SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

298 mrtvih nad Ukrajino: po skoraj sedmih letih začetek glavnega dela sojenja #video #foto

0,40

termometer

Skoraj sedem let po sestrelitvi letala družbe Malaysia Airlines MH17 nad vzhodno Ukrajino, ko je umrlo skoraj 300 ljudi, se je danes v Amsterdamu začel glavni del sojenja. V odsotnosti štirih obtoženih je sodnik Hendrik Steenhuis zagotovil, da bodo obsežno dokumentacijo predstavili nevtralno in nepristransko.

Letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija 2014. Ubitih je bilo vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu. Večina potnikov je bilo Nizozemcev, zato sojenje tudi poteka na Nizozemskem, v posebno varovanem poslopju v bližini amsterdamskega letališča.

Tožilstvo je zaradi umora 298 ljudi obtožilo tri Ruse,Sergeja Dubinskega, Igorja Girkina in Olega Pulatova ter Ukrajinca Leonida Harčenka, ki naj bi bili odgovorni za sestrelitev letala. 

Tožilstvo trdi, da so štirje obtoženi na višjih položajih proruskih separatistov. Trenutno naj bi bila četverica v Rusiji, le enega od njih pa zastopa odvetnik. Tožilstvo trdi, da so štirje obtoženi na višjih položajih proruskih separatistov. Trenutno naj bi bila četverica v Rusiji, le enega od njih pa zastopa odvetnik. Foto: Reuters

Potniško letalo zadela raketa

Malezijsko potniško letalo, ki je julija 2014 strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Letalo je sicer pred strmoglavljenjem letelo nad delom Ukrajine, ki je bil pod nadzorom proruskih upornikov. Med žrtvami sestreljenega letala na letu MH17 je bilo tudi 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Ruska vlada vpletenost v incident vztrajno zanika

Sojenje se je uradno začelo marca lani, vendar so se ukvarjali predvsem s pravnimi postopki, kot je na primer sprejemljivost dokazov o strmoglavljenju. Sodišče pa je danes začelo s splošnimi temami, kot je pregled obstoječe dokumentacije. Sledili bodo trije dnevi razprave. Skupno naj bi glavni del sojenja predvidoma trajal do 9. julija. V septembru pa bodo lahko pred sodiščem spregovorili tudi svojci žrtev.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6
letalo nebo Novice EU zapira zračni prostor za beloruska letala Letalo Overture Posel danes Čez Atlantik z letalom le v štirih urah avion Novice Zaradi grožnje z bombo zasilni pristanek v Berlinu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin