Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
14.42

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci rojstni list

Sobota, 24. 8. 2013, 14.42

4 leta

220 milijonov otrok brez rojstnega lista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsako leto se brez rojstnega lista rodi 51 milijonov otrok, ki zaradi tega ne morejo pridobiti nobenih dokumentov, niti zdravstvene oskrbe in dostopa do izobrazbe.

V Bosni in Hercegovini že od začetka leta zaradi političnega prepira, kdo bo določal matične številke, novorojenim otrokom ne izdajajo dokumentov. Ti otroci ne morejo dobiti nobenega dokumenta, ne rojstnega lista ne osebne izkaznice in so ujetniki birokracije. Zaradi zapleta, ker ni smela čez mejo v bolnišnico, je umrla dojenčica.

Težava neizdajanja rojstnih listov je mednarodna in veliko bolj razširjen, kot se nam zdi. Združeni narodi ocenjujejo, da je na svetu 220 milijonov otrok, mlajših od pet let, ki nimajo rojstnega lista, temeljnega dokumenta, s katerim lahko pridobijo vse druge. Vsako leto naj bi se brez dokumentov rodilo okoli 51 milijonov otrok. To so številke, ki ne vključujejo Kitajske, kjer je število tako rojenih otrok neznano. Tam otroci brez rojstnega lista zakonito ne obstajajo, zato so jim odvzete tudi vse pravice od zdravstvenega varstva do šolanja.

Združeni narodi si zato prizadevajo, da bi do leta 2015 uvedli svetovni projekt registracije otrok brez rojstnih listov. Sedemnajst držav Južne Amerike in Karibov bo prihodnje leto razglasilo za "leto registracije", v katerem bodo skušali vsem državljanom izdati ustrezne dokumente.

"Otroci so zelo ranljivi. Če nimajo rojstnega lista, pogosto izpadejo iz sistema cepljenja, prav tako so izpostavljeni izkoriščanju, saj ne morejo dokazati svoje starosti," opozarja Nicoleta Panta iz organizacije Plan International, ki bo sodelovala pri svetovni akciji izdaje rojstnih listov.

Ker nihče ne ve, koliko so stari, večina otrok začne delati pod zakonsko določeno starostjo. Tudi če so aretirani, jih obravnavajo kot odrasle, čeprav so morebiti mlajši od 14 let. Prav tako so številne deklice prisiljene v poroke pred zakonsko dovoljeno starostjo, ki je ne morejo dokazati.

Taki otroci pozneje ne morejo odpreti niti bančnega računa, kaj šele dobiti potnega lista. Težko se uradno zaposlijo. V Senegalu, na primer, se brez rojstnega lista ne morejo vpisati v šolo. V Tanzaniji se ne morejo vpisati na univerzo, v Latinski Ameriki pa ne morejo opravljati mature.

Registracija prek SMS Združeni narodi si prizadevajo, da bi bili rojstni listi univerzalna dobrina, dosegljiva brezplačno. Največ otrok brez rojstnega lista je v podsaharski Afriki, kjer je neregistriranih 60 odstotkov otrok. Najhuje je v Somaliji, kjer ima dokumente le tri odstotke vseh rojenih otrok. Podobno je v južni Aziji, kjer je registriranih okoli 37 odstotkov rojstev. Najmanj otrok ima rojstne liste v Bangladešu, kjer je 80 odstotkov otrok neobstoječih.

V večini razvitih držav velja univerzalni sistem registracije, tako da imajo dokumente skoraj vsi otroci. V večini držav je neregistracija rojstva otroka tudi prekršek, za katerega se plača kazen. Na svetu je kljub temu več kot sto držav, ki nimajo urejenega sistema registracij rojstev. Ali država nima tehničnih sistemov, ki bi to omogočali, ali pa se matere ne zavedajo pomena registracije rojstva otroka. V številnih deželah je izdaja listine povezana z dolgim potovanjem v administrativno središče in visokimi stroški, ki si jih matere ne morejo privoščiti.

V Nigeriji, Senegalu, Ugandi in Keniji so skušali težavo rešiti tudi tako, da so omogočali registracijo rojstva otroka prek SMS. V Braziliji so se pred desetimi leti odločili, da bo registracija rojstva brezplačna neposredno v porodnišnici. Tako jim je uspelo odstotek registriranih rojstev zvišati s 75 na 90 odstotkov. "Zavarovati moramo prihodnje generacije in jim zagotoviti dokumente, s katerimi dokazujejo, da obstajajo," je za Independent poudarila Nicoleta Panta.

Ne spreglejte