SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Američanka slovenskega rodu bo letos spet poletela v vesolje

0,19

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po zadnjem poletu raketoplana v vesolje leta 2011 je ameriška vesoljska agencija Nasa svoje astronavte pošiljala v vesolje z nekdanjega sovjetskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu kot potnike na ruskih raketah, letos pa bodo spet poleteli iz Cape Canaverala na Floridi in med njimi bo tudi Sunita Williams.

Po upokojitvi raketoplanov je Nasa razvijala druge projekte, astronavti pa so najemali ruske storitve. Nasa je za prihodnje polete ljudi v vesolje blizu Zemlje izbrala zasebna podjetja in Boeing ter SpaceX sta predvidena za prve izstrelitve astronavtov s Cape Canaverala po sedmih letih suše. Natančen urnik je še v pripravi.

V vesolje še trije nekdanji vojaški piloti in veterani Nase

Poleg Williamsove so po poročanju Washington Posta izbrali še tri nekdanje vojaške pilote in veterane Nase. S 53 leti je najstarejši Eric Boe, sledi Williamsova, nato 51-letni Doug Hurley in najmlajši 47-letni Robert Behnken. Za nove misije so predvidena tudi nova sodobnejša in lažja vesoljska oblačila. Boeing ima sinje modra, SpaceX pa črno-bela.

52-letna Američanka slovensko-indijskega rodu iz Clevelanda je podrla številne rekorde v vesolju, med drugim je tudi tekla bostonski maraton na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kamor je leta 2006 od doma za božič v paketu dobila tudi kranjsko klobaso Ažmanove mesarije iz Clevelanda.

vesolje raketa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nasi se je pridružila že leta 1998

Nasi se je nekdanja pilotka mornariških helikopterjev pridružila že leta 1998, kar pomeni dve leti pred preostalo trojico, ki je bila izbrana za prve obnovljene lete iz ZDA. V vesolje je poletela tako z raketoplanom kot tudi z ruskim sojuzom, kar je bilo zanjo posebno doživetje.

"Veliko je vraževerja in tradicije," je povedala za Washington Post. Rusko vodene odprave iz Bajkonurja v Kazahstanu med drugim blagoslovi pravoslavni duhovnik, pred poletom spijejo šampanjec, nato pa se v spomin na prvega človeka v vesolju Jurija Gagarina polulajo na zadnjo desno gumo avtobusa, ki jih pelje na izstrelišče. "Naj povem le, da sem nekaj svojega urina le spravila na gumo. Držala sem se tradicije," je povedala Williamsova.

Tradicije so tudi na Floridi, kot je na primer zabava na plaži pred izstrelitvijo. Število obiskovalcev je v Bajkonurju omejeno, na Floridi pa po besedah Williamsove astronavti čutijo podporo celotne države. Pridejo prijatelji in družinski člani v avtomobilih ali avtodomih in prikolicah ter izražajo podporo.

V vesolje nameravajo tudi zasebna podjetja

Zasebna podjetja nameravajo v vesolje, kjer je bilo do zdaj skupaj okrog 560 ljudi, peljati tudi turiste. Williamsova pravi, da to povsem podpira. "Želim si, da bi imel vsakdo na planetu priložnost, da naredi vsaj en krog okoli Zemlje, da vidi, kako to izgleda od tam," je dejala za Washington Post.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin