Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
11.37

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

operacija Nevihta Hrvaška Srbija

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 11.37

5 let, 8 mesecev

18. obletnica Nevihte: slavje na Hrvaškem, žalost v Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška si je pred 18 leti v samo 84 urah povrnila nadzor nad približno petino svojega ozemlja, ki so ga zasedali srbski uporniki. 5. avgusta 1995 so hrvaške sile vstopile v Knin.

Hrvaška zaznamuje dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995. Na osrednji proslavi v Kninu so premiera Zorana Milanovića izžvižgali, medtem ko so generala Anteja Gotovino, ki je poveljeval operaciji, pričakali s stoječimi ovacijami in navdušenjem.

Vojaška operacija je trajala od 4. do 7. avgusta Operacija Nevihta je bila vojaška operacija, ki so jo izvedle Oborožene sile Republike Hrvaške in policija in je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. Z uničenjem samooklicane Republike Srbske krajine je osvobodila večji del Hrvaške.

Na Hrvaškem so se ob 18. obletnici že v nedeljo začele slovesnosti. Kot že v preteklih letih na Hrvaškem slavijo, v Srbiji pa zaradi operacije, med katero je domove zapustilo na tisoče hrvaških Srbov, žalujejo.

V operaciji Nevihta je sodelovalo približno 200.000 hrvaških vojakov. Bila je tudi uvod v konec vojne v Bosni in Hercegovini.

Na operaciji tudi temna senca Po drugi strani je zaradi odhoda srbskega prebivalstva na operacijo padla temna senca vojnih zločinov. Zaradi njih sta bila v Haagu pred Meddržavnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije na dolgoletni kazni obsojena tudi glavna generala v operaciji, Gotovina in Mladen Markač. Prvi je dobil 24 let zapora, drugi pa 18 let.

Toda haaško prizivno sodišče je oba generala novembra lani oprostilo, kar je v Srbiji izzvalo proteste in okrepilo občutke, da so za vojno in zločine na območju nekdanje Jugoslavije krivi le Srbi. Na Hrvaškem so slavili, tudi zato, ker Nevihta ni bila obsojena kot "zločinski načrt" hrvaške države za pregon srbskih prebivalcev s hrvaškega ozemlja.

Po srbskih statistikah naj bi bilo med operacijo z domov pregnanih več kot 200.000 Srbov, skupno pa med vojno več kot 400.000. Do zdaj se jih je vrnil le manjši del.

"Samo močna in stabilna Srbija lahko pomaga svojemu narodu" V skladu s tradicijo so v Srbiji in Republiki srbski v BiH-u obletnico začetka operacije zaznamovali s komemoracijami v spomin na ubite in pregnane med to operacijo. Prvi podpredsednik srbske vlade in minister za obrambo Aleksandar Vučić je v cerkvi sv. Marka v Beogradu pozval mednarodno skupnost, naj kaznuje odgovorne za izgon Srbov med Nevihto, kar je označil za zločin.

Za domačo javnost je dodal, da bodo taki apeli Srbije močni le, če bo močna tudi Srbija. "Samo močna in stabilna Srbija lahko pomaga svojemu narodu, kjerkoli živi, in le taka Srbija ga lahko zaščiti pred dogodki, kakršna je bila Nevihta," je dejal Vučić in dodal, da Srbija ne bo nikoli pozabila "največjega etničnega čiščenja" po drugi svetovni vojni.

Dan zmage in domovinske hvaležnosti Spominske slovesnosti v spomin na padle med operacijo in med celotno domovinsko vojno na Hrvaškem so v nedeljo začeli tudi visoki hrvaški politiki. Hrvaški premier Milanović je ob dnevu zmage in domovinske hvaležnosti ter dnevu hrvaških veteranov spomnil, da hrvaška zastava, ki je pred 18 leti naznanila osvoboditev okupiranih območij, danes plapola tudi v Bruslju in Strasbourgu.

Zbrani na slovesnosti v Kninu so z glasnimi ovacijami nagradili prihode generalov Gotovine, Markača in Ivana Čermaka, ki jih je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije oprostilo vseh obtožb za vojne zločine, storjene med Nevihto. Medtem so govor Milanovića pospremili z vzkliki: "Ne dovolite mu govoriti!" in "Ti ne ljubiš Hrvaške!".

"Nobena država EU ni prestala tega, kar je prestala Hrvaška" Milanović, ki se ni pustil zmotiti, je v govoru sicer dejal, da nobena država EU ni prestala tega, kar je prestala Hrvaška, a to Hrvaško dela drugačno in boljšo. Poudaril je tudi, da je iz Knina po vojni odšlo veliko ljudi, ki pa se sedaj vračajo, da bi tu živeli. Tega ni moč najti nikjer drugje v regiji. Na nič kaj boljši odziv kot Milanovićev ni naletel govor hrvaškega predsednika Ive Josipovića. Josipović je dejal, da je bila Nevihta "vrhunsko izvedena", zaradi česar je posebej čestital Gotovini. Ob tem pa je pozval k spravi s tistimi, ki so bili na drugi strani.

Ne spreglejte