Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2013,
20.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija Amazon neonacizem

Petek, 15. 2. 2013, 20.03

8 let

Amazon z neonacističnimi varnostniki discipliniral imigrantske delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spletni velikan Amazon je deležen policijske preiskave, saj je obtožen, da je tuje delavce, zaposlene v svojih nemških skladiščih, ustrahoval z neonacističnimi varnostniki.

Amazon je v središču vedno večjega škandala v Nemčiji, obtožujejo ga, da je načrtno zaposloval neonacistične varnostnike, da bi z njimi ustrahoval priseljenske delavce. Nemška televizijska postaja ARD je prva podala obtožbe, ko je predvajala dokumentarni film o delovnih pogojih okrog 5.000 začasno zaposlenih delavcev iz vse Evrope, ki delajo v Amazonovih nemških skladiščih. V filmu so bili prikazani vseprisotni varnostniki podjetja HESS, oblečeni v črne uniforme, vojaške škornje in ostriženi v vojaškem slogu. Skrbeli so za red v hostlih in nizkocenovnih hotelih, imigrantski delavci pa naj bi se jih močno bali, poroča The Independent.

Varnostniki so se do delavcev vedli, kot da imajo pristojnosti policije V filmu je prikazano, da so ti varnostniki rutinsko pregledovali delavce, njihove spalnice in kuhinje. V skladišču zaposlena Španka pa je povedala, da so jim razložili, da so oni njihova policija. Pogosto so jih tudi ustrahovali s pregledi, pri katerih so preverjali, ali kakšen delavec z zajtrka ni pritihotapil dodatne štručke ali česa podobnega. Druga delavka se je spominjala, kako so jo nagnali izključno zaradi tega, ker je svoja mokra oblačila sušila na sobnem grelcu. Medtem ko je morala pospraviti svoje stvari, pa so ti neonacistični varnostniki vanjo svetili z močnimi svetilkami ob nedvomnem poskusu, da bi jo še bolj ustrahovali. Številni varnostniki so nosili oblačila znamke Thor Steinar, ki jih v Nemčiji povezujejo s skrajno desnico in sta jih prav zaradi tega nogometna zveza Bundesliga in zvezni parlament tudi prepovedala. Ironično je, iz istega razloga, njihovo dobavo že pred štirimi leti prekinil tudi Amazon.

Ime podjetja aluzija na Hitlerjevega namestnika V dokumentarnem filmu je pojasnjeno, da HESS Security pomeni aluzijo na namestnika Adolfa Hitlerja, Rudola Hessa. Direktor tega podjetja, znan le kot Uwe L., naj bi bil povezan z nogometnimi vandali in obsojenimi neonacisti, ki so stari znanci policije. Potem ko so ti varnostniki odkrili, da televizijska ekipa snema dokumentarni film, so jim hoteli zapleniti posneti material. Ko ekipa v to ni privolila, so jo za dobro uro pridržali, dokler ni prišla policija in je osvobodila. V podjetju HESS do zdaj še niso odgovorili na obtožbe, ki so jih bili deležni v filmu postaje ARD.

V Amazonu, družba s podjetjem ni neposredno povezana, pa so povedali, da vse podane obtožbe skrbno proučujejo in da bodo v primeru, da se izkažejo za resnične, primerno ukrepali. Poudarili so še, da ne tolerirajo nikakršne diskriminacije in ustrahovanja, še poroča The Independent.

Ne spreglejte