Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
16.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Sergej Skripal novičok laboratorij Rusija

Petek, 14. 9. 2018, 16.30

5 let, 7 mesecev

Afera Skripal: nizozemska tajna služba Rusom preprečila vdor v švicarski laboratorij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Policisti v Salisburyju | Nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo so v angleškem Salisburyju marca letos zastrupili. Uradni London krivdo za napad pripisuje Kremlju. | Foto Reuters

Nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo so v angleškem Salisburyju marca letos zastrupili. Uradni London krivdo za napad pripisuje Kremlju.

Foto: Reuters

Nizozemska vojaška obveščevalna služba je pred časom razkrinkala dva domnevna ruska vohuna, ki so ju osumili, da načrtujeta vdor v švicarski laboratorij, kjer so v tistem obdobju med drugim izvajali analize o napadu z živčnim strupom novičok.

Omenjena ruska vohuna naj bi delala za rusko vojaško obveščevalno službo GRU, katere tarča je bil laboratorij Spiez v Bernu. V tem laboratoriju so v obdobju, ko je nizozemska obveščevalna služba zajela domnevna ruska agenta, izvajali tudi analize o napadu z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo Skripal v angleškem Salisburyju.

Aleksander Petrov in Ruslan Boširov
Novice Osumljenca za napad z novičokom: Na Otok sva prišla kot turista

Ruska vohuna poskušala vdreti v omrežje švicarskega laboratorija

Laboratorij Spiez izvaja analize za Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPWC), ki je v začetku septembra ugotovila, da je živčni strup, zaradi katerega je v bližini angleškega Salisburyja umrla ženska, enak novičoku, uporabljenem v napadu na Skripala in njegovo hčer.

Domnevna vohuna je v začetku leta prijela nizozemska vojaška obveščevalna služba (MIVD), ki je sodelovala z obveščevalnimi službami nekaterih drugih držav. Dvojica vohunov je, kot pravijo viri v preiskavi, imela opremo, s katero je želela vdreti v računalniško mrežo laboratorija Spiez.

Britanske oblasti krivdo za napad na Skripalova pripisujejo domnevnima pripadnikoma ruske vojaške obveščevalne službe GRU Aleksandru Petrovu in Ruslanu Boširovu. Zoper dvojico, ki krivdo za napad zavrača, so na Otoku razpisali evropski priporni nalog. | Foto: STA , Britanske oblasti krivdo za napad na Skripalova pripisujejo domnevnima pripadnikoma ruske vojaške obveščevalne službe GRU Aleksandru Petrovu in Ruslanu Boširovu. Zoper dvojico, ki krivdo za napad zavrača, so na Otoku razpisali evropski priporni nalog. Foto: STA ,

Novice Putin: Identificirali smo osumljenca za umor dvojnega agenta Skripala

Nizozemska v povezavi z napadom na Skripala izgnala dva ruska diplomata

Drugi podatki o dveh domnevnih ruskih tajnih agentih, ki so ju prijeli na Nizozemskem, za zdaj niso znani. Moška, ki so ju razkrinkali na Nizozemskem, sicer nista agenta, ki jima je London pripisal krivdo za napad z živčnim strupom v Salisburyju.

Nizozemski premier Mark Rutte je konec marca pojasnil, da je Nizozemska v povezavi z napadom na Skripala izgnala dva ruska diplomata. "Primer ruskih vohunov, ki so ju razkrili v Haagu, nato pa izgnali, je švicarskim oblastim poznan," je medtem potrdila tiskovna predstavnica švicarske obveščevalne službe (SRC).

Kot je dodala, so švicarski obveščevalci v tej operaciji aktivno sodelovali z nizozemskimi in britanskimi partnerji. Nizozemska vojaška obveščevalna služba primera ni želela komentirati.

Ne spreglejte