SiolNET. Novice Svet
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Okužbe tudi med migranti v Bihaću. Srbija z ograjo proti nezakonitim prehodom meje.

0,72

termometer

Migranti BIH policija
Foto: Reuters

V BiH so v zadnjem dnevu zabeležili 318 novih okužb z novim koronavirusom, nekoliko manj kot dan pred tem. Med okuženimi je tudi najmanj pet migrantov v Bihaću. Srbija pa na svoji južni meji s Severno Makedonijo – na območju blizu mejnega prehoda Tabanovce, kjer mejo prečkajo številni nezakoniti migranti na poti v zahodno in severno Evropo – postavlja ograjo. Ta, kot piše v srbskem odloku, naj bi pomagala preprečiti širjenje novega koronavirusa v primeru "množičnih in nezakonitih" prehodov meje.

koronavirus covid test Novice V Sloveniji včeraj potrjenih 43 novih okužb

V Republiki srbski so v zadnjih 24 urah potrdili 86 novih okužb, v Federaciji BiH pa kar 232. Obenem so našteli šest smrti zaradi zapletov pri bolnikih z boleznijo covid-19, po tri v vsaki entiteti. Dan pred tem so sicer v BiH potrdili 364 novih okužb s koronavirusom ter smrt desetih bolnikov z novim koronavirusom, piše STA.

Največ okužb v Sarajevu

Največ okužb beležijo v Sarajevu, sledita mu Doboj in Banjaluka. Doslej so sicer v BiH od začetka epidemije potrdili 17.736 okužb, 532 ljudi je umrlo, 10.862 pa jih je doslej ozdravelo. Krizni štab Federacije BiH je županijam, ki so pristojne za področje šolstva, medtem naročil, da se mora novo šolsko leto kljub epidemiji septembra začeti v skladu z načrti.

Obenem je sicer naročil, da se morajo vse izobraževalne ustanove ustrezno pripraviti na morebitno poslabšanje razmer ter izdelati krizni načrt. To lahko pomeni tudi organizacijo pouka na daljavo oziroma po spletu in sprejetje drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je pred tem poročala, da je bilo na testu za novi koronavirus pozitivnih tudi pet migrantov iz begunskega centra Bira v Bihaću. To je v petek potrdila ministrica za zdravje Unsko-sanskega kantona Federacije BiH Nermina Ćemalović. Sicer so testirali že več kot 500 migrantov v centru, poroča STA.

Hrvaška. Koronavirus. Novice Na Hrvaškem padel nov rekord. Slovenci množično zapuščajo Hrvaško.

V kantonu zdaj okoli sedem tisoč nezakonitih migrantov

Pristojni v Bihaću opozarjajo, da bo večja težava nastala, če bodo novi koronavirus odkrili pri tistih migrantih, ki niso v centru in so brez vsake zdravniške oskrbe. Ćemalovićeva je pojasnila, da v centru nimajo zmogljivosti za izolacijo okuženih in da se je že zgodilo, da je eden od okuženih preprosto pobegnil. Zato naj bi do 1. septembra prostore za karanteno usposobili v bližnjem sanatoriju.

Hrvaška meja migranti Foto: Reuters Iz Unsko-sanskega kantona, ki meji na Hrvaško, so sicer v sredo sporočili, da zaradi stopnjevanja migrantske krize in vse večjega nezadovoljstva prebivalcev ne bodo več dovolili vstopa nezakonitim migrantom. Vlada kantona je migrantom tudi prepovedala gibanje zunaj sprejemnih centrov, kjer so registrirani, kot tudi na javnih krajih, ta ukrep pa utemeljila s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa.

V kantonu naj bi bilo po ocenah lokalnih oblasti že zdaj okoli sedem tisoč nezakonitih migrantov. Za več kot polovico ni prostora v sprejemnih centrih, tako da živijo na ulici, še navaja STA.

Avstrija meja Novice Avstrijci kličejo domov dopustnike na Hrvaškem, Srbi so jo uvrstili na rdeči seznam

Ograja naj bi pomagala preprečiti širjenje novega koronavirusa

Srbija pa je na svoji južni meji s Severno Makedonijo postavlja ograjo. Da na meji opravljajo dela, je že pred dnevi prvi poročal radio Svobodna Evropa. Oblasti v Skopju so nato sporočile le, da ograjo postavljajo na srbski strani meje, nihče od oblasti v Beogradu pa tega za zdaj ne želi komentirati. Gradnja se nadaljuje tudi danes, tam pa je njihov fotograf.

Begunci in migranti v BiH Foto: Reuters Na spletni strani srbskega ministrstva za finance je sicer objavljen odlok, iz katerega med drugim izhaja, da naj bi ograja pomagala preprečiti širjenje novega koronavirusa v primeru "množičnih in nezakonitih" prehodov meje. Srbija je ena od ključnih tranzitnih držav na tako imenovani balkanski migrantski poti in v zadnjem času beleži povečan prihod beguncev in nezakonitih migrantov. V prvi polovici letošnjega leta so jih v državi registrirali okoli 30 tisoč, skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani.

Več držav v regiji, med njimi Madžarska, Severna Makedonija in Slovenija, je pred leti ob najhujšem migrantskem valu na svojih mejah postavilo ograje. Predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Mirjana Milenovski je sicer povedala, da ima Srbija kot vsaka država "suvereno pravico nadzorovati svoje meje", a obenem ima tudi obveznost, da sprejema in procesira prošnje za azil. "Srbija je ljudem, ki tam iščejo zaščito, v preteklosti zagotavljala dostop do azilnega postopka in nič ne nakazuje, da naj bi se ta praksa spremenila," je dodala, poroča STA.

V Srbiji v zadnjem dnevu 170 okužb, v Severni Makedoniji 159, v Črni gori 36

Sicer pa so v Srbiji v zadnjih 24 urah potrdili 170 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrli so še trije bolniki, skupno 695. V državi so v zadnjem dnevu testirali 8.670 ljudi, kažejo podatki ministrstva za zdravje. V bolnišnicah se zdravi še 1.116 bolnikov, od katerih jih je na ventilatorjih 46, šest manj kot v petek. Skupno so doslej v državi potrdili 30.548 okužb.

V Severni Makedoniji so po 1.733 testih potrdili 159 novih okužb, doslej skupno 13.458. Umrlo je še šest bolnikov, skupno 563. Aktivnih primerov je 2.843.  S Kosova po 455 testih poročajo o 169 novih okužbah in devetih smrtnih žrtvah, skupno 457. Aktivnih primerov okužbe v državi je 3.534. Iz Črne gore po 427 testih poročajo o 36 novih okužbah, umrla sta še dva bolnika z boleznijo covid-19, skupno 84, so sporočili z Inštituta za javno zdravje. Aktivnih okužb je 894, še navaja STA.

koronavirus, Avstrija Novice V Avstriji 300 novih okužb, številne iz Hrvaške. Resno tudi v Italiji in Nemčiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin