SiolNET. Novice Svet
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Astronavtka slovenskih korenin razkriva, kaj se dogaja na vesoljski ladji #video

0,71

termometer

Ste se kdaj vprašali, kako astronavti opravljajo povsem običajne reči, kot so obisk stranišča, ki ga v normalnih razmerah opravimo povsem mimogrede, medtem ko je v breztežnosti vesoljskega plovila zgodba vse prej kot enostavna. Kako ohranjajo kondicijo, kaj jejo, kako spijo, ali sploh kdaj sedijo?

Na sprehod po Mednarodni vesoljski postaji se v virtualni obliki lahko podate v družbi ameriške astronavtke slovensko-indijskih korenin Sunite Williams, ki razkrije vse, kar se dogaja na vesoljskem plovilu.

Tudi to, kako se spi v breztežnostnem prostoru, kako sedi, če sploh, kako je videti kuhinja in hrana, ne pozabi pa niti na obisk stranišča in razlage o izvajanju osnovne biološke potrebe.

Video je sicer nastal že pred nekaj leti in je do zdaj zabeležil že več kot 50 milijonov ogledov, a je zaradi objave na priljubljeni Facebook strani UNILAD spet postal zanimiv.

Kdo je Sunita Williams in kako je povezana s Slovenijo?

55-letna astronavtka Sunita Williams, rojena v Ohiu, je prapravnukinja Slovenke Marije Bohinc iz vasice Leše pri Tržiču, od koder jo je pot s trebuhom za kruhom okrog leta 1900 zanesla čez Atlantik.

55-letna ameriška astronavtka Sunita Williams, rojena v Ohiu, je prapravnukinja Slovenke Marije Bohinc iz vasice Leše pri Tržiču, od koder jo je pot s trebuhom za kruhom okrog leta 1900 zanesla čez Atlantik. | Foto: Wikipedia Commons 55-letna ameriška astronavtka Sunita Williams, rojena v Ohiu, je prapravnukinja Slovenke Marije Bohinc iz vasice Leše pri Tržiču, od koder jo je pot s trebuhom za kruhom okrog leta 1900 zanesla čez Atlantik. Foto: Wikipedia Commons

Njena prapravnukinja Sunita je Slovenijo prvič obiskala leta 2009 in obisk ponovila še nekajkrat. Vedno se ustavi tudi v Lešah, kjer so ji prizadevni člani zavoda Slovenski astronavt v stari podružnični šoli uredili spominsko sobo, v kateri so poleg fotografij shranjeni tudi številni zanimivi predmeti, ki jih je ameriška astronavtka slovenskih korenin odnesla s seboj v vesolje.

Med drugim je tam tudi slovenska zastava, par pletenih nogavic, ki jo je grel na vesoljskem plovilu, ter lutke s podobo njenih štirinožnih prijateljev.

Williamsova med govorom na Fakulteti za gradbeništvo v Ljubljani leta 2013. | Foto: STA Williamsova med govorom na Fakulteti za gradbeništvo v Ljubljani leta 2013. Foto: STA

Sunita, za domačine v Lešah "Sončka", je bila med Nasine astronavte sprejeta leta 1998 in je v vesolje poletela dvakrat.

Prvič leta 2006, ko je tam preživela 192 dni, kar je bil takrat ženski rekord, drugič pa leta 2012, ko je bila v vesolju štiri mesece.

Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je zapustila sedemkrat, skupaj se je po vesolju sprehajala več kot 50 ur.

Med prvo misijo je kot prvi človek v vesolju pretekla maraton (bilo je v času slovitega bostonskega maratona), med drugo pa opravila triatlon.

Sunita Williams | Foto: STA Foto: STA

Leta 2013 jo je predsednik države Borut Pahor nagradil z medaljo za zasluge, v začetku marca letos pa ji je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF), ki deluje v Kaliforniji, želela predati nagrado za življenjsko delo za prispevek k raziskovanju vesolja in znanosti, a je bil dogodek zaradi pandemije odpovedan.

Borut Pahor jo je leta 2013 nagradil z medaljo za zasluge. | Foto: STA Borut Pahor jo je leta 2013 nagradil z medaljo za zasluge. Foto: STA

Williamsova ni edina astronavtka slovenskega rodu. Poleg nje so to željo po poletu v vesolje uresničili še Ronald Šega, Jerry Linenger in Randy Bresnik.

Preberite še:

Chiara Cocchiara Digisvet V življenju je vedno treba imeti visoke cilje in vztrajati! Sunita Williams Novice Američanka slovenskega rodu bo letos spet poletela v vesolje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin