SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Američani Palestincem naložili plačilo 218 milijonov dolarjev odškodnine

4

termometer

Porota newyorškega zveznega sodišča je v ponedeljek Palestincem naložila plačilo 218 milijonov dolarjev odškodnine ameriškim žrtvam šestih napadov v Izraelu med letoma 2002 in 2004.

Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) in palestinske oblasti je tožilo deset družin ameriških žrtev napadov, ki so zahtevali 33 življenj in ranili 390 ljudi. Napade so izvedli palestinski bojevniki, predvsem člani brigad mučenikov Al Akse.

Arafat napadalce označil za junake Odškodnina, ki je palestinske oblasti ne bodo zmogle plačati, se avtomatično potroji, ker tako določa ameriški zakon proti terorizmu, star več kot 20 let. Ta zakon omogoča žrtvam terorističnih organizacij vlaganje odškodninskih tožb na ameriških sodiščih.

Odvetniki tožnikov so kot dokaz za odgovornost palestinskih oblasti priložili dokumente o plačilih samomorilskim in drugim napadalcem ter njihovim družinam. Objavili so celo poziv pokojnega Jaserja Arafata, ki je napadalce označil za junake.

Palestinci napovedali pritožbo Odvetniki palestinskih oblasti so zaman trdili, da so napade izvedli posamezniki brez vednosti palestinskega vodstva. Odvetnik Marc Rochon je dejal, da ni nobene logike v trditvi, da so teroristi napade izvedli zaradi plačil družinam po napadih.

Namestnik palestinskega ministra za informiranje Mahmud Kalifa je napovedal pritožbo in izrazil zaupanje v ameriški pravosodni sistem. Dejal je, da gre za krivico za milijone Palestincev, ki si prizadevajo za demokratični proces in vladavino prava. Šlo naj bi za zadnjega v vrsti primerov zlorab pristašev trde roke v Izraelu, ki so proti miru in izrabljajo ameriško pravosodje za svoje cilje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin