Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
16.59

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,97
Kuba podmornica Rusija

Natisni članek

Sreda, 12. 6. 2024, 16.59

1 mesec, 1 teden

Ruska jedrska podmornica in druga vojaška plovila prispeli na Kubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,97
Rusko vojaško plovilo | Poleg podmornice Kazan so na Kubo prispeli ruska fregata Admiral Gorškov, tanker Pašin in vlačilec.  | Foto Reuters

Poleg podmornice Kazan so na Kubo prispeli ruska fregata Admiral Gorškov, tanker Pašin in vlačilec.

Foto: Reuters

Ruska podmornica na jedrski pogon je skupaj z več drugimi ruskimi vojaškimi plovili danes prispela na Kubo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kubanske oblasti trdijo, da podmornica ni oborožena z jedrskim orožjem.

Poleg podmornice Kazan so na Kubo prispeli ruska fregata Admiral Gorškov, tanker Pašin in vlačilec. Zadnji dve plovili sta po navedbah AFP v pristanišče pri kubanski prestolnici Havana vpluli danes zjutraj.

Pretekli teden so neimenovani viri v ameriški vladi za floridski časnik Miami Herald potrdili, da se Rusija pripravlja na namestitev mornariških in zračnih zmogljivosti za vojaške vaje nekje na območju Karibov. S tem naj bi želela Moskva pokazati, da ni polno zasedena z vojno v Ukrajini.

ruske ladje vaja
Novice Ruske vojaške vaje v Karibih: kaj bodo tri ruske ladje in jedrska podmornica počele na Kubi? #video

Kubansko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da bodo ruska vojaška plovila prispela na Kubo, a da ne bodo jedrsko oborožena.

Kuba naj bi po poročanju ameriških medijev pristanek ruskih vojaških plovil med drugim dovolila zaradi jeze nad lanskim pristankom ameriške jedrske podmornice v ameriški mornariški bazi Guantanamo na Kubi.

Karibska država sicer velja za zaveznico Rusije. Odnosi med državama so se dodatno poglobili po srečanju predsednikov, Vladimirja Putina in Miguela Diaza-Canela novembra 2022 v Moskvi.

Danes sta se sicer v ruski prestolnici sestala kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez Parrilla in njegov ruski kolega Sergej Lavrov, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

"Svojim kubanskim prijateljem smo hvaležni za njihovo načelno stališče glede razmer okrog Ukrajine," je dejal vodja ruske diplomacije in Rodriguezu Parrilli med drugim zagotovil, da bo Rusija Kubi še naprej zagotavljala pomoč.

Medtem pa so ZDA naznanile nove sankcije proti Rusiji. Te bodo vključevale več kot 300 posameznikov in organizacij v Rusiji, pa tudi v državah, kot so Kitajska, Turčija in Združeni arabski emirati. Poleg novih sankcij ameriško ministrstvo za finance razširja tudi svojo opredelitev ruske vojaško-industrijske baze.

Poljski F-16
Novice Hudi ruski napadi na Ukrajino. Dvignila so se tudi Natova letala.
Posnetek
Novice Grozljiva napaka vojaka v Rusiji ujeta na kamero, zadelo tudi snemalca #video
Ne spreglejte