Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

azilni dom Dunaj Bruselj Evropa

Petek, 14. 8. 2015, 17.08

8 let

Amnesty International: Avstrija neprijazna do beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Amnesty International je danes obtožil Avstrijo, da kljub finančnim zmožnostim ne izpolnjuje zavezujočih mednarodnih standardov za prosilce za azil v svojem največjem azilnem domu.

Azilni dom Traiskirchen blizu Dunaja je glavni sprejemni center za nove azilante. Večina prosilcev za azil, ki bežijo pred nasiljem v Siriji in Iraku, v omenjeni center pride prek Srbije in Madžarske – zadnja zdaj na meji gradi ograjo. Center, približno 20 kilometrov oddaljen od Dunaja, je bil sprva namenjen 1800 prosilcem za azil, v njem pa trenutno biva štiri tisoč ljudi. Zaradi prenatrpanosti in slabih higienskih razmer so konec julija tam ustavili nameščanje novih prosilcev.

Tiskovna predstavnica AI Avstrija Daniela Pichler, ki je 6. avgusta v delegaciji AI obiskala azilni center, je na novinarski konferenci na Dunaju opozorila, da okoli 1500 prosilcev za azil spi na prostem, mladoletniki v šotorih zunaj centra, v parkih ali na lokalni železniški postaji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 28 tisoč prošenj za azil samo v tem letu Od več kot 2200 mladoletnih v centru jih je kar 1700 brez spremstva. Po njenih besedah je kočljiv položaj predvsem mladoletnih beguncev brez spremstva, saj zanje ni ustrezno poskrbljeno. "V Traiskirchnu niso v zadostni meri zaščiteni in so dejansko prepuščeni sami sebi," je opozorila.

Amnesty tudi opozarja, da so morali begunci – med njimi tudi nosečnice in matere z dojenčki – več ur stati v vrsti na žgočem soncu, da bi se registrirali ali dobili hrano zaradi premajhnega števila osebja v centru, ki ga upravlja zasebno podjetje.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je priznala krizo v Traiskirchnu, tamkajšnje razmere pa označila za nevzdržne, a zanje okrivila zvezne dežele, ker ne zagotovijo zadostnega števila dodatnih namestitev. Izpostavila je, da je rešitev mogoča samo na ravni Evropske unije.

Avstrija se letos srečuje s silovitim valom migrantov in prosilcev za azil. Do junija letos je prejela toliko prošenj za azil kot v celotnem lanskem letu, okoli 28 tisoč.

Ne spreglejte