Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2019,
15.47

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Natisni članek

Sredozemlje migracije Evropska unija prebežnik

Sreda, 9. 1. 2019, 15.47

5 let, 8 mesecev

Avramopulos: Minuli tedni niso prikazali EU v najlepši luči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

1

Prebežniki | Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je države članice EU pozval k več solidarnosti pri iskanju rešitev za prebežnike v Sredozemlju. | Foto Reuters

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je države članice EU pozval k več solidarnosti pri iskanju rešitev za prebežnike v Sredozemlju.

Foto: Reuters

Minuli tedni EU niso prikazali v najlepši luči, je zaradi vnovičnih težav pri iskanju rešitve za prebežnike v Sredozemlju v Bruslju poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Pohvalil je Malto, da je dovolila izkrcanje prebežnikov z dveh ladij, ter še osem držav, ki so privolile, da jih bodo sprejele. Med njimi ni Slovenije.

"Minuli tedni niso prikazali EU v najlepši luči. To, da 49 ljudi za skoraj tri tedne obtiči na čolnih na morju, ni nekaj, za kar si prizadeva EU. V EU gre za vrednote in solidarnost. Če teh ni, to ni Evropa," je posvaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Ob tem je države članice EU spet pozval k več solidarnosti. To je sporočilo, ki se ga nikdar ne bo utrudil ponavljati, je zatrdil komisar in pozval k čimprejšnji obravnavi rešenih prebežnikov.

migranti
Novice Italija bo prevzela ženske in otroke z migrantskih ladij

Komisar kot pozitiven primer navedel Malto

Komisar je izrecno pohvalil Malto kot "najmanjšo članico, ki je izkazala največjo solidarnost", ko je dovolila izkrcanje prebežnikov z dveh ladij nevladnih organizacij. Pohvalil je tudi Nemčijo, Francijo, Italijo, Portugalsko, Luksemburg, Nizozemsko, Romunijo in Irsko, ki so poleg Malte privolile, da bodo sprejele izkrcane migrante.

Hkrati je Avramopulos pozval k vzpostavitvi začasne ureditve v pomoč najbolj izpostavljenim članicam, ki bi delovala kot most do uvedbe novih evropskih azilnih pravil. Azilna reforma je sicer že dolgo v slepi ulici zaradi spornih obveznih begunskih kvot, začasne ureditve komisar ni podrobno pojasnil.

Avramopulos je še spomnil, da gre pri operacijah iskanja in reševanja na morju za vprašanje mednarodnega prava in za nacionalno pristojnost, ter poudaril, da komisija ni pristojna za usklajevanje teh operacij in za določanje mest za izkrcanje.

Prebežniki, ki so bili dva tedna ujeti na Sredozemskem morju na krovu ladij nemških človekoljubnih organizacij Sea-Watch in Sea-Eye, so danes vendarle prispeli na Malto. 49 migrantov so pred obalo Malte premestili na ladjo malteške vojske, ki je popoldne vplula v pristanišče v Valletti.
migranti, ZDA, Mehika
Novice Skoraj vsak šesti zemljan bi se izselil (če bi se lahko)

Avramopulos v luči evropskih volitev pozval k nujnosti ukrepanja

Komisar je tudi opozoril, da morajo vsi akterji, vključno z nevladnimi organizacijami, spoštovati pravila in delovati odgovorno, da ne bodo spodbujali poslovnega modela trgovcev s prebežniki. O teh vprašanjih bodo po komisarjevih besedah na skorajšnjem zasedanju razpravljali notranji ministri EU.

Avramopulos je še ponovil poziv k nujnosti ukrepanja tudi v luči evropskih volitev. "Evropi se bo sodilo glede na to, kaj bo zagotovila državljanom," je poudaril. Neuradno sicer v Bruslju prevladujejo ocene, da vsaj do evropskih volitev ni mogoče pričakovati resnejših premikov pri azilni reformi, saj med državami članicami ni politične volje za napredek.

Razprave o migracijah so vroča tema pred evropskimi volitvami. Čeprav se je število nezakonitih prehodov meje EU znižalo na raven pred krizo leta 2015, nasprotniki migracij izkoriščajo ohromelost EU pri odločanju o ključnih vprašanjih za nabiranje političnih točk.

Ne spreglejte