Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
17.21

Osveženo pred

6 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Evan Gershkovich Ukrajina Rusija

Četrtek, 13. 6. 2024, 17.21

6 dni, 17 ur

Ameriškemu novinarju bodo v Rusiji sodili zaradi vohunjenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ameriški novinar Evan Gershkovich | Dvaintridesetletnemu novinarju v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora. | Foto Reuters

Dvaintridesetletnemu novinarju v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora.

Foto: Reuters

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki je zaradi domnevnega vohunjenja od marca lani zaprt v zloglasnem moskovskem zaporu Lefortovo, je rusko tožilstvo zaradi vohunjenja uradno obtožilo, sodili pa mu bodo na sodišču v Jekaterinburgu na Uralu, so danes sporočili z ruskega generalnega tožilstva.

Gershkovich, novinar ameriškega časnika Wall Street Journal, je obtožen, da je za ameriško obveščevalno agencijo Cia zbiral tajne informacije o največjem ruskem proizvajalcu tankov Uralvagonzavod v regiji Sverdlovsk, kjer so ga 29. marca lani aretirali, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s tožilstva.

Grozi mu do 20 let zapora

Drugih podrobnosti niso objavili. Dokazov o njegovem domnevnem vohunjenju Moskva doslej ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu. V primeru obsodbe mu grozi do 20 let zapora.

Uralvagonzavod je ena največjih ruskih tovarn orožja, ki med drugim proizvaja bojne tanke T-90, ki jih ruska vojska uporablja v Ukrajini, pa tudi bojni tank nove generacije armata in tovorne vagone.

ZDA so očitke danes zavrnile. "Ta obtožba nima nobene podlage," je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller. "Novinarstvo ni zločin. Obtožbe proti njemu so lažne in ruska vlada ve, da so lažne. Takoj bi ga morali izpustiti," je dodal.

Dvaintridesetletni Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša so doslej že večkrat zanikali, da bi vohunil za ZDA, je prvi zahodni novinar, ki so ga v Rusiji priprli zaradi obtožb o vohunjenju po razpadu Sovjetske zveze.

Putin v zameno želi doseči izpustitev Krasikova

V ozadju sicer domnevno potekajo pogajanja o morebitni izmenjavi zapornikov med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključevala tudi Gershkovicha. Ruski predsednik Vladimir Putin je že dal vedeti, da bi v zameno zanj želel doseči izpustitev Vadima Krasikova, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019. V začetku meseca je še dejal, da sta s ciljem dosege dogovora Rusija in ZDA v stalnih stikih.

Rusija, TV
Novice Hekerji vdrli v rusko televizijo in gledalcem pokazali, koliko Rusov umira v Ukrajini #video
Moskovska borza
Novice Je to ameriški udarec, ki bo zatresel Rusijo?
Rusko vojaško plovilo
Novice Ruska jedrska podmornica in druga vojaška plovila prispeli na Kubo
Ne spreglejte