Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2020,
10.39

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Slovenija Koronavirus Hrvaška

Petek, 21. 8. 2020, 10.39

3 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem padel nov rekord. Slovenci množično zapuščajo Hrvaško.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Rovinj | Istra je priljubljena med slovenskimi dopustniki.  | Foto Reuters

Istra je priljubljena med slovenskimi dopustniki.

Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 265 novih okužb z novim koronavirusom. Slovenija je Hrvaško od polnoči uvrstila na rdeči seznam, dopustniki pa imajo do ponedeljka čas, da se vrnejo v Slovenijo, sicer bodo morali ob vrnitvi v karanteno. Hrvaški mediji poročajo, da Slovenci že množično zapuščajo državo. To je težek udarec za konec sezone, pišejo. Na nekaterih mejnih prehodih že nastajajo zastoji. 

Na Hrvaškem so okužbo z novim koronavirusom v zadnjem dnevu potrdili pri 265 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. Pri naših južnih sosedih imajo trenutno 1.841 aktivnih primerov, 135 bolnikov je na zdravljenju v bolnišnici, med njimi 12 na respiratorju. Ena oseba je v zadnjem dnevu umrla, skupaj 169. Od marca letos so na Hrvaškem okužbo potrdili pri skupaj 7.594 ljudeh. V zadnjem dnevu so testirali 1.647 ljudi, skupaj do zdaj 146.168. 

Največ novih primerov v Splitsko-dalmatinski županiji

Včeraj so na Hrvaškem okužbo potrdili pri rekordnih 255 ljudeh, a je z 265 okužbami rekord padel tudi danes. V zadnjem dnevu so po poročanju hrvaških medijev največ novih primerov potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 103. V mestu Zagreb so potrdili 53 novih primerov, v Šibeniško-kninski županiji pa 32. 

Tudi v Istri vse več okuženih

Epidemiološka slika se je zadnje dni nekoliko poslabšala tudi v Istri, kjer počitnikujejo številni slovenski državljani. V zadnjem dnevu so tam potrdili devet novih okužb, a gre v osmih primerih za ljudi, ki so že bili v samoizolaciji. Včeraj pa so v Istri potrdili 27 novih okužb, v 18 primerih je šlo za ljudi, ki so se pred tem že osamili. 

ladjica
Trendi Hrvaški nočni klubi našli način, kako zaobiti prepoved zabav #video

Slovenci množično zapuščajo Hrvaško

Ker je Slovenija Hrvaško opolnoči uvrstila na rdeči seznam, slovenski dopustniki že množično zapuščajo južne sosede. To je hud udarec za konec sezone, ob tem poročajo hrvaški mediji, še posebej zato, ker so bili slovenski gostje to sezono med najštevilčnejšimi. Po poročanju medijev naj bi bilo trenutno na Hrvaškem še vedno okoli 80 tisoč Slovencev.

Hrvaška obala bo v prihodnjih dneh spet prazna. | Foto: Getty Images Hrvaška obala bo v prihodnjih dneh spet prazna. Foto: Getty Images

Samo v zadnjih nekaj dneh je Istro zapustilo okrog 15 tisoč Slovencev, še vedno pa naj bi tam ostalo 23.500 Slovencev, poroča Jutarnji.hr. "Ta številka se bo ob koncu tedna zmanjšala, saj slovenski gostje in lastniki nepremičnin ne želijo tvegati karantene," še piše omenjeni medij.

Koronavirus
Novice V Sloveniji včeraj potrdili 38 novih okužb, ena oseba umrla

Slovenska gosta: To se ne bi zgodilo, če bi zaprli klube

Dva gosta iz Ljubljane sta za Glas Istre povedala, da jima je žal, da morata oditi predčasno, a da so si Hrvati za to krivi sami. "To se ne bi zgodilo, če bi Hrvaška pravočasno zaprla nočne klube. Pri tem vam je spodletelo," sta jim očitala.

Ponekod na meji s Hrvaško daljše čakalne dobe

Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško nastajajo zastoji. Čakalna doba je trenutno po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste najdaljša na Gruškovju, kjer osebna vozila čakajo na vstop v Slovenijo tudi do dve uri. Slabo uro za vstop čakajo na Dragonji in Jelšanah, do pol ure pa na mejnih prehodih Sečovlje in Starod.

Med potniki so večinoma tuji državljani. "Na mejnih prehodih pravijo, da je Slovencev za zdaj bolj malo. Pričakujemo, da se bo do nedelje njihovo število močno povečalo," je za STA povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Vračanje Slovencev z dopusta na Hrvaškem pričakujejo predvsem v soboto in nedeljo. "Na to smo v policiji na mejnih prehodih pripravljeni. Policisti so okrepili svoje delo in ga tudi nekoliko prilagodili. Vsem, ki se bodo vračali domov, svetujemo strpnost v primeru daljših kolon ter spremljanje prometnih informacij in prehajanje meje v mogoče manj obremenjenih urah," je še dejala.

Po podatkih Hrvaškega avtokluba (Hak) je povečan promet na cestah ob hrvaški obali, mestnih prometnicah in obvoznicah, mostu med celino in otokom Krk, v trajektnih pristaniščih ter na istrskem ipsilonu proti meji s Slovenijo. Pri Zagrebu je povečana gostota prometa pri cestninski postaji Lučko in naprej po avtocesti do izvoza za Karlovec v obe smeri. (STA)

Hrvaška od polnoči na rdečem seznamu

Slovenija je zaradi slabe epidemiološke slike Hrvaško z današnjim dnem uvrstila na rdeči seznam, saj ima v zadnjih 14 dneh več kot 40 okuženih na sto tisoč prebivalcev. To pomeni, da bodo morali slovenski državljani, ki se bodo danes odpravili na Hrvaško, ob vrnitvi v obvezno 14-dnevno karanteno. Pri tem so seveda določene tudi nekatere izjeme. Za Slovence, ki so že na Hrvaškem, pa velja, da se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči.

Ne spreglejte