Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Al Kaida terorizem

Sobota, 30. 4. 2011, 14.03

8 let

Al Kaida naročila izvedbo napada v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek aretirani trije domnevni pripadniki teroristične mreže Al Kaida so po navedbah nemških preiskovalcev že konkretno pripravljali bombni napad v Nemčiji.

Tarče napada sicer še niso izbrali, ampak so bili v "fazi eksperimentiranja". Izvedbo napada naj bi enemu od aretiranih lani naročil visok član Al Kaide.

Načrtovali so napad z razstrelivom Kot je na novinarski konferenci v Karlsruheju povedal namestnik generalnega zveznega tožilca Rainer Griesbaum, je trojica načrtovala napad z razstrelivom, pomešanim s kovinskimi delci, eksplozijo pa je nameravala sprožiti sredi čim večje množice ljudi.

Po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev za celotno zadevo stoji Al Kaida, katere visoki član naj bi enemu od v petek aretiranih - 29-letnemu Maročanu Abdelakimu El-K., ki velja za glavnega osumljenca - lani naročil izvedbo napada v Nemčiji, je še razkril Griesbaum. Abdelakim El-K. se je za napad tudi uril na območju ob afganistansko-pakistanski meji, nakar se je maja lani vrnil v Nemčijo, kjer je pred tem že študiral. Eden od možnih ciljev terorističnega napada naj bi bile prireditve na širšem območju Düsseldorfa.

"Nevarnosti še ni konec" Vodja zveznega kriminalističnega urada Jörg Ziercke je povedal, da je 29-letni Maročan v Nemčiji od novembra lani bival nezakonito, da bi pripravil vse potrebno za napad. Imel je tudi povezave v Avstriji, Maroku in na Kosovu. Samo v Nemčiji naj bi šlo za mrežo sedmih ali osmih ljudi, morda celo več, zato nevarnosti še ni konec, je še opozoril Ziercke.

Približno 130 potencialnih islamskih skrajnežev Kot je še dodal, se na ozemlju Nemčije nahaja kakih 130 potencialnih islamskih skrajnežev, ki bi bili morda pripravljeni izvesti teroristični napad.

Aretirali so jih po večmesečni preiskavi Trojica je bila aretirana v petek v mestih Bochum in Düsseldorf, danes pa naj bi stopili pred preiskovalnega sodnika v Karlsruheju. Aretirali so jih po šestmesečni preiskavi, ki sicer še ni končana, a so se preiskovalci ustrašili, da bi lahko osumljeni po četrtkovem bombnem napadu v maroškem Marakešu tudi sami pohiteli z napadom. Preiskavo so sicer sprožili na osnovi namiga s strani ameriških obveščevalcev.

Poleg že omenjenega Maročana sta bila aretirana še 19-letni Amid C., nemški državljan iranskega porekla, in 31-letni Jamil S., ki ima nemško in maroško državljanstvo. Oba naj bi rekrutiral Abdelakim El-K.

Ne spreglejte