SiolNET. Novice Slovenija
3,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji včeraj potrdili 38 novih okužb, ena oseba umrla

3,69

termometer

Koronavirus
Foto: Getty Images

V Sloveniji so v četrtek ob 1.096 opravljenih testih okužbo na novi koronavirus potrdili v 38 primerih. Umrla je ena oseba, skupno število smrtnih primerov je naraslo na 130. Na zdravljenju v bolnišnici je trenutno 18 bolnikov, nihče od njih ni na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili enega bolnika. 

Mejni prehod Novice Hrvaška od polnoči na rdečem seznamu. Na meji pričakujejo gnečo.

Od začetka epidemije do danes smo ob 141.187 testih skupaj potrdili 2.574 primerov okužbe, navaja sledilnik za covid-19. Trenutno aktivno okuženih je 341 ljudi. 

Okužbo na novi koronavirus so včeraj potrdili v 24 občinah. Največ, devet, so jih odkrili v Ljubljani. Tri okužbe so potrdili v občini Trebnje, po dve v Celju, Velenju, Gornji Radgoni in na Vrhniki. Po eno okužbo so potrdili v občinah Grosuplje, Šentjur, Lukovica, Lendava, Vodice, Dolenjske Toplice, Kostanjevica na Krki, Mirna, Muta, Rogaška Slatina, Štore, Brežice, Dravograd, Grad, Izola, Laško, Poljčane in Škocjan.

Dve okužbi tudi v Domu starejših Hrastnik

Med okužbami, zabeleženimi v zadnjih dneh, sta bili dve pri zaposlenih v Domu starejših Hrastnik. Kot so danes sporočili s hrastniške občine, so eno okužbo potrdili v sredo in eno v četrtek, s tem da omenjeni delavki nimata stalnega prebivališča v njihovi občini. Trenutno imajo v omenjenem domu aktivne okužbe pri 22 stanovalcih in šestih zaposlenih, medtem ko med občani zunaj doma niso zabeležili novih okužb že več kot tri tedne, piše STA.

Največ okužb je bilo potrjenih v starostni skupini od 15 do 24 let (12), sledi starostna skupina od 45 do 54 let z desetimi okužbami. Skupno devet okužb so potrdili v starostni skupini od 55 do 74 let. Pet okužb je bilo odkritih pri osebah, starih od 25 do 44 let. Po eno okužbo so odkrili pri starostnih skupinah od 5 do 14 let in od 75 do 84 let.

Hrvaška. Koronavirus. Novice Na Hrvaškem padel nov rekord. Slovenci množično zapuščajo Hrvaško.

V Trebnjem ena okužba tudi v vrtcu

Tri okužbe so potrdili v Trebnjem, od tega eno v vrtcu in eno pri študentki, ki dela na recepciji doma starejših občanov. Dom je zato od danes zaprt za obiskovalce, je poročal Radio Slovenija. "Štiri stanovalce, ki so bili z okuženo v stiku, so namestili v sivo cono. Zanje bo skrbela stalna delovna ekipa. Po enem tednu jih bodo testirali," je za radio povedala v. d. direktorja Mateja Povhe.

Ukrep bo trajal do razjasnitve epidemiološke situacije. V zavodu izvajajo poostren nadzor nad izvajanjem vseh zaščitnih ukrepov. V času trajanja ukrepa niso dovoljeni izhodi stanovalcev, so zapisali na spletni strani doma.

Ministrstvo do četrtka izdalo 52.000 karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do četrtka izdalo 52.000 karantenskih odločb oziroma 1500 od ponedeljka do četrtka. Do ponedeljka so jih namreč izdali 50.500. Na ministrstvu pravijo, da bodo delo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam prilagodili tako, da bo izdajanje odločb teklo čim hitreje.

Na ministrstvu ob tem upajo, da bo čim več državljanov upoštevalo poziv ministra za zdravje Tomaža Gantarja in se v domovino iz Hrvaške vrnilo še pred uvedbo karantene na meji, ki bo začela veljati v ponedeljek opolnoči.

Na vprašanje, zakaj prihaja do zamud pri izdaji odločb, saj so nekateri odločbe dobili šele po treh tednih, torej teden dni po izreku karantene, na ministrstvu ne odgovarjajo neposredno. Kot pravijo, bi bilo treba za oceno, kakšen je povprečen čas izdaje odločbe v državi, pogledati vsako odločbo posebej. "Za odločbo na meji pa se v povprečju sicer porabi 12 do 14 minut," dodajajo.

Že v torek so na ministrstvu navedli, da skladno z zakonom o nalezljivih bolezni izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene.

Velik del odločb izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, so zapisali. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin