Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
9.29

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

ZDA Kitajska

Sobota, 2. 11. 2019, 9.29

4 leta, 6 mesecev

Ameriški in kitajski pogajalci naj bi imeli še en konstruktiven telefonski pogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer sta imela v petek telefonski pogovor z namestnikom kitajskega premierja Liu Hejem glede trgovine. Obe strani sta pogovor označili kot konstruktiven. To so sicer povedali tudi po podobnem pogovoru pred tednom dni.

Donald Trump
Novice Trump kritiziral Johnsonov dogovor o brexitu

Ameriški in kitajski pogajalci so 11. oktobra dosegli načelni delni trgovinski sporazum, ki bi ga morala ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Ši Džinping podpisati na podnebni konferenci v Čilu ta mesec, a je bila ta zaradi nemirov v tej južnoameriški državi prestavljena v Madrid. Trump je v petek dejal, da bosta morda sporazum podpisala kar v ameriški zvezni državi Iowi.

Poljedelska Iowa bi utrpela škodo zaradi Trumpove trgovinske vojne, saj so Kitajci vrnili udarec Američanom s prekinitvijo kupovanja kmetijskih pridelkov, vendar je Trump skupaj s kongresom ameriškim kmetom dvignil subvencije, Kitajci pa so se vmes ponovno odločili za nakupe.

Podrobnosti o tem, kaj so se dogovorili oktobra, ni

Ameriški vladni predstavniki zgolj ponavljajo, da so dosegli ogromen napredek glede valutnih tečajev, finančnih storitev, tujih lastništev na Kitajskem in povečanja uvoza ameriških kmetijskih pridelkov, pišejo tuje agencije.

Trumpa lahko spet razjezi Svetovna trgovinska organizacija (WTO), ki jo je zelo pohvalil, ko je dala prav ZDA v sporu z EU glede subvencij Airbusu. V četrtek je WTO dala prav Kitajski v sporu z ZDA in Pekingu dovolila, da uvede carine na 3,6 milijarde dolarjev ameriškega uvoza. Kitajska je sicer prosila za carine v vrednosti sedem milijard dolarjev.

Gre za zadevo, ki jo je Kitajska sprožila decembra 2013, ko se je pritožila na to, kako ZDA opredeljujejo "dumpinški uvoz", torej uvoz tujega blaga pod ceno. WTO meni, da ZDA tega ne delajo na pošten način, ki bi bil v skladu s pravili mednarodne trgovine.

Konstruktivnosti v nos gre tudi preiskava kitajske aplikacije za glasbo Tiktok, ki jo je Washington uvedel zaradi suma vohunjenja. O preiskavi je v petek poročal New York Times. Tiktok ima po svetu 500 milijonov uporabnikov, ZDA pa naj bi skrbelo, da lahko kitajska vlada pride do zasebnih podatkov o ameriških uporabnikih ali celo izkoristi aplikacijo za vplivanje na predsedniške volitve prihodnje leto.

Donald Trump
Novice Trump sporočil, da je bil ubit tudi verjetni Bagdadijev naslednik
Ne spreglejte