Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
8.27

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Natisni članek

vohunjenje ZDA Chelsea Manning Julian Assange

Petek, 24. 5. 2019, 8.27

4 leta, 11 mesecev

Ameriške oblasti Assangea obtožile tudi vohunstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Julian Assange | ZDA so žvižgača Juliana Assangea obtožile tudi vohunjenja. | Foto Reuters

ZDA so žvižgača Juliana Assangea obtožile tudi vohunjenja.

Foto: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo je v četrtek proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu vložilo še 17 novih obtožb, tudi zaradi vohunstva, ker je objavil zaupne dokumente Pentagona in State Departmenta, ki jih je posredovala Chelsea Manning, takrat še pod imenom Bradley Manning. Assangeu čez lužo grozi več deset let zapora.

Tožilstvo trdi, da je Julian Assange usmerjal Chelsea Manning, z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA in njenih zaveznikov ter pomagal sovražnikom. Assange je trenutno zaprt v Londonu, kjer čaka na izročitev ali ZDA ali Švedski, kjer je obtožen posilstva.

Julian Assange
Novice Švedska tožilka vložila uradno zahtevo za pridržanje Assangea

Tožilstvo v zadevi Assange ubralo ostrejši pristop

Pravosodno ministrstvo ZDA je Assangea do zdaj obtožilo le sodelovanja v zaroti z Manningovo pri vlomu v računalnike ameriške vlade. Zdaj se je odločilo za ostrejši pristop, ki pa ga ni popolnoma pojasnilo. "Assange ni novinar. Noben odgovoren novinar ne bi namerno objavil imen posameznikov, za katere ve, da so zaupni viri na vojnem območju, in jih s tem izpostavil smrtni nevarnosti," je poudaril pomočnik pravosodnega ministra John Demers.

47-letnega žvižgača Juliana Assangea je Ekvador aprila po sedmih letih izgnal s svojega veleposlaništva v Londonu, nato so ga aretirali Britanci.  | Foto: Reuters 47-letnega žvižgača Juliana Assangea je Ekvador aprila po sedmih letih izgnal s svojega veleposlaništva v Londonu, nato so ga aretirali Britanci. Foto: Reuters

Assange zdaj ni obtožen le objave zaupnih informacij, ampak tudi prizadevanj, da pride do njih. Obtožnica navaja, da je leta 2010 objavil več sto tisoč dokumentov, a ga bremeni le objave dokumentov, ki so povezani z identiteto zaupnih virov. Za številne od 17 novih obtožb je zagrožena kazen od pet do deset let zapora, kar pomeni, da mu v primeru obsodbe grozi več desetletij za zapahi.

Julian Assange
Novice Na Švedskem znova odprli preiskavo zaradi domnevnega posilstva Assangea

Žvižgačev zagovornik opozarja na ogrožanje novinarskega dela

Obtožnica proti Assangeu pomeni nevarnost tudi za medijske organizacije, ki so prenesle gradivo, objavljeno na WikiLeaksu leta 2010. Med njimi so bile dotlej neznane informacije o taborišču Guantanamo, vojni v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih komunikacijah ZDA.

Assangeev odvetnik Barry Pollack je po novih obtožbah dejal, da to ogroža vse novinarje pri njihovem delu obveščanja javnosti o postopkih ameriške vlade. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je sporočila, da je to prvi primer v zgodovini, da je bil izdajatelj obtožen zaradi objave resničnih informacij.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama Assangea medtem ni preganjal zaradi vohunstva, ki lahko prinese celo smrtno kazen, ker je meja med tradicionalnim novinarstvom in tem, kar počne WikiLeaks, menda težko določljiva.

Julian Assange
Novice Assange začel sodni boj proti izročitvi ZDA

Manningova v zaporu, ker noče pričati pred veliko poroto

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump teh pomislekov nima, čeprav naj bi mu Assange po ugotovitvah posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja pomagal do zmage na volitvah. WikiLeaks je namreč pred volitvami leta 2017 objavil elektronsko pošto demokratov v škodo demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, ki so jo ukradli ruski hekerji.

47-letnega Assangea je Ekvador aprila po sedmih letih izgnal s svojega veleposlaništva v Londonu, nato so ga aretirali Britanci. Chelsea Manning je prestala sedem let od 35 let zaporne kazni, potem pa ji je Obama pred slovesom od položaja predsednika znižal kazen na že odsluženo. Trenutno je Manningova spet v zaporu, ker noče pričati pred veliko poroto, ki preiskuje WikiLeaks.

Ne spreglejte