Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alkohol politika

Sreda, 10. 7. 2013, 13.54

8 let

Alkohol, tesen prijatelj politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Politiki so na diplomatskih sprejemih in na dvo- ali večstranskih srečanjih obdani z alkoholno pijačo. Nekateri se ne vdajajo alkoholu ali ga uživajo zmerno, drugi si zaradi njega nakopljejo težave.

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je poskrbel za presenečenje, ko se je na zasedanju skupine G8 leta 2007 pojavil na novinarski konferenci, in sicer po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Sarkozy je deloval zbegano, veliko se je smejal in ni vedel, kaj govori.

Vinjenost odnesla japonskega finančnega ministra Japonski finančni minister Šoiči Nakagava je na zasedanju skupine G7 v Rimu leta 2009 zbrane presenetil, ko je nerazločno govoril, odgovarjal na napačna vprašanja in celo zaspal. Nakagava je zanikal obtožbe, da je bil pijan, namesto tega pa kot izgovor ponudil, da je spil preveč sirupa za prehlad in ga poplaknil le s kozarcem vina. Zaradi incidenta je odstopil.

Češki predsednik svojo nestabilnost na nogah pripisal virozi Pred kratkim pa je ugibanje o vinjenosti sprožil tudi češki predsednik Miloš Zeman, ki se je na slovesnosti ob predstavitvi čeških kraljevih draguljev sumljivo majal in celo naslonil na zid. Svoje težave z ravnotežjem je pripisal virozi.

Jelcin večkrat zabaval množico Za največje ljubitelje rujne kapljice zagotovo velja nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, ki se ni menil za protokol in je v javnosti tudi rad zaplesal in zapel, s čimer je poskrbel za sproščeno vzdušje, tudi svojih visokih gostov. Med uradnim obiskom Irske pa ni želel iti z letala, po poročanju Telegrapha naj bi namreč med letom spil preveč vodke.

Ted Kennedy ubil človeka, ko je vozil pod vplivom alkohola Alkohol pa je priljubljen tudi med ameriškimi politiki. Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush je pred leti priznal, da je bil leta 1976 aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola, po njegovih besedah pa naj bi se mu predajal vse do 40. leta. Dick Cheney, ki je bil podpredsednik v Bushevi administraciji, pa je bil zaradi vožnje pod alkoholom aretiran celo dvakrat, obakrat v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Bush mlajši aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola Tako Bush mlajši kot Cheney pa sta imela za volanom pod vplivom alkohola veliko več sreče kot Ted Kennedy, sicer brat slavnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Leta 1969 je vozil pod vplivom alkohola, ko je pomotoma zapeljal z mostu, z njim pa je bila na sovoznikovem sedežu Mary Jo Kopechne. Kennedy je iz vode priplaval, se odpravil v motel, se po poročanju Daily Maila pritoževal lastniku motela nad preglasno zabavo, se oprhal in zaspal, šele nato pa poklical policijo in prijavil nesrečo. Za Mary pa je bilo takrat že prepozno, bi pa preživela, če bi takoj poklical na pomoč. Kennedy je dobil dve leti pogojne kazni in odvzem vozniškega izpita za eno leto.

Nekdanja prva dama priznala odvisnost od alkohola Poleg resnejših in manj resnejših prigod politikov pa tudi prve dame niso odporne proti privlačnosti alkohola. Med prvimi damami je v ospredju Betty Ford, žena nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda, ki je v sedemdesetih letih priznala, da je bila ves čas Fordovega predsednikovanja odvisna od alkohola in zdravil za lajšanje bolečin. Njena odvisnost pa jo je vodila v ustanovitev znamenitega centra za odvajanje od odvisnosti, ki se imenuje po njej.

Ne spreglejte