Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2019,
7.21

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Robert Mueller Donald Trump ZDA kongres

Sreda, 26. 6. 2019, 7.21

4 leta, 10 mesecev

Ameriški kongres bo tožilca Muellerja zaslišal sredi julija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Robert Mueller | Robert Mueller je pristal na zaslišanje, potem ko je dobil uradni poziv. | Foto Reuters

Robert Mueller je pristal na zaslišanje, potem ko je dobil uradni poziv.

Foto: Reuters

Nekdanji posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 Robert Mueller je pristal na zaslišanje v predstavniškem domu ameriškega kongresa, potem ko je od odbora za pravosodje in obveščevalne zadeve dobil uradni poziv. Mueller na zaslišanje sicer ni hotel priti prostovoljno.

Robert Mueller je svoje preiskovalno poročilo aprila predal pravosodnemu ministru Williamu Barru, ki je vsebino poročila javnosti predstavil na način, da je predsednik ZDA Donald Trump glede obtožb o sodelovanju njegove kampanje z Rusi in oviranju pravosodja nedolžen.

Donald Trump
Novice Trump ne bi več branil pošiljk nafte v Perzijskem zalivu

Mueller: Preiskava ni našla dovolj dokazov za Trumpovo sodelovanje z Rusi

Mueller je nato v začetku maja stopil pred novinarje in razložil, da preiskava ni našla dovolj dokazov za obtožnico zaradi sodelovanja z Rusi, vendar pa predsednika ni mogel spoznati za nedolžnega oviranja pravosodja. Barr je razlagal, da je odločitev o morebitni obtožnici njegova, kongresni demokrati pa so razumeli, da je zadevo predal kongresu za dodatne preiskave in postopek odstavitve.

Mueller je po javni razlagi svojega poročila zagotovil, da tudi če ga pokličejo na zaslišanje v kongres, ne bo povedal nič novega. Več kot sto nekdanjih ameriških zveznih tožilcev je v javnem pismu izrazilo mnenje, da bi Trumpa zagotovo obtožili in obsodili za zločin oviranja pravosodja, če ne bi bil na položaju predsednika.

Irak
Novice Nova vojna na Bližnjem vzhodu? "Mogoče je odločitev o napadu na Iran že padla"

Demokrati za zdaj niso sprožili odstavitve predsednika

Muellerjeva preiskava je ugotovila, da se je Rusija načrtno vpletala v ameriške volitve s spletno propagando in z računalniškimi vdori, da pomaga Trumpu proti demokratski kandidatki Hillary Clinton, ni pa našla dovolj dokazov o sodelovanju Rusov s Trumpom ali njegovo kampanjo.

Muellerja bodo 17. julija zaslišali pred pravosodnim odborom in odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa. Republikanci so proti in opozarjajo, da se bo Muellerjevo zaslišanje demokratom maščevalo. Trumpovi kritiki pa pričakujejo še več streliva za postopek odstavitve, ki pa si ga vodstvo demokratov ne upa sprožiti, ker bo republikanska večina v senatu Trumpa razglasila za nedolžnega.

Ne spreglejte