Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2016,
17.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Natisni članek

Mehika Maji odkritje odprava šolar Kanada zvezde William Gadoury

Sreda, 11. 5. 2016, 17.34

6 let, 7 mesecev

15-letnik odkril izgubljeno majevsko mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

maji piramida | Foto Reuters

Foto: Reuters

15-letni kanadski šolar William Gadoury je kar iz naslanjača doma v Quebecu odkril izgubljeno majevsko mesto v 3.500 kilometrov oddaljenem pragozdu mehiškega polotoka Yucatan.

Mladi Kanadčan William Gadoury je primerjal zemljevide na Googlu in satelitske slike kanadske vesoljske agencije. Pri raziskovanju je sledil teoriji, da so Maji pri gradnji mest upoštevali postavitev zvezd. Te so namreč določale primeren kraj, kjer bi se lahko naselili.

Pri svojem delu je preveril 117 znanih krajev za majevska poselitvena območja in pri tem zaznal povezanost lokacije teh s postavitvijo zvezd. Mesta je primerjal s 23 različnimi ozvezdji in pri preučevanju zadnjega našel tri zvezde, ki pa so sovpadale le z dvema mestoma.

Ker se mu je to zdelo nenavadno, se je odločil pregledati Googlove zemljevide in satelitske slike območja, kjer bi se lahko nahajalo mesto. Pri pregledu posnetkov neprehodnega mehiškega pragozda je po poročanju časnika Montreal Journal odkril 86 metrov visoko piramido in poleg nje še 30 različnih zgradb.

Najstnik po mnenju profesorja odkril peto največjo majevsko mesto

Kanadčan je svoja spoznanja predal profesorju Armandu LaRocqueju z Univerze New Brunswick. Znanstvenik meni, da bi to mesto lahko bilo peto največje od vseh, ki so jih do zdaj odkrili.

Predstavnik kanadske vesoljske agencije Daniel De Lisle je Gadouryjevo raziskavo opisoval v presežnikih. Dejal je, da je osupel nad njenimi razsežnostmi. Način, ki ga je uporabil kanadski šolar, je po njegovem mnenju edinstven. Precej nenavadno je, da bi nekdo, še posebej pa najstnik, povezal koordinate zvezd z izgubljenimi mesti, vse to pa naknadno še preveril prek satelitskih slik.

Precej verjetno je, da bo Gadouryjeva spoznanja v kratkem preverila posebna odprava, v kateri si najstnik želi sodelovati.

Dopolnjeno 12.5 ob 8.52:

Novica, da je 15-letni kanadski šolar odkril izgubljeno majevsko mesto, je včeraj obkrožila svet. A kot poroča današnja izdaja ameriškega časnika Washington Post, obstaja velika verjetnost, da najstnik ni odkril izgubljenega mesta, temveč le zapuščeno kmetijsko zemljišče ob obali izsušene lagune.

"Preden nekaj razglasiš za izgubljeno mesto, moreš to potrditi na terenu," opozarja antropolog Thomas Garrison s kalifornijske univerze. Arheolog Geoffrev E. Braswell pa je v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal časniku, navedel, da je območje, kjer naj bi bilo izgubljeno majevsko mesto, pred leti večkrat obiskal. "Ena izmed satelitskih fotografij prikazuje laguno El Civalon, dve kvadratni strukturi, ki naj bi bili piramidi, pa sta zapuščeni kmetijski zemljišči. Na tem območju ni pomembnih arheoloških najdišč iz obdobja Majev," trdi Braswell, ki hvali vedoželjnost mladeniča in upa, da bo šolanje nadaljeval na kalifornijski univerzi, kjer sam poučuje.

 

Ne spreglejte