Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 9. 2020,
18.14

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

7

Natisni članek

AstraZeneca COVID-19 cepivo Koronavirus

Sobota, 12. 9. 2020, 18.14

3 leta, 7 mesecev

AstraZeneca dobila zeleno luč za nadaljevanje testiranja cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

7

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19 | Testiranje cepiva so ta teden prekinili, ker se je pri enem od sodelujočih v raziskavi razvila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. | Foto Reuters

Testiranje cepiva so ta teden prekinili, ker se je pri enem od sodelujočih v raziskavi razvila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

Foto: Reuters

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je dobilo zeleno luč britanskih regulatorjev in da bo nadaljevalo preizkušanje cepiva proti novemu koronavirusu. Testiranje cepiva so ta teden prekinili, ker se je pri enem od sodelujočih v raziskavi razvila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

Klinični preizkusi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga poimenovali AZD1222, se nadaljujejo po tem, ko so varnost teh preizkusov potrdili v britanskem regulatornem organu za zdravila MHRA, je po poročanju STA v izjavi za javnost sporočilo podjetje.

Koronavirus v Avstriji
Novice Rekorden porast okužb tudi pri severnih in vzhodnih sosedih

Testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijajo skupaj z Univerzo Oxford, so prekinili v torek. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Imenovan je bil neodvisni odbor, ki je pregledal podatke o varnosti in ugotovil, da se preizkušanje lahko nadaljuje.

Na univerzi v Oxfordu so dodali, da je v tako obsežnih testiranjih pričakovati, da bo nekaterim udeležencem po cepivu postalo slabo. Vsak takšen primer je treba pazljivo proučiti in tako zagotoviti natančno varnostno oceno, so navedli.

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Blizu rekorda: toliko novih okužb so potrdili v petek

Podrobnosti o bolniku z neželenimi učinki niso posredovali

Podrobnosti o bolniku, ki je poročal o neželenih učinkih, z univerze niso posredovali. So pa pojasnili, da je postopek neodvisnega pregleda pokazal, da je testiranje cepiva varno nadaljevati.

Cepivo, ki ga razvija AstraZeneca, je sicer eno od devetih na svetu, ki so trenutno v fazi preizkušanja na ljudeh. Za testiranje je podjetje v ZDA pridobilo 30 tisoč prostovoljcev, cepivo pa v manjših skupinah preizkušajo tudi v Braziliji in drugod po Južni Ameriki. Kot zagotavljajo v podjetju, so zavezani varnosti prostovoljcev in najvišjim standardom njihove obravnave.

Cepivo AZD1222 uporablja oslabljeno verzijo adenovirusa, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa sars-cov-CoV-2. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije ta protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Primož Roglič
Sportal V Franciji naraščajo okužbe s koronavirusom, slabe novice za ljubitelje kolesarstva

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte