. Okužen je tudi predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, ki se na volitvah znova poteguje za položaj.

Do srede so na Portugalskem potrdili nekaj več kot 507.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 8200 covidnih bolnikov, še navaja AFP.

Avstrija in Hrvaška s spremembami na meji

Avstrija in Hrvaška sta danes nekoliko spremenili režim na meji, namenjen zajezitvi novega koronavirusa. Za vstop v Avstrijo je odslej obvezna registracija na spletu, pri čemer velja nekaj izjem. Hrvaška pa je podaljšala prepoved za nenujna potovanja v državo in uvedla posebne ukrepe za države z novim sevom novega koronavirusa.

Za vstop v slovensko severno sosedo je od danes obvezna registracija na spletu, pri čemer velja izjema za dnevne migrante, tiste, ki potujejo čez državo, ter izredne obiske v družinskem krogu.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo je poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati je treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Dokument bo moral pokazati ob vstopu

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument PDF s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil, ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus.

Mejni prehod, meja, Avstrija
Novice Od petka za vstop v Avstrijo obvezna še vnaprejšnja spletna prijava

Testiranje na covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Virusi in otroci
Novice Študija: Incidenca okužb pri mlajših od deset let najnižja

Tudi za Slovence obvezen test

Hrvaška pa se je medtem odločila za podaljšanje prepovedi začasnega vstopa v državo, ko gre za nenujna potovanja. Vsi potniki, ne glede na državljanstvo, ki prihajajo iz držav EU, ki niso na zelenem seznamu Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC), torej tudi Slovenije, morajo ob vstopu na Hrvaško pokazati negativen test PCR, ki ni starejši od 48 ur.

V nasprotnem primeru morajo na lastne stroške opraviti test PCR takoj po vstopu v državo ter biti v obvezni samoizolaciji do potrditve negativnega izida. V primeru, da testiranja ni možno opraviti takoj po vstopu, je obvezna desetdnevna samoizolacija. Ta ukrep bo veljal najmanj do 31. januarja.

Testiranje na covid-19
Novice Po okužbi imuni najmanj pet mesecev, nato lahko spet zbolite

Za pomoč po potresu test ni potreben

Na Hrvaško sicer trenutno prihaja veliko ljudi pomagat pri sanaciji po nedavnem potresu. V državo lahko vstopijo ob soglasju nacionalnega štaba civilne zaščite, kar pomeni, da ne potrebujejo negativnih testov.

Obenem Hrvaška z današnjim dnem uvaja nekatere posebne ukrepe za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa. Za zdaj sta na seznamu Združeno kraljestvo in Južna Afrika. Potniki iz teh držav bodo pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativni test PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kljub temu bodo morali v obvezno karanteno ali samoizolacijo za 14 dni. Karanteno bo mogoče skrajšati, če bo po sedmih dneh opravljen novi test PCR, ki bo negativen.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Novice V sredo potrdili 1.767 novih okužb #video
Ne spreglejte