Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
8.32

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

posilstvo Švedska umor

Petek, 1. 12. 2023, 8.32

4 mesece, 4 tedne

Švedska: zaradi posilstva 15-letnice najstniki obesili taksista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
streljanje, Švedska, Sandviken | Truplo taksista so marca letos našli obešeno na drevesu. Sodišče je sklenilo, da so morilci poskušali smrt prikazati kot samomor. | Foto Reuters

Truplo taksista so marca letos našli obešeno na drevesu. Sodišče je sklenilo, da so morilci poskušali smrt prikazati kot samomor.

Foto: Reuters

Tri najstniške brate, njihovo sestro ter njenega fanta so na Švedskem obsodili zaradi naklepnega umora moškega. Dekle je namreč taksista obtožilo posilstva, bratje in njen fant pa so obračunali z njim in ga umorili. 

Potem ko je 15-letno dekle taksista obtožilo posilstva, so se njeni bratje odločili obračunati z njim. Po navedbah švedskega sodišča so bratje taksista zvabili v naravni rezervat Enkoping in ga umorili. 

Truplo taksista so marca letos našli obešeno na drevesu. Sodišče je sklenilo, da so morilci poskušali smrt prikazati kot samomor. Čeprav je vseh pet najstnikov, poleg treh bratov in dekleta še njen fant, zanikalo vpletenost, jih je sodišče obsodilo na podlagi posrednih dokazov, ki jih je predložilo tožilstvo. Kot dokaz je tožilstvo predstavilo sporočila, ki si jih je dekle le nekaj dni pred dogodkom izmenjalo s svojim prijateljem. "Moja brata se bosta srečala z mojim posiljevalcem," mu je sporočila.

Dosmrtna zaporna kazen za najstarejšega brata

Najstarejši brat, ki je bil v času umora star 18 let, je obsojen na dosmrtni zapor. Preostali štirje, ki so bili v času dogodka mladoletni, so obsojeni na od tri do štiri leta v zavodu za mladoletne prestopnike. Sodišče je ugotovilo, da dekle in njen fant, ki sta bila takrat stara 15 let, nista bila na kraju dogodka, zato ju je obsodilo pomoči in podpiranja umora.

Dekle je na sodišču zanikalo, da bi vedelo, da nameravajo fantje moškega, ki naj bi jo posilil, umoriti. Na sodišču je trdilo, da je mislilo, da nameravajo z njim fizično obračunati. Lars Holmgard, predsednik okrožnega sodišča v Uppsali na Švedskem, pa je odločil, da so bratje načrtovali umor moškega od trenutka, ko so kupili vrv, najdeno na kraju, kjer je umrl. 

Italija, protesti, nasilje nad ženskami
Novice Po umoru 22-letnice v Italiji protesti proti nasilju nad ženskami
Derek Chauvin, zapor
Novice V zaporu zabodli nekdanjega policista, ki je ubil temnopoltega moškega
Ne spreglejte