Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Madžarska Srbija migranti begunci

Torek, 25. 8. 2015, 12.24

8 let

Avstrija in Bolgarija ob prihodu migrantov napovedujeta vpoklic vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Madžarsko je prek Srbije v ponedeljek vstopilo rekordnih 2.093 beguncev, je sporočila madžarska policija. Avstrija in Bolgarija bosta zaradi prihoda beguncev vojaško okrepili meje.

Gre za največje število vstopov v enem dnevu. Migranti so mejo prečkali blizu kraja Roszke, na Madžarsko pa prispeli le nekaj dni pred dokončanjem ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Budimpešta.

Pri več kot 2.000 beguncih, ki so v ponedeljek vstopili na Madžarsko, gre za del vala okoli 7.000 beguncev, katerih napredovanje v EU je minuli teden z razglasitvijo izrednih razmer in zaprtjem meje z Grčijo ustavila Makedonija. Skopje je nato v soboto odpravilo blokado meje in s tem sedemtisočerici migrantov omogočilo pot naprej.

Madžarska je sicer v letošnjem letu registrirala več kot 100.000 prošenj za azil, več kot dvakrat več kot v celotnem lanskem letu. Leta 2012 je bilo prošenj za azil le 2000. Število beguncev se je drastično, na okoli 1.500 dnevno, povečalo ta mesec, potem ko je Budimpešta napovedala gradnjo žičnate ograje na meji s Srbijo.

Madžari bodo strožje kaznovali tihotapce ljudi Madžarska vlada je medtem v parlament poslala predlog zakona, s katerim namerava po postavitvi ograje mejo s Srbijo "zapečatiti" še z zakonom, je napovedal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Repaši. Zakon bo nezakonit vstop na Madžarsko in poškodovanje ograje obravnaval kot kaznivo dejanje in določil strožje kazni za tihotapljenje ljudi, je po poročanju srbskega portala blic.rs dejal Bence Tužon, vodja poslanske skupine vladajoče stranke Fides.

Estonija tudi načrtuje ograjo na meji Poleg Madžarske pa gradnjo 2,5 metra visoke in z bodečo žico ovite ograje načrtuje tudi Estonija. Postavila naj bi jo na meji z Rusijo, kjer naj bi policistom in carinikom pomagala zaustaviti val migrantov in preprečiti prestopanje meje.

Ne spreglejte