Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Argentina

Četrtek, 31. 7. 2014, 7.41

8 let

Argentina po 13 letih znova v bankrot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Argentina je za svoj nov delni bankrot, v katerem se je znašla, potem ko ji v sredo kljub 11-urnim pogajanjem o plačilu dolgov z "mrhovinarskimi" hedge skladi ni uspelo doseči dogovora, obtožila ZDA.

Ameriško vrhovno sodišče je junija potrdilo sodbo drugostopenjskega oziroma prizivnega sodišča v New Yorku, da mora Argentina hedge skladu NML Capital in drugim skladom te vrste, ki pred leti niso želeli sprejeti prestrukturiranja njenih dolgov, te takoj povrniti v celoti.

Argentina bi morala do polnoči plačati 539 milijonov dolarjev Argentina bi morala najpozneje v sredo plačati 539 milijonov dolarjev upnikom, ki so privolili v prestrukturiranje njenega dolga, a je ameriško sodišče odločilo, da tega ne sme storiti, če hkrati ne poplača vseh 1,3 milijarde dolarjev, ki jih dolguje hedge skladom.

O plačilu se je prek Daniela Pollacka, mediatorja, ki ga je določilo newyorško sodišče, s skladi – v sredo kar 11 ur – pogajal argentinski minister za gospodarstvo Axel Kicillof, a neuspešno.

Jorge Capitanich, vodja kabineta argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner, je danes newyorškega sodnika Thomasa Grieso in Pollacka obtožil nekompetentnosti in napovedal, da se bo država s primerom obrnila na mednarodna sodišča. "Če je sodnik agent špekulativnih skladov, če je mediator agent špekulativnih skladov, o kakšni pravici je potem govora? Tu gre za vprašanje odgovornosti države, ZDA, da vzpostavijo možnosti za brezpogojno spoštovanje suverenosti drugih držav," je dejal na novinarski konferenci v Buenos Airesu.

Ameriški sodni sistem naj bi jih zlorabil Capitanich je Grieso obtožil zlorabe, ameriški vladi pa očital, da v primer ni posegla. "Gre za zlorabo ameriškega pravosodnega sistema, za katero so odgovorne vse tri veje oblasti v državi," je dodal. ZDA bi se morale na zlorabo ustrezno odzvati, je menil. "In nikar se ne izgovarjajte, da je pravosodni sistem neodvisen zgolj zato, ker je neodvisen od razlogov, in ne od 'mrhovinarskih' skladov," je bil oster Capitanich.

Prve posledice delnega bankrota … Medtem se že pojavljajo prve ocene posledic delnega bankrota. Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v sredo nemudoma znižala oceno Argentine na selektivni bankrot, kar pomeni, da je država sposobna povrniti del dolgov, ki so jo spravili v bankrot. "To je specifičen bankrot. Argentina nima težav z likvidnostjo, tako da je vse odvisno od tega, kako hitro bo rešila težavo poplačila hedge skladov," je dogajanje komentiral analitik v ameriški investicijski banki Goldman Sachs Mauro Roca.

Državo so poskušale rešiti tudi argentinske banke Eden od mogočih načinov za rešitev spora so sicer ponudile argentinske banke oziroma njihovo združenje ADEBA, ki je pokazalo pripravljenost odkupiti dolg od hedge skladov, vendar dogovora ni bilo. "Naš temeljni scenarij je, da bo bankrot rešen do januarja 2015," je dejal partner v družbi Bulltick Capital Markets.

Negativne napovedi za prihodnost Slika, ki jo Argentini rišejo tuje tiskovne agencije, pa je daleč od rožnate: recesija se bo poglobila. Po nekaterih mnenjih naj bi se argentinski bruto domači proizvod v letošnjem letu namesto za en odstotek skrčil za dva.

Tudi zgolj kratkotrajen bankrot bo zvišal stroške zadolževanja argentinskih podjetij, okrepil pritisk na že tako šibko nacionalno valuto peso, zmanjšal devizne rezerve in dodatno pospešil inflacijo, ki je že tako med najvišjimi na svetu. "To bo zapletlo poslovanje podjetij, ki se za potrebe razvoja financirajo na svetovnih trgih," je poudaril nekdanji guverner argentinske centralne banke Camilo Tisccornia.

Položaj vendarle ni tako kritičen Četudi je Argentina po 13 letih, ko ni plačala 100 milijard dolarjev dolga, znova v bankrotu, pa njen položaj menda ni tako kritičen, zato se scenarij, po katerem je brez dela ostalo na milijone Argentincev, naj ne bi ponovil.

Ne spreglejte