Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 3. 2021,
8.29

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67

13

Natisni članek

COVID-19 Češka Avstralija cepljenje cepivo Koronavirus

Torek, 9. 3. 2021, 8.29

3 leta, 1 mesec

Češka na zdravljenje v tujino premestila prvega covidnega bolnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67

13

Koronavirus, Češka | Trenutno je na Češkem hospitaliziranih okoli 8.500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 1.789 v resnem stanju oziroma potrebujejo pomoč ventilatorja, | Foto Reuters

Trenutno je na Češkem hospitaliziranih okoli 8.500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 1.789 v resnem stanju oziroma potrebujejo pomoč ventilatorja,

Foto: Reuters

Čehi zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema prosijo za pomoč evropske države. Kot prvo so na zdravljenje v tujino prepeljali 68-letno covidno bolnico. Več avstrijskih dežel pa se je v zadnjih dneh odločilo karanteno za okužene z novim koronavirusom in njihove stike podaljšati s sedanjih 10 na 14 dni, saj da pri novih, bolj nalezljivih različicah koronavirusa 10 dni ne zadostuje. Ponekod naj bi sicer spremembe veljale le v primeru suma ali dokazane prisotnosti nove različice.

14:58

Češka prosi za pomoč

11:28

Proizvodnja cepiva v Braziliji

11:27

Proizvodnja Sputnika v Italiji

08:34

ZDA: manj kot tisoč mrtvih

  • 21:04

    Hrvaška bi sprejela

    Hrvaška je pripravljena oskrbeti po deset bolnikov s covidom-19 iz Češke in Slovaške, je danes tvitnil hrvaški premier Andrej Plenković. V teh dveh državah se soočajo s preobremenjenostjo zdravstvenega sistema zaradi velikega števila covidnih bolnikov. Praga in Bratislava sta že zaprosili nekatere evropske države za pomoč.

    Plenković je danes potrdil, da se je pogovarjal s premierjema Češke in Slovaške, Andrejem Babišem in Igorjem Matovičem. "Izrazil sem pripravljenost Hrvaške, da bi v primeru potrebe, oskrbeli po približno deset covidnih bolnikov iz Češke in Slovaške, glede na pritisk na njihove zdravstvene ustanove," je na Twitterju sporočil predsednik hrvaške vlade. "Hrvaška je solidarna s članicami EU v boju proti covidu-19", je še zapisal.

  • 16:17

    Cepili predsednika Italije

    V rimski bolnišnici Spallanzani so danes v skladu z italijanskim načrtom cepljenja proti covidu-19 cepili italijanskega predsednika države, 79-letnega Sergia Mattarello. Prejel je cepivo ameriškega proizvajalca Moderne, cepili pa so ga v okviru cepljenja vseh, ki so rojeni leta 1941, so sporočili iz urada italijanskega predsednika.

    Ob tem je urad italijanskega predsednika objavil fotografijo predsednika države, kako v veliki dvorani ob upoštevanju ustrezne medsebojne razdalje sedi na stolu skupaj s številnimi drugimi, ki so jih danes cepili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • 15:06

    Estonija se delno zapira

    Estonija bo še ta teden uvedla delno zaprtje države, saj se država sooča z velikim porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, je danes napovedala estonska premierka Kaja Kallas. Glede na število prebivalcev država beleži drugo največjo rast novih okužb, takoj za Češko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Po napovedih estonske premierke Kaje Kallas naj bi delno zaprtje države veljajo najmanj mesec dni. Ukrep je po njenih besedah potreben, saj je pandemija covida-19 ogrozila zdravstveni sistem v Estoniji.

    V skladu z ukrepom bodo v Estoniji zaprli vse šole, vrtci pa bodo odprti samo za nujno varstvo. Odprte bodo samo trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki. Restavracije bodo lahko ponujale samo storitev prevzema hrane za s seboj. Verski obredi bodo dovoljeni samo na prostem z največ desetimi udeleženci. Odhod od doma bo dovoljen, a bo treba spoštovati najmanj dva metra medsebojne razdalje. Po načrtih bodo ti ukrepi veljali vsaj do 11. aprila.

  • 14:58

    Češka prosi za pomoč

    Iz Češke so danes na Poljsko prepeljali 68-letno covidno bolnico, ki jo je država kot prvo doslej poslala na zdravljenje v tujino. Praga je nekatere evropske države za pomoč pri obravnavi covidnih bolnikov zaprosila zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

    Bolnico, ki potrebuje umetno predihavanje, so v spremstvu zdravnika prepeljali iz kraja Usti nad Orlici na severu Češke v približno 230 kilometrov oddaljeno bolnišnico v mestu Raciborz na jugu Poljske, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

    Praga je nedavno v luči preobremenjenosti bolnišnic, ki je posledica visokega števila okužb, zaprosila bližnje države za pomoč pri obravnavi covidnih bolnikov. Na to sta med drugim že pristali Nemčija in Švica.

    Trenutno je na Češkem hospitaliziranih okoli 8500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 1789 v resnem stanju oz. potrebujejo pomoč ventilatorja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • 11:28

    Proizvodnja cepiva v Braziliji

    V Braziliji so danes zagnali proizvodnjo cepiva proti covidu-19 britansko-švedske biofarmacevtske družbe AstraZeneca. Cepivo po navedbah lokalnih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, proizvajajo v glavnem brazilskem raziskovalnem centru Fiocruz v Rio de Janeiro.

    Fiocruz naj bi imel največje zmogljivosti za proizvodnjo cepiv v Latinski Ameriki.

    Cepivo izdelujejo iz sestavin, ki so jih uvozili s Kitajske. Brazilsko ministrstvo za zdravje naj bi do konca meseca marca prejelo 3,6 milijona odmerkov cepiva, ki je prestalo vse potrebne teste. Do sredine leta naj bi v Fiocruzu na podlagi uvoženih surovin proizvedli približno 110 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. V drugi polovici leta načrtujejo na podlagi prenosa tehnologij v celoti lastno in neodvisno proizvodnjo še nadaljnjih 110 milijonov odmerkov.

    Nedavno je Brazilija uvozila surovine za izdelavo 12,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, zaradi česar je v državi, ki se sooča s hitrim porastom števila novih okužb, vzklilo upanje v umiritev razmer.

    V Braziliji z okoli 210 prebivalci so s cepljenjem proti covidu-19 začeli januarja. Doslej so v državi potrdili več kot 11 milijonov okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 266.000 covidnih bolnikov. Po teh številkah so Brazilijo presegle samo ZDA in Indija.

    Nedavno so v Braziliji zabeležili najhujši teden v pandemiji, saj so potrdili več kot 10.000 smrti covidnih bolnikov v zadnjih sedmih dneh.

    "To so najhujši dnevi in še huje bo," je za dpa napovedal epidemiolog Diego Ricardo Xavier iz Fiocruza. Po poročanju časnika Valor na brazilskem ministrstvu za zdravje predvidevajo, da naj bi v prihodnjih tednih presegli več kot 3000 smrti zaradi covida-19 na dan.

    "Številni bodo umrli, ne da bi dobili postelje na oddelkih intenzivne nege," je še opozoril Xavier. Po podatkih Fiocruza so v 18 od 27 brazilskih zveznih državah postelje na oddelkih intenzivne nege zasedene že več kot 80 odstotkov.

    Zdravstveni sistem je v številnih zveznih državah v Braziliji pred zlomom, tudi na jugovzhodu in jugu države, za katere velja, da imajo zelo dobro infrastrukturo. V razvitem in gospodarsko bogatem Sao Paulo na primer v bolnišnico vsake dve minuti pripeljejo bolnika.

    Trenutne razmere v Braziliji naj bi bile po oceni strokovnjakov posledica dejstva, so se ljudje med božičem, na silvestrovo ter med poletnimi počitnicami in v pustnem času družili brez omejitev.

    Dodatne težave povzroča tudi brazilska različica novega koronavirusa, za katero velja, da je bolj nalezljiva in manj občutljiva na protitelesa kot prvotni virus, zato se lahko širi brez omejitev.

    "Največja težava je predsednik države," je za dpa še dejal Xavier in dodal, da prav brazilski predsednik Jair Bolsonaro spodbuja ljudi k zbiranju in zatrjuje, da zaščitne maske ne pomagajo.

    Guvernerji posameznih brazilskih držav so medtem že pozvali k omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije na državni ravni, a je predsednik Bolsonaro jasno povedal, da v državi ne bo celovitega zaprtja, dokler bo on na oblasti.

    Kakšne so razmere v Braziliji, kaže tudi stanje na tamkajšnjih pokopališčih. Na različnih pokopališčih v Riu de Janeiro je tako vedno več plitkih grobov brez imen, na njih je le križ s številko, ponekod tudi datum pogreba. Tako imenovane covas rasas so najstarejša in najpreprostejša vrsta pokopa v Braziliji, ki sedaj odražajo stanje v brazilski družbi. Neimenovani grobovi so bili prvotno namenjeni revnim, v pandemiji covida-19 pa so v Braziliji postali ena redkih cenovno ugodnih možnosti za pokop bližnjih. (STA)

  • 11:27

    Proizvodnja Sputnika v Italiji

    Ruski državni sklad, ki je financiral razvoj cepiva proti covidu-19 Sputnik V, je z italijansko-švicarskim farmacevtskim podjetjem Adienne Pharma & Biotech podpisal dogovor o proizvodnji cepiva v Italiji, je v ponedeljek sporočila italijansko-ruska trgovinska zbornica s sedežem v Moskvi.

    Proizvodnja, ki naj bi se začela junija, bo potekala v obratu v bližini Milana. Želijo si, da bi lahko do konca leta v Italiji proizvedli 10 milijonov odmerkov cepiva.

    Če bo cepivo prejelo zeleno luč Evropske agencije za zdravila (Ema), bodo odmerki rezervirani za italijanski trg. V nasprotnem primeru jih bodo izvozili v države, kjer bo cepivo odobreno, je po poročanju portala Politico pojasnil tiskovni predstavnik trgovinske zbornice.

    Da je podjetje Adienne Pharma & Biotech s sedežem v Švici podpisalo dogovor s skladom RDIF, je v pogovoru za agencijo Bloomberg potrdil tudi ustanovitelj in predsednik podjetja Antonio Francesco Di Naro.

    Gre za prvi dogovor o proizvodnji cepiva v Evropi. A kot ob tem dodaja Bloomberg, ruski sklad pogovore o tem vodi tudi s podjetji v Nemčiji in Franciji.

    Ema je tekoči pregled Sputnika V začela minuli teden. Madžarska, Slovaška in Češka so se sicer odločile, da ne bodo čakale na njeno odobritev in z njim že cepijo oz. so ga naročile.

    Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza naj bi dejal, da ne nasprotuje Sputniku V, a mora prej prejeti odobritev Eme, poročanje časnika Il Messaggero povzema Politico. (STA)

  • 08:34

    ZDA: manj kot tisoč mrtvih

    V ZDA so v ponedeljek po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa prvič po treh mesecih in pol potrdili manj kot tisoč smrti zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu. V 24 urah je umrlo 749 covidnih bolnikov, na vrhuncu epidemije pa so 12. januarja v ZDA zabeležili 4.473 smrti, povezanih z novim koronavirusom.

    Nazadnje so v ZDA manj kot tisoč smrti zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu potrdili 29. novembra lani, ko je umrlo 822 covidnih bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To kaže, da se v ZDA epidemija še naprej upočasnjuje.

    Število novih okužb in smrti zaradi bolezni covid-19 se je v ZDA tako znižalo na raven, kot je bila pred prazniki konec lanskega leta, ko so jih tudi zaznamovala potovanja in druženje, kar je širjenje virusa spodbudilo.

    V ZDA je v polnem razmahu kampanja cepljenja prebivalstva. Doslej je popolno zaščito s cepljenjem prejelo skoraj deset odstotkov oziroma približno 31,5 milijona Američanov, poroča AFP.

    K rasti sicer previdnega optimizma v ZDA je v ponedeljek prispevalo tudi sporočilo ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC), da se lahko cepljeni v majhnih skupinah znova družijo v zaprtih prostorih brez zaščitnih mask ali upoštevanja socialne distance.

    Ameriški senat je v soboto potrdil paket ameriškega predsednika Joeja Bidna za okrevanje gospodarstva ZDA po pandemiji covid-19, ki je vreden 1.900 milijard ameriških dolarjev in bo dodatno okrepil obsežno strategijo cepljenja. (STA)

Na Gradiščanskem so se za podaljšanje karantene odločili že v nedeljo, v ponedeljek so sledili Dunaj, Gornja in Spodnja Avstrija, nazadnje pa so danes tako odločitev po priporočilu zveznega ministrstva za zdravje sprejeli na Štajerskem. Koroške deželne oblasti so v ponedeljek sporočile, da bodo tovrstno ureditev uveljavili do konca tedna, poroča STA.

Glede na navedbe pristojnih oblasti je sicer v splošnem mogoče karanteno alternativno zaključiti najprej po desetih dneh ob predložitvi negativnega testa, opravljenega dva dneva po koncu simptomov, oz. ob vrednosti ct, ki kaže na raven kužnosti, nad 30. Tudi tesni stiki lahko karanteno zaključijo po desetih dneh, če ne razvijejo simptomov in predložijo negativen test, še navaja STA.

Odločitvi o podaljšanju karantene je botrovala v Avstriji vse bolj razširjenja britanska različica novega koronavirusa in tudi druge, ki veljajo za bolj nalezljive. Nima smisla zaključevati karanten za okužene, če so ti tudi zatem še vedno kužni, je ukrep komentiral predstavnik za zdravje pri dunajskih oblasteh Peter Hacker.

Avstralija si želi kolektivnega pritiska na EU

Avstralija želi v sodelovanju z drugimi državami pritisniti na EU, da omogoči dobavo predvidenih količin cepiva proti koronavirusu. Nedavno italijansko ustavitev izvoza 250 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo je avstralski minister za trgovino Dan Tehan označil za "cepivni protekcionizem" in izrazil zaskrbljenost pred nadaljnjimi blokadami.

Cepljenje proti covid-19 v Srbiji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tehan je po poročanju avstralske mreže ABC v prizadevanjih, da spremenijo stališče Evropske unije, napovedal združitev moči s Kanado, Japonsko, Norveško in Novo Zelandijo. "Bolj kot bomo kolektivno pritisnili nanje, večja je verjetnost, da bodo spoznali napačnost svojega ravnanja," je dejal po pisanju STA.

Glede na poročanje avstralskih medijev je Tehan o svojih skrbeh že razpravljal tako z EU kot z generalno direktorico Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala. Ključno vlogo pri lobiranju za spremembe naj bi odigrala t. i. skupina Ottawa, ki pod vodstvom Kanade združuje več partneric iz WHO, vključno z EU, poroča STA.

Novice Ker šefi niso poslušali strokovnjaka, se je zgodila strašna tragedija #video

Tehan pri tem navaja tudi regionalno skrb, češ da bi lahko zamude pri dobavi cepiv v Avstralijo okrnile njeno zmožnost pomoči drugim bližnjim državam, ki bi si sicer s težavo zagotovile lastno dobavo cepiv.

Italija blokirala dostavo cepiva AstraZenece v Avstralijo

EU je januarja vzpostavila mehanizem za nadzor izvoza cepiv – če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. Pretekli konec tedna je v okviru tega mehanizma Unija prvič zavrnila izvoz: Italija je blokirala dostavo 250 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo, navaja STA.

AstraZeneca je EU dobavila manj kot desetino dogovorjenih odmerkov cepiv

AstraZeneca je namreč Uniji dobavila manj kot desetino odmerkov cepiv, ki je bila dogovorjena po pogodbi za prvo četrtletje, konkretno od decembra do vključno marca, je v ponedeljek poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Avstralija si je zagotovila skupno 53,8 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, od katerih naj bi jih 50 milijonov proizvedli doma, še piše STA.

Ne spreglejte