Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
9.35

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

2

Natisni članek

Avstralija pedofilija policija

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 9.35

5 let, 3 mesece

Avstralska policija zaradi pedofilije na lovu za Slovencem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

2

Številni prebivalci Avstralije so v strahu zaradi Slovenca. Pred časom naj bi namreč v predmestju Melbourna, v zvezni državi Victoria, opazili enega od najbolj nevarnih in iskanih Slovencev Jožeta Šmita. Za 58-letnikom, ki ga avstralska policija sumi pedofilije, je razpisana tudi tiralica. Ker naj bi spadal med najnevarnejše kriminalce na celini, tamkajšnje oblasti pozivajo ljudi, naj se Šmitu ne približujejo.

Šmit, ki naj bi bil sicer po rodu iz Vrbe na Gorenjskem, naj bi zločine storil v Sloveniji in nato zbežal v Avstralijo. Leta 2000 je v državo vstopil kot turist in po izteku vizuma menda tam tudi ostal. Na begu je že 17 let, je poročal Planet TV v oddaji Danes.

A kljub temu, da je ob njegovem imenu na tiralici slovenske policije kot rojstni kraj navedena Vrba na Gorenjskem, tam niti starejši prebivalci o njem ali njegovi družini ne vedo nič. Njegovo ime kljub temu polni prve strani vseh časopisov na drugi strani sveta. Te dni vsi poročajo o Slovencu, ki ga iščemo že kar 18 let, je potrdil Janez Žabkar iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje.

"Sodišče v Kranju išče imenovanega zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj. Gre za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, in pa spolno nasilje," je pojasnil Žabkar.

s | Foto: Avstralci naredili fotorobota, ki prikazuje, kakšen bi bil Šmit videti danes

V zadnjih letih naj bi Šmita večkrat opazili v Melbournu, v predelu Essendon, kjer naj bi posloval na območju ulic Mt Aleksander in Lincoln. O tem so obvestili naše organe, objavili pa so tudi njegovo barvno fotografijo. Avstralci so se potrudili in naredili fotorobota, ki prikazuje, kako naj bi bil videti zdaj, starejši.

"Policija je v tej zvezi zaznala indice, da naj bi bila oseba v Avstraliji. Z avstralskimi varnostnimi organi dobro sodelujemo, vendar pozitivne informacije v zvezi s tem še nismo prejeli," je pojasnil Žabkar.

telefon, InstBranka
Novice Pozor: pedofili na Instagramu delijo otroško pornografijo

Zaradi mednarodne tiralice se je pred leti v Slovenijo vrnil tudi Časar

Na podlagi mednarodnih tiralic smo doslej uspešno prišli do kar nekaj znanih ubežnikov. Najbolj znan med njimi, Robert Časar, se je v družbi policistov pred štirimi leti vrnil iz daljne Dominikanske republike. Sled za seboj je med begom poskušal dodobra zakriti. Potoval je iz Evrope v Rusijo, iz Rusije v Panamo, od tam pa v Dominikansko republiko.

Je pa tudi Slovenija prek Interpola precej aktivna, je povedal Žabkar. Italiji smo tako pred dvema letoma izročili Roka Žavbija, ki so ga iskali zaradi novačenja borcev za ISIS.

Europol v nasprotju z Interpolom objavlja vsako leto le po enega, najbolj iskanega zločinca na državo. Danijela Borojeviča, ki je osumljen ropa v Celju, iščejo od leta 2002, na begu je torej že 17 let.

Philippe Barbarin
Novice V Franciji začeli soditi kardinalu zaradi prikrivanja pedofilije
papež Frančišek
Novice Papež sprejel odstop avstralskega nadškofa, obsojenega pedofilije

 

Ne spreglejte