SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Al Bašir z enodnevno zamudo le prispel na Kitajsko

1

termometer

Sudanski predsednik Omar al Bašir je z enodnevno zamudo le prispel na Kitajsko. Na Kitajskem ga na pogovorih o dvostranskih vprašanjih že pričakuje tamkajšnji predsednik Hu Jintao.

Prihod je al Bašir, za katerega je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi vojnih zločinov izdalo zaporni nalog, domnevno zamaknil zaradi strahu pred aretacijo.

Al Bašir se je ustavil še v Iranu Al Bašir je že v ponedeljek z letalom iz Teherana poletel v smeri Pekinga, a si je premislil in prekinil pot. Sudansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se je al Baširjevo letalo vrnilo v Teheran, ker naj bi moralo preleteti ozemlje Turkmenistana. Po nepotrjenih podatkih je letalo pri drugem poletu letelo prek Pakistana.

Kitajska ni podpisnica Rimskega statuta Al Bašir se je bal, da bi ga lahko polet peljal prek držav, ki priznavajo ICC in bi ga lahko morebiti prisilile k pristanku. Kitajska ni podpisnica Rimskega statuta, ki države podpisnice obvezuje, da na svojih tleh aretirajo osumljence, ki jih išče ICC.

Za al Baširjem je ICC izdal zaporni nalog zaradi vojnih zločinov in genocida v sudanski pokrajini Darfur. Al Bašir obtožbe zanika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin